Yrja (30) har intervjuet 60 «power ladies» – dette har de til felles

Mens venninnene danset til Spice Girls og Beyonce, beundret Yrja Oftedahl Einsten, Da Vinci og Tesla.

Hvem: Yrja Oftedahl (30)  

Hva: Gründer og programleder av podcasten «Power Ladies».

Hvorfor: Vant UN Student Prize 2019 for sitt arbeid med «Power Ladies».

Du har intervjuet 60 kvinner til podcasten din «Power Ladies». Hva kjennetegner en power lady? 

– Jeg mener alle er power ladies, på hver sin måte i eget liv. Livet byr på forskjellige utfordringer. Men de jeg fronter i podcasten er damer som brenner for en sak større enn seg selv. Og som jobber for bærekraftig utvikling. Det er min definisjon.

Hva fikk deg til å starte «Power Ladies»? 

– Jeg følte det var de samme kjendisene som ble resirkulert i mediene. Jeg har savnet forbilder som står for noe. Som har et budskap. Så har jeg alltid brent for formidling. Jeg tenkte alltid at hvis jeg skal komme meg inn i systemet og jobbe fritt med egne idéer, må jeg inn i NRK. Men det er jo et nåløye. Så hørte jeg på podcaster selv og innså, herregud, de har bare startet for seg selv. Det kan jeg også. Men det tok 29 år før jeg fulgte min egen drøm. Det unner jeg ingen.

Hvorfor tok det så lang tid?

– Familie og venner møtte drømmene og målene mine med skepsis da jeg vokste opp «det får du ikke til», «det er vanskelig og umulig».  Den følelsen der, vil jeg ikke at andre skal ha. Så jeg håper folk kan høre på historiene til gjestene på podcasten og tenke: hvis hun kan, så kan jeg.

Er det noen fellesnevnere for veien til suksess, blant de du har intervjuet? 

– Ja, særlig en viktig ting går igjen: de er veldig påpasselige med hvem de omgås med. De omgås folk som backer dem, utfordrer dem og drar dem videre. Så er alle flinke til å spørre om hjelp. De er gode på prioriteringer, og ingen er av dem er redde for å gjøre feil. De har tydelige visjoner. Også sammenlikner de ikke seg selv med andre. De er sine egne forbilder. 

Hvem drømmer du om å intervjue?  

– Oprah og Arianna Huffington.

Hva gjør du når du ikke jobber med podcasten? 

– Trener og bruker tid på mennesker jeg er glad i og som inspirerer meg. Så hører jeg på podcaster. Leser bøker. Binger av og til på serier.

Hva binger du? 

– Den nye serien med Kristoffer Hivju. Og herregud, «The morning show» på Apple TV. Det er noe av det mest fantastiske jeg har sett. Nærmest revolusjonerende. Hollywood er preget av en mannsdominert kultur og formidling. Her er det ekte kvinner i hovedrollene, sterke og inspirerende kvinner er det som bærer serien. Det synes jeg var helt rørende. Men det er trist i 2019 at det fremdeles at det er sånn, at jeg blir overrasket av å se det.

Hvordan synes du vi ligger an med likestilling i dag?

– Ifølge World Economic Forum er det fremdeles 208 år til vi har likestilling. Så apropos TV-serien: jeg tror personlig at forbilder er ekstremt viktig. Vi må bli vant til å se flere tøffe damer. Og det er ikke en kamp mellom kvinner og menn, vi må gjøre det sammen. Og alle må bidra på hver sin måte.

Du jobbet en periode i event-selskap i Silicon Valley. Hva husker du som mest minneverdig fra den tiden? 

– Følelsen av å komme hjem. Jeg har alltid følt meg litt alene og annerledes her hjemme. Hatt store drømmer, men ikke fått støtte eller venner som kan inspirere og forstå at det er mulig å følge drømmene dine. Der fant jeg det. Så kom jeg hjem og bygget nytt nettverk i Oslo. 

Les også: Distriktsredaktør Grete Ruud i NRK Østfold ser fram til at kontoret blir sendested for de nye regionale TV-sendingene.

Du sier du selv har savnet forbilder. Men hadde du noen barndomshelt?

– Leonardo Da Vinci og Einstein. Og Tesla. Vennene mine kjente seg igjen i Beyonce og Spice Girls. Jeg kjente meg ikke igjen i noen av damene i media, som skuespillere og musikere. Så det gjorde nok igjen at jeg følte meg veldig alene.

Hvem ser du opp til nå? 

– Tim Ferriss, som gjør samme som meg. Og rollemodellene som er vennene mine i podcasten.

Hva er dine favoritt podcaster?

– «The Tim Ferriss Show» av Tim Ferriss, «GOOP» av Gynweth Paltrow, som mange av mine gjester og hører på, og «Akimbo» av Seth Godin.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Biografier jeg har lest. Elon Musk, Richard Branson, Tim Ferriss.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å holde på med det jeg elsker å gjøre hver dag. Å ha mennesker som inspirerer meg og er glad i meg. Og selvfølgelig dette med å ta vare på kroppen min, med trening og søvn. Hvis jeg ikke har det så bra fysisk og psykisk, er det ikke lett å sette pris på det andre heller.

Er det noe du angrer på?  

– Egentlig ikke. Jeg har kommet dit jeg er i dag, på grunn av valgene jeg har tatt. Men skulle ønske jeg hadde kommet meg til Silicon Valley tidligere. 

Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Oprah og Reese Witherspoon. Kanskje aller helt Reese fordi jeg tror det kunne kommet et samarbeid ut av det, hehe.

Les også: Skrifthugger Tore vil ha elementer av granitt inn på fasadene i Fredrikstad sentrum