Dette er de viktigste nyhetene fra natt til lørdag 18. januar

Dette skjedde i natt.

Den terrorsiktede norske IS-kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen rett før midnatt.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Den terrorsiktede norske IS-kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen. Foto: VFredrik Hagen / NTB scanpix

IS-siktet kvinne pågrepet ved ankomst

PST bekrefter natt til lørdag at de har pågrepet en 29 år gammel terrorsiktet kvinne som kom til Gardermoen sent fredag kveld.

Kvinnen er siktet for deltakelse i to terrororganisasjoner i Syria. Hun blir trolig framstilt for varetektsfengsling mandag.

 

Person død etter voldshendelse

En person er død etter en voldshendelse på en institusjon i Hov i Søndre Land fredag kveld. En person er pågrepet og siktet i saken.

Voldshendelsen skjedde på Hov Nordre, som er en institusjon for pasienter med rus- og psykiatrilidelser, skriver Oppland Arbeiderblad.

 

Passasjerer på vei forbi en helsesjekk ved den internasjonale flyplassen i Beijing i Kina. Forskere mener tallet på smittede av et nytt virus er langt høyere enn kinesiske myndigheter oppgir.
Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
Passasjerer på vei forbi en helsesjekk ved den internasjonale flyplassen i Beijing i Kina. Foto: NTB scanpix

Forskere tror mange flere er smittet

Tallet på mennesker som er smittet i Kina av det mystiske, sars-lignende viruset er trolig flere hundre flere enn myndighetene har opplyst, mener forskere.

Kina har opplyst at 41 er smittet og to døde av viruset. Tallet på smittede i byen var trolig på over 1.700 per 12. januar, ifølge forskere ved senteret for analyse av globale smittsomme sykdommer ved Imperial College i London. Forskningssenteret rådgir blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO)

Fire nye tilfeller ble rapporter lørdag morgen, og for fem av pasienten skal tilstanden være alvorlig, ifølge helsemyndighetene i Wuhan.

To personer er bekreftet døde av viruset, som er sporet til et fiskemarked.

Spredning indikerer flere smittede

Det er så langt oppdaget tre tilfeller av viruset utenfor Kina, to i Thailand og ett i Japan. Forskerne tok utgangspunkt i det tallet for å utlede hvor mange som kan være smittet i Wuhan og regnet seg fram til anslaget ved å se på trafikken ved flyplassen i byen.

– For at Wuhan skal ha eksportert disse tre tilfellene til andre land, må det være langt flere tilfeller enn rapportert, sier professor Neil Ferguson til BBC.

 

Donald Trump erklærer unntakstilstand i USA for å få bygget muren mot Mexico.
Foto: NTB scanpix

Trump advarer Khamenei

USAs president Donald Trump advarte fredag Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, om å være veldig forsiktig med ordvalget sitt.

Advarselen kommer etter at Khamenei holdt sin første fredagspreken siden 2012. I den kalte han blant annet Trump for en klovn som dolker iranere i ryggen.

Ventura reddet runden etter dobbeltbogey

Kristoffer Ventura så ut til å ha ødelagt andre runde i PGA-turneringen i California fredag med en dobbeltbogey på 8. hull. En sterk avslutning reddet runden.

Dobbeltbogeyen på 8. hull gjorde at han etter ti spilte hull på andre runde bare var ett slag under par. Birdie på hull 12 og 13 gjorde at nordmannen avsluttet runden med tre under par. (NTB)