Nyheter

Vurderer løpende behovet for strengere lokale smitteverntiltak

Kommuneoverlegene i Fredrikstad betegner smittesituasjonen som bekymringsfull, men foreløpig ikke veldig alvorlig. – Vi ønsker så langt det er mulig å bruke målrettede tiltak som samtidig gjør at samfunnet kan holdes i gang.

I løpet av de siste sju dagene fra sist lørdag til og med fredag denne uka, ble det registrert 88 nye tilfeller av covid-19-smitte i Fredrikstad.

– Smittesituasjonen er ikke veldig alvorlig foreløpig, men den er bekymringsfull. Det handler rett og slett om antallet smittede, og at for hver som er smittet er det til enhver tid nye personer denne kan møte og føre smitten videre til. I sommer var vi relativt sosiale og det gikk fint, men da var det mye mindre smitte i omløp enn det er nå, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad kommune til Demokraten.

Les også: Økende trivsel i byens barneskoler (+)

– Forskjell på oversikt og kontroll

Per fredag var 36 av de nylig påviste tilfellene i kommunen knyttet til et smitteutbrudd ved Gudeberg barne- og ungdomsskole, og skolen har vært stengt hele denne uka. Hele ungdomstrinnet og alle ansatte har blitt testet i løpet av de siste dagene, og elvene har fått hjemmeundervisning.

– Forskjellen sammenliknet med utbruddet i august-september, er at smitten nå kommer fra flere deler som utgjør det totale antallet. Så har vi også det store utbruddet ved Gudeberg, men det er også mer her og der, sier Danielsen.

– Når det gjelder smitteveier har vi i stor grad oversikt, selv om det er en og annen med ukjent smittevei i løpet av en uke. Det er en stor forskjell på situasjonen her og i Oslo, der det er veldig mange ukjente. Samtidig er det en ting å ha oversikt, men en annen å ha kontroll, selv om det begrepet ofte brukes i media når smittetallene omtales. Full kontroll på smitteveien kan man aldri vite at man har så lenge smittetallene er økende, legger hun til.

Les også: Elevorganisasjonen i Viken krever at eksamen til våren avlyses

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) hadde pyntet seg med et sykkelkjede i anledning den offisielle lanseringen av «Bysyklær».

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård ber folk vise forståelse for at ikke alle som reiser kollektivt kan bruke munnbind. FOTO: Hermund L. Kjernli

Munnbindoppfordring

Torsdag ettermiddag gikk kommunens beredskapsledelse ut med en oppfordring om å bruke munnbind på buss- og fergereiser når det ikke er mulig å holde en meters avstand. Anbefalingen er samstemt fra Fredrikstad og Hvaler, og gjelder dermed alle kollektivreiser i de to kommunene.

– Munnbindoppfordringen er en logisk konsekvens av at vi over flere dager så behov for å virkelig minne om viktigheten ved å holde avstand i mer private sammenhenger. Når det da ikke er mulig å holde avstand, slik det ikke alltid er ved kollektivreiser i vår region, er det naturlig å anbefale bruk av munnbind.

– Buss og ferge er viktige framkomstmidler for folk som skal på jobb og skole i Fredrikstad. Munnbind er derfor en god løsning når det ikke er mulig å holde avstand. Så vil det alltid være personer som, av helsemessige årsaker, ikke kan bruke munnbind. Det må vi akseptere og vise toleranse for, presiserer Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

I tråd med de nasjonale retningslinjene, anbefales det ikke at barn under 12 år bruker munnbind, mens barn under to år frarådes bruk.

– Dersom munnbindoppfordringen ikke tas til følge, kan det på sikt bli aktuelt med kraftigere lut, i form av et påbud?

– Vi skal ikke utelukke noen tiltak eller innstramminger. Vi forholder oss hele tida til den gjeldende lista over anbefalte tiltak fra regjeringen, og gjør vurderinger ut fra den lokale smittesituasjonen på hvilke av disse det er hensiktsmessig å innføre her, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

Les også: FHI: Få unge smittes av korona i skolen

Daglige diskusjoner

Torsdag la også regjeringen og helsemyndighetene fram en rekke nye nasjonale regler og anbefalinger i møte med koronapandemien. Det ble også presentert flere tiltak som bør vurderes av kommuner i regioner med mye smitte – blant annet stenging eller begrensing av virksomheter som svømmehaller, treningssentre, idrettshaller, biblioteker eller andre offentlige steder der potensielt mange mennesker møtes innendørs.

– Vi har ikke vært der til nå, men har daglige løpende vurderinger av nye tiltak, og kommer fort dit ved mange nye smittetilfeller, sier Danielsen.

Andre foreslåtte tiltak fra regjeringen er ytterligere begrensninger i størrelsen på ulike arrangementer, obligatorisk hjemmekontor og stans i breddeidretten. Fredrikstad kommune gjør altså kontinuerlige vurderinger av om de skal innføre noen av disse tiltakene, og i så fall hvilke.

– Beredskapsledelsen har daglige møter der dette diskuteres. Noe av det som er utfordrende slik situasjonen er nå, er at det som vurderes som ikke relevant den ene dagen, kan være veldig aktuelt morgenen etter. Vi må hele tida forholde oss til de lokale smittetallene, og samtidig forsøker vi å samkjøre med andre kommuner i samme bo- og arbeidsmarkedsregion, som for eksempel Sarpsborg, sier Danielsen.

– Vi ønsker så langt det er mulig å bruke målrettede tiltak som samtidig gjør at samfunnet kan holdes i gang. Holder det med en presisering av viktigheten ved å holde avstand i tillegg til de nasjonale reglene og anbefalingene, eller må vi gå til enda mer inngripende tiltak? Dersom smittetallene fortsetter å øke, må også vi se på mer generelle tiltak som innebærer ytterligere innskrenkninger, fortsetter hun.

Les også: Dette må du vite om de nye koronatiltakene

Forstår frustrasjonen

Blant de nasjonale reglene som ble annonsert torsdag, er skjenkestopp ved alle serveringssteder klokka 24, og inntaksstopp av nye gjester klokka 22. Samtidig ber regjeringen kommuner og regioner med høyt smittepress om å vurdere å stramme ytterligere til, og i ytterste grad full skjenkestopp.

Serveringsbransjen har lenge vært frustrert over stadig skiftende restriksjoner og retningslinjer, noe kommuneoverlegen kan skjønne.

– Rent generelt har jeg forståelse for at alle som følger opp så godt de kan, og stadig får nye regler og restriksjoner å forholde seg til, opplever det frustrerende. Samtidig har det helt siden starten vært en utfordrende situasjon som stadig endrer seg. Det gjelder for alle, og selvfølgelig spesielt der det går utover inntektsmulighetene, erkjenner Danielsen.

Når det gjelder generelle råd og anbefalinger til Fredrikstads innbyggere, trekker kommuneoverlegene stadig fram god håndhygiene, og spesielt avstand og færrest mulig nærkontakter som det aller viktigste for å dempe smittetrykket.

– Vi ønsker å holde samfunnet i gang i størst mulig grad, og at skoler, barnehager og andre viktige virksomheter kan holdes åpne. Da er vi nødt til å holde det nede på privaten.

– Da man åpnet samfunnet mye, slik det ble gjort i sommer, åpnet folk også mer for det sosiale. Det går ikke når det er så mye smitte i omløp som nå, uten at R-tallet går godt over 1 og vel så det. Vi har vist tidligere at det går an å holde samfunnshjulene i gang, men samtidig holde den sosiale omgangen nede, og det er dit vi må tilbake nå, avslutter Danielsen.

Les også: – Trenger ikke være veldig god på lastsikring for å skjønne at dette er livsfarlig

Gudeberg barne- og ungdomsskole.

Nesten halvparten av de nye smittetilfellene i Fredrikstad den siste tida kan knyttes til utbruddet ved Gudeberg barne- og ungdomsskole. FOTO: Hermund L. Kjernli

Mer fra Dagsavisen