Nyheter

– Vi kan ikke hvile på laurbærene av en attraktiv by

Samfunnsplanlegger i Fredrikstad, Hege Marie Edvardsen, tror ikke det nødvendigvis bare er negativt at sentrum fylles opp av eldre mennesker.

Hvem: Hege Marie Edvardsen (52)
Hva: Samfunnsplanlegger i Fredrikstad kommune, utdannet samfunnsøkonom og har tidligere arbeidet i SSB.
Hvorfor: Presenterte for kort tid siden hvilken befolkningsutvikling Fredrikstad kommune legger til grunn, og hvordan administrasjonen ser for seg utviklingen i skolekretsene.

Du deltok nylig i frokostmøtet arrangert av Fredrikstad Næringsforening, med tema befolkning- og arbeidsplassutvikling. Seniorforsker fra Telemarkforskning, Knut Vareide, mener framtidig vekst i Fredrikstad kan defineres som middels attraktiv og faktisk stoppe helt opp. Så negativt tenker ikke du?
– Knut Vareide viste hvordan kommunens attraktivitet som bosted påvirker framtidig befolkningsutvikling. Han hadde ulike scenarioer, og trakk fram at de alle var sannsynlige. Til nå har Fredrikstad vært en attraktiv kommune å flytte til, og i Vareides scenarier er dette vist som «historisk» attraktivitet. Den er sammenfallende med hans alternativ for «høy attraktivitet». Det er disse alternativene som ligger nærmest kommunens egen befolkningsprognose for 2020-2032. Vi tror det fortsatt vil være vekst i Fredrikstad, om enn noe lavere de nærmeste årene. Vi har en ambisiøs arealplan, flere gode utviklingsområder og utbyggere som er interessert i den fine byen vår. Så vi tror det er sannsynlig at denne veksten vil fortsette, men på et litt lavere nivå enn den har vært de siste årene.

Kommer kommunen i årene framover til å fylles av eldre i nye leiligheter langs bryggekanten?
– Scenarioet du tegner opp er ikke usannsynlig. Men det er ikke nødvendigvis bare negativt, selv om vi selvsagt også ønsker oss unge mennesker til sentrum. En ting som er helt sikkert er at det blir flere eldre, og flere har god kjøpekraft. Hvis de kan bruke den i Fredrikstad er det isolert sett et gode for byen og kommunen. Flyttemønsteret innad i Fredrikstad viser at det er de eldste som velger å flytte til sentrale leiligheter. Dermed fristilles eneboliger i omlandet for barnefamilier, og vi får generasjonsskifter i flere av boligfeltene bygget på 1980- og 1990-tallet.

I skolekretsene Begby, Borge og Slevik vil det skje generasjonsskifter. Fredrikstad kommune har de siste årene godkjent en veldig stor utbygging rundt Begby skole. Ved en barne- og ungdomsskole med sprengt kapasitet og nedslitt skolebygg. Kan du forstå at foresatte reagerer på slike utbygginger?
– Ja, det kan jeg forstå. Fredrikstad kommune skal straks i gang med en temaplan for skolebygg 2021-2031, som blant annet skal komme med forslag til framtidig struktur, rehabilitering og utbygging. Det blir en viktig plan å følge med på.

Første kvartal fikk Fredrikstad en befolkningsnedgang, hva betyr en slik utvikling for kommunen?
– Isolert sett betyr utviklingen i ett kvartal lite. Men det viser at det kan skje, og at vi ikke må tro at vi kan hvile på laurbærene av en attraktiv by.

Les også: – Alt minus kjærligheten er styrt av noen over deg (+)

Så er det noen faste spørsmål i denne spalten:

Hva gjør du når du skeier ut?
– Går på konsert sammen med gode venner.

Er det noe du angrer på?
– At jeg solgte min første, bitte lille leilighet i Oslo. Riktignok for å finansiere noe viktig, men likevel …

Hva ville du ha gått i demonstrasjonstog for eller mot?
– For menneskeverd, menneskerettigheter og retten til å elske den man vil.

Hvilken superkraft skulle du ønske at du hadde?
– Muligheten til å være flere steder på én gang.

Hvilke tre personer ville du invitert på middag hos deg? 
– Oj, det var ikke lett! Tror jeg ville valgt Jens Stoltenberg og Kåre Willoch – to samfunnsøkonomer med ganske ulike perspektiver! Og så måtte vi hatt med Silya Nymoen for å få inn litt fart, livsvisdom og ikke minst god musikk. Det tror jeg kunne blitt et morsomt lag.

Les også: – Gi forsvarsbygningene som en gave til Fredrikstad kommune (+)

Mer fra Dagsavisen