Ved bussholdeplassen bak Natalie Marie Andersen (24) opplevde hun at noen gutter lekte i veien på kveldstid 30. desember. Hun frykter at leken i veien kan føre til at liv går tapt.

– Den mørkkledde guttegjengen lo og sa: «Vi leker selvmord»

Natalie Marie Andersen (24) fikk sjokk da hun kom kjørende i mørket på Rolvsøyveien mellom Sarpsborg og Fredrikstad for et par uker siden. Mørkkledde gutter lekte midt i veien, hvor en av dem tok oppstilling da bilen nærmet seg. – Hadde jeg kjørt fortere, kunne jeg ha kjørt på dem, advarer hun.

 

Det var kvelden før nyttårsaften at Andersen kjørte hjemover fra Amfi Borg i retning Fredrikstad. Like før Uno X-stasjonen på Rolvsøy skimtet hun bevegelser i veibanen.

– Plutselig ser jeg masse mennesker løpe ut av veien. Jeg bremser ned, og da ser jeg at en av dem står igjen – midt i veibanen. Jeg ble illsint, for jeg ble jo redd, forteller den unge bilisten.

Tror det var guttestreker

Det viste seg å være en ungdomsgjeng, angivelig på ungdomsskoletrinnet, som lekte i veibanen.

– Jeg kjørte inn på busslomma, rullet ned vinduet og forklarte dem at det var helt uakseptabelt. Da begynte de å le og lage grimaser, og sa at de skulle ta bilder i veien og at de lekte selvmord, forteller Andersen videre.

Hun oppfattet ikke at det var en reell trussel om selvmord, men at det dreide seg om guttestreker som de involverte nok ikke forstår alvoret og riskoen i.

Hun forklarte deretter guttene at en slik handling kunne føre til dødsfall, og at hun som sjåfør ville ha måttet stå til ansvar dersom hun hadde kjørt på dem.

– Det var helt tydelig at dette var en lek, og derfor synes jeg det er viktig å si ifra. De trodde de hadde kontroll, men hadde jeg kjørt litt fortere, hadde jeg kunnet kjøre på dem. De tenker nok ikke på konsekvensene, og det her er nok «bare» guttestreker, men jeg håper foreldre i området kan ta en prat med barna sine hjemme, sier hun.

Hadde hetter på

Guttene som lekte i veien hadde på seg svarte klær og hadde trukket hettene på genserne ned over hodet, så de var ekstra vanskelige å oppdage i desembermørket.

– Jeg fikk en «hvem av oss tør å stå lengst i veien»-følelse, men bare det å krysse Rolvsøyveien her er farlig, påpeker hun.

Politiet: – Livsfarlig!

Operasjonsleder Paul Horne i Øst politidistrikt finner ingen rapporterte meldinger om guttestrekene når Dagsavisen Østfold ringer. Men han reagerer på alvorlighetsgraden i guttenes lek på den trafikkerte riksveien mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

– Det høres snodig ut, og den slags skal ikke skje. Det er jo livsfarlig, sier operasjonslederen.

Han trekker også fram viktigheten av refleksbruk på denne tida av året, dersom dette ikke var en lek.

– Ola Nordmann er dårlig til å bruke refleks, mener han, selv etter at østfoldinger er blant de flinkeste i landet til å bruke refleks, ifølge Trygg Trafikks siste telling.