Dette skjedde natt til lørdag 25. mai

Her er nattens viktigste nyheter.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Mann alvorlig skadd

To MC-medlemmer er pågrepet etter at en mann i 40-årene ble påført alvorlige hodeskader i Spydeberg i Østfold. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 0.14 natt til lørdag.

De to mennene, som er 45 og 30 år gamle, skal ha gått løs på fornærmede ved Intersport i Spydeberg. De er ifølge politiet medlemmer av MC-klubben Outlaws.

Scooterfører funnet

Redningsmannskaper har funnet scooterføreren som havnet i en ulykke i fjellet ved Beisfjord i Ofoten. Han er i god behold.

Mannen varslet politiet selv klokken 3.20 natt til lørdag. Han pådro seg en skulderskade i scooterulykken.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

USA ut mot Kim

USA mener Nord-Korea bryter med FN når landet den siste måneden har skutt opp en rekke kortdistanseraketter.

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, sa i en uttalelse lørdag at Nord-Korea med sine prøveoppskytinger bryter FNs resolusjoner. Han sier sanksjonene mot landet må fastholdes.

Foto: Novartis via AP / NTB scanpix
Foto: NTB Scanpix

Verdens dyreste medisin

En medisinsk behandling til hele 18,5 millioner kroner, verdens dyreste medisin, er blitt godkjent i USA til bruk mot sykdommen spinal muskelatrofi.

Det er det sveitsiske legemiddelselskapet Novartis som står bak utviklingen av medisinene som fredag ble godkjent av det amerikanske legemiddelverket.

Sykdommen spinal muskelatrofi (SMA) hører til en gruppe av sykdommer som er kjennetegnet ved at de motoriske cellene i ryggmargen ødelegges. Det er den vanligste dødelige og arvelige sykdommen hos barn i vår del av verden. I USA rammes om lag 400 barn av sykdommen hvert år.

Medisinen Zolgensma er utviklet for å kunne gis til barn under to år som gjennom en gentest er diagnostisert til å kunne utvikle en av tre ulike former for sykdommen. Barnet gis medisinen én gang ved en prosedyre som tar omtrent en halv time.

Novartis har oppgitt at de vil tilby medisinen med en nedbetalingsplan med 3,8 millioner kroner årlig over fem år. Dersom medisinen likevel ikke skulle virke, vil det bli gitt et avslag i betalingen.

Fra før finnes bare medisinen Spinraza, fra selskapet Biogen, som behandling mot SMA. Dette er en medisin som må tas hver fjerde måned og som er oppgitt til å koste 3 millioner årlig etter første års behandling som koster over dobbelt så mye.

I Norge blir enkelte barn med SMA behandlet med Spinraza, men under en rekke forutsetninger. (NTB)