Fredrikstad

Disse gutta kan berge livet ditt

I fjor hadde redningsskøytene i Østfold 828 oppdrag. For mannskapet på Skjærhalden kan det innebære tider med veldig lite søvn.

Bilde 1 av 0

Solen står allerede høyt på himmelen over Skjærhalden på Hvaler, og skipper Johann Leandersson og styrmann Jim Forås sitter på verandaen sin og drikker kaffe. De jobber på redningsskøyta Horn Rescue med en turnus på fire uker døgnet rundt og deretter fire uker fri. Unikt nok har det ennå ikke tikket inn noe oppdrag, men det er de litt takknemlige for denne morgenen, for dagen før hadde de 11 oppdrag, flere av dem spredt jevnt utover natten. Da blir det lite søvn.

– Trives dere i jobben?

– Ja, det gjør vi. Vi får mye tilbake fra dem vi redder. For noen ganger står det jo om livet, og man er faktisk med og redder liv, sier den svenske skipperen Leandersson.

Lykkelig slutt

Med jobb i Redningsselskapet blir man trent til å takle alvorlige ulykker som kan kreve livreddende tiltak. Ofte er det redningsskøyta som er først på plass.

– Men alle våre oppdrag har fått en lykkelig slutt, forteller Leandersson.

Østfold er det fylket med flest utrykninger, og nedslagsfeltet strekker seg ned over svenskegrensen og den andre veien mot Færder. 15–17 prosent av alle oppdrag på sjøen i fjor var i Østfold. Bare i mai hadde mannskapet på Skjærhalden fire båtbranner.

– Hva gjør man hvis båten begynner å brenne?

– Du har ikke så mye tid. På med vest og hopp i vannet, sier styrmann Jim Forås.

LES OGSÅ: Frivillige og ansatte i Redningsselskapet (RS) reddet fem liv på sjøen i Østfold i fjor

Det første oppdraget

Stemningen på verandaen er god, men det er sjelden det er så rolig som nå. Leandersson reiser seg for å ta en runde på treningsmølla.

– Nå som jeg går for å trene kommer det garantert inn et oppdrag, ler han.

Og sannelig, kort tid etter meldes det om dagens første aksjon. En båt i Viker havn har satt fast dreggen, oppdraget det er høyest forekomst av.

Så rykkes det ut, stille og rolig, det er ikke noe alvorlig i dette. Skøyta tiltrekker seg et nysgjerrig publikum idet den svinger inn i havnen, og på rekordtid er Leandersson ikledd dykkerutstyr, bistått av maskinist Anders Daniel Ødman. Det er det 38. dykket de gjør på 13 dager. Fem minutter senere er båten på vei ut fra havna igjen. Oppdraget er utført, dreggen er løs. Ytterst på kaia står to barn og ser med store øyne på den forvokste Elias-båten, og Forås svinger inntil brygga for å gi dem «goodie-bags» fra Elias-klubben. Å snakke med barn er en stor del av jobben.

– 99 prosent pluss blir glade når vi kommer, sier Forås.

LES OGSÅ: Drastisk økning i drukningstall

Sjenerøse på klemmene

Nytt oppdrag. En familie får ikke start på båten sin. Redningsskøyta kjører til Skjeberg, og det viser seg at båten må taues til Grimsøy marina.

– Det er ikke mange dager siden vi hadde en dame her hvor tårene rant. Hun gikk på grunn, hun hadde akkurat startet ferien sammen med sin gamle far på 90 år, og da vi hadde trukket dem fra grunnen, da brast det for henne. Det var rørende, sier Forås, og Leandersson tilføyer humoristisk:

– Ja, da fikk vi litt klemmer og sånn, og det liker vi – vi passer på å ta klemmer der vi kan få.

LES OGSÅ: Har satt av 3,6 millioner kroner til svømmeopplæring - nesten ingen i Østfold benytter seg av tilbudet (DA+)

Mer fra Dagsavisen