Nyheter

– Viserne på domkirkeklokka kan falle ned

– Hvis ikke vi får inspisert viserne og sett at alt er i orden, vet vi ikke hva slags tilstand de er i. I ytterste konsekvens kan de falle ned, sier urmaker Svein Skarbøvik om klokka på Fredrikstad domkirke.

Bilde 1 av 4

Han måtte nylig demontere en viser på Glemmen kirke på grunn av for dårlig feste.

– Den dagen jeg var oppe og inspiserte tårnklokka på Glemmen, blåste det godt. Da var det enkelt å se at den ene viseren ikke hadde et godt nok feste, for den sto og slo i vinden, sier urmaker og tårnklokkeinspektør Svein Skarbøvik.

For å kunne inspisere viserne, må han fjerne et av glassene i urskiva. Men da han nylig inspiserte klokketårnet på Fredrikstad domkirke, var glassene i urskiva for dårlig kittet til at han kunne fjerne dem trygt.

Dermed er status på viserne i klokketårnet uviss.

– Kan bli stygt

Konsekvensen av dårlige fester på viserne til klokker i klokketårn, er ifølge urmakeren være alvorlig.

– Det kan bli stygt, sier han.

– I Tyskland har de hatt et tilfelle der en tårnklokke fra samme produsent som klokken i Fredrikstad mistet en viser. Den landet rett foran kirkedøra. Det sier seg selv at når en viser som veier 40 kilo ramler 80 meter ned, så blir det kraft i det.

Jevnlig inspeksjon og service av klokken er viktig for å sikre at viserne henger trygt.

– Viseren i Glemmen kirke hadde rustet i festet. Den var så løs at det ikke var trygt at den hang der lenger, derfor ble den med meg tilbake til Ålesund hvor jeg har reparert den. I forrige uke monterte jeg den tilbake, sier Skarbøvik.

Misforståelse

I forrige uke sto domkirkeklokka for første gang på lenge. Det beror på en misforståelse mellom kirken og urmakeren.

– Jeg har snakket med tårnurmaker Svein Skarbøvik i dag og det var plan at han skulle innom Domkirken i forrige uke, og trekke uret i forbindelse med serviceoppdrag torsdag eller fredag da Inger Johanne Østby (kirkevergen journ.anm.) hadde ferie. Det var ikke klart for ham da at vi venter på en pris for reparasjonen av urskivene, som er en stor jobb, før han kan sjekke viserne, sier bygningssjef i kirken i Fredrikstad, Heine Langsholt.

MANUELT: Klokka trekkes opp manuelt. En oppgave som faller på kirkeverge Inger Johanne Østby.

MANUELT: Klokka trekkes opp manuelt. En oppgave som faller på kirkeverge Inger Johanne Østby. FOTO: GRY CAT. WOLD

Klokka på halv tolv

I helgen sto klokka fast på halv tolv.

– Den har originalt manuelt opptrekk med sveiv. Vi har fått råd av urmakermester at det er viktig at uret bevares i original stand. Det er ikke mange tårnur i kirker som har manuelt opptrekk. Jeg trekker opp klokka et par ganger i uka. I forrige uke hadde jeg ferie og vi misforsto hverandre om hvem som skulle trekke den opp. Det endte med at klokka ble stående på halv tolv. Vi spøker med at når klokka går, er kirkevergen på jobb, ler hun.

Fredrikstad Domkirke er bygget i 1880 og tårnklokken produsert av J.F Weule i Bockenem i Tyskland. Den har fire tallskiver, og totalt åtte visere. Den har tidligere hatt jevnlig service og vedlikehold ved urmaker Erik Ødegaard i Sarpsborg. Han har nå pensjonert seg, og Skarbøvik har overtatt inspeksjonene og servicen.

MANGLER KITT: Viserne på tårnklokka må inspiseres via et glass i urskiva. Når det ikke er kittet ordentlig, blir ikke viserne inspisert.

Kirken sier de er usikre på når de får kittet opp vinduene sånn at de kan åpnes for inspeksjon.

– Men vi hadde en større service på utsiden av bygget 2014-2015 med gjennomgang av urskiver og visere i klokketårnet. Innvendig arbeid og kitting av glass på urskivene ble ikke tatt med den gangen. Så dette var ment som en ekstra sjekk og vedlikehold, da urmakeren har erfaring med at visere kan falle ned fra gamle ur.

Mer fra Dagsavisen