Nyheter

Vil unngå at toppidrettsutøvere står på bar bakke etter karrieren

– Bekymring for framtiden kan fort føre til energilekkasje hos en toppidrettsutøver, sier prosjektleder Anette Hovind Johansen i Fredrikstad Elite, som nå tilbyr byens toppspillere karriereveiledning.

Fredrikstads eliteutøvere i ishockey, håndball og fotball skal stå best mulig rustet til et arbeidsliv etter toppidrettskarrieren, og tilbys nå karriereveiledning i regi av samarbeidsprosjektet Fredrikstad Elite, eid av FFK, FBK og Stjernen. Idrettens Karrieresenter (IKS) og leder Karianne Stensen Gulliksen er hentet inn til å lede veiledningen med sin ekspertise.

– Utøvere i de tre klubbene er individuelt i veldig forskjellige situasjoner, og noen har nok større behov for dette enn andre. Nå er hensikten først og fremst å sette i gang tankeprosessene hos hver og én, for å sikre at utøverne selv er bevisste på at det kommer en tid etter idrettskarrieren. Og tro meg, den tiden kommer, sier Anette Hovind Johansen til Demokraten.

– Sett i lys av Petter Northug og hans opplevelse av endt idrettskarriere, er det liten tvil om at det er viktig å ta denne tematikken på alvor, poengterer Johansen.

Les også: Slik vil toppidretten i Fredrikstad takke helseansatte

En annen mestringsarena

Den tidligere landslagsspilleren måtte selv droppe håndballen for siste gang som 30-åring etter å ha vært ryggplaget over lang tid. Johansen angrer ikke på at hun tok utdanning underveis i håndballkarrieren.

– Dessverre kommer den tiden etter idrettskarrieren for noen litt tidligere enn man hadde tenkt, for eksempel på grunn av skader eller en brå mangel på motivasjon. Da føles det tryggere å ha hatt en plan underveis, slik at man stiller bedre forberedt på resten av livet og ikke blir stående på bar bakke fra start. Ikke minst kan bekymring for framtiden føre til energilekkasje i jobben som utøver. Dessuten tror jeg det er sunt å ha noe annet å fokusere på ved siden av toppidretten, hvor både egne og lagets prestasjoner går i bølgedaler. Det erfarte jeg selv – utdanningen ga meg en annen mestringsarena, som var god å ha da det buttet på håndballbanen, forklarer Johansen.

Les også: Nora Wold tror tarmsykdommen drev henne til suksess (Demokraten+)

Stjernen først ut

Tilbudet om karriereveiledning skulle egentlig hatt oppstart før sommeren, men er blitt utsatt som følge av koronasituasjonen. Tanken var da også å samle spillerne fra de tre klubbene, men nå vil de innledende informasjonsmøtene heller foregå lagvis. Mandag er hockeyspillerne først ut i Stjernehallen.

– Nå blir det informasjonsrunder først, hvor vi også vil avdekke behovene og tilrettelegge for individuell oppfølging. IKS har holdt på med dette en stund og er en veldig nyttig aktør å ha med. De har også knyttet tiil seg tidligere toppidrettsutøvere med samme erfaring, som kan gi gode tips og råd, påpeker Johansen.

Overførbare ferdigheter

På sikt vil det også bli miniseminarer og speeddater med lokalt næringsliv, hvor håpet er at enkelte utøvere og bedrifter kan finne tonen på et tidlig tidspunkt. Målet er at lokale toppidrettsutøvere også fra andre idretter skal få tilbudet om karriereveiledning.

Selv har Anette Hovind Johansen erfart hvordan ferdigheter fra et liv i toppidretten er direkte overførbare til et videre arbeidsliv. I et intervju med Demokraten i mai uttalte hun:

– Man får også med seg noen ferdigheter fra topp- og lagidrett som er nyttige og overførbare til næringslivet, som målbevissthet, terping på detaljer, samarbeid med ulike typer mennesker samt evnen til å evaluere og analysere resultater.

Les også: Anette Hovind Johansen minnes seier i ungdomscup like varmt som EM-gullet (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen