Vil mobilisere til ulvevern i Østfold

Begrunnelsen for å felle ulver blir stadig dårligere, mener dyrerettighetsorganisasjonen NOAH.

På lørdag arrangerer NOAH markeringer rundt omkring i landet mot felling av ulv. Fredrikstad er én av seks steder hvor folk oppfordres til mobilisering.

I skrivende stund har bare 34 personer meldt seg på i arrangementet på Facebook, men markeringen i Oslo har allerede bikket 1.000 påmeldte.

Siri Martinsen, leder av NOAH, håper markeringene vil skape et stort engasjement og åpne øynene til flere nordmenn.

– Vi vil at folk skal bli enda mer klar over hva politikerne våre gjør. Vi må begynne å si ifra, forteller hun.

LES OGSÅ: Mener NOAH jukset med ulvetall
LES OGSÅ: Ulv vandret over 300 km før den ble påkjørt på E6 i Moss (DA+)

Gjenspeiler ikke befolkningen

Bakgrunnen for markeringen er at Klima- og miljødepartementet har åpnet opp for at ulveflokken i Slettås-reviret i Hedmark blir felt. Dette er i strid med hva Fylkesmannen anbefalte, da reviret ligger innenfor ulvesonen.

Rovviltnemndene ønsket at ulvene i Hobøl-reviret i Østfold og Mangen-reviret i Akershus og Hedmark skulle tas av dage også, men dette sa departementet nei til.

– Begrunnelsen for å skyte kritisk truede dyr blir stadig dårligere. De som liker eller aksepterer ulven er i flertall. Det reflekteres ikke i politikken. Hvis man hører på hva politikerne sier, skulle man tro det var omvendt, sier Martinsen og viser til en undersøkelse gjort av Norsk institutt for naturforskning (NINA) i 2017. Der svarte nesten 60 prosent at de enten «liker» eller «liker godt» at det finnes ulv i Norge.

NOAH-lederen mener nordmenn har en plikt til å bevare naturen og alle arter som lever i den.

– Norske myndigheter legger seg på et ekstremt lavt ambisjonsnivå. Med dagens politikk er ulven dømt til å være på rødlista i Norge for alltid. Det er ingen verdig miljøpolitikk, mener hun.

LES OGSÅ: Har identifisert påkjørt ulv i Østfold
LES OGSÅ: Ordføreren i Våler utsatt for ulveangrep

– En syndebukk for feilslått distriktspolitikk

Ulvedebatten vekker mange følelser, både fra ja- og neisiden. Martinsen mener dyret har blitt et symbol på distriktspolitikk generelt og en syndebukk for alt som går galt der.

– Ulven blir rørt sammen i en generell misnøye med distriktspolitikk. Men vi har alle plikt til bevare truede dyr, og naturen skal ikke lide fordi folk krangler om annen distriktspolitikk, sier hun.

Ulvemarkeringene starter lørdag klokken 13.00 i alle byene hvor de arrangeres. I Fredrikstad skjer den ved rådhuset.

LES OGSÅ: Ulveparet i Hobøl-reviret fikk tre valper. Det blir trolig deres eneste kull. (DA+)
LES OGSÅ: La ut døde husdyr som åte