Nyheter

Vern stod mot vann på Holmen

Etter en nesten to timer lang debatt landet bystyrepolitikerne torsdag på et ja til å gå videre med den mye omtalte Holmen-kanalen.

Uten at de folkevalgte så langt har fått presentert kostnader ved å åpne den sørligste delen av Veumbekken – som i dag ligger i rør under Holmegata – sa likevel et knepent flertall ja til å gå inn i en såkalt planforberedende prosess som skal munne ut i en åpen kanal mellom Oslogata og Trosvikstranda.

SV og Frp i utakt med seg selv

Men om de parkmessige kanal-illustrasjonene fascinerer, så motsatte drøyt 20 av de 53 bystyrepolitikerne seg den reviderte kanalplanen. Denne innebærer riving av ytterligere et tittalls hus nederst på Holmen.

– SV er ikke enig med seg selv i denne saken. Den er såpass kompleks og det finnes ingen sannheter. Bli derfor ikke overrasket over stemmegivingen. Men selv synes jeg det er rart at fylkeskonservatoren ber oss ta vare på et tørkeloft (Sleipner-saken på Gressvik journ.anm.), mens han sier ja til å rive hus fra 1895 i et vernet område. Holmen representerer arbeiderklassens viktige historie i byen vår. Den må vi ta vare på, poengterte Camilla S. Eidsvold.

Også Frps talsmann Bjørnar Laabak varslet at hans gruppe ville bli fristilt, ettersom representantene deres var både for og mot kanalplanen som nå har versert i kommunen i en årrekke.

Les også: «Rivning på Holmen kan gi sterkt negativ klimaeffekt – det må bystyret få vite»

Camilla Sørensen Eidsvold SV Camilla Sørensen Eidsvold
Camilla Eidsvold  SV

SVs Camilla S. Eidsvold påminnet bystyret om arbeiderstrøket Holmens viktige betydning for byen, og advarte mot bokstavelig talt å rive ned arbeiderbygningskulturen i Holmegata og Borggata. Arkivfoto: Ida Drønen

Laabak mot Laabak

Broder Jorulf Laabak (H) var imidlertid klar på at bygningsmassen fra tida da området bare ble kalt «Stranda» måtte bevares. I et innlegg visiterte han det yngste familiemedlemmet i bystyret – Simon Laabak i Ap – på denne måten:

– Det er kjempeviktig for Fredrikstads historie og identitet at arbeiderstrøket på Holmen blir tatt vare på. Jeg er derfor rystet av at det nettopp er Ap som vil slette ut viktige minner og røtter ved å rive en del av bygningsmassen der nede, uttalte Jorulf Laabak.

Nevøen Simon flesket til i sitt svar.

– Representanten Laabak skaper et inntrykk av at dette er en enkel sak for Ap. Det er det ikke. Alle sitter igjen med en bismak når vi gjør dette vedtaket, poengterte familiemedlemmet.

Saken fortsetter under bildet. 

TI HUS MÅ RIVES. Erling Strand har drevet familiebedriften Strands Maskin siden 1973. Blir Holmegata omgjort til en kanal må butikken og ytterligere ni andre bygninger på høyresida av gata rives. -Det er lite jeg kan få gjort med det, hevder innehaveren.
FOTO:ERIK WIGGO LARSEN
JEKKES OPP - OG FLYTTES. Denne bevaringsverdige eiendommen i
Holmegata 20 står i veien for Evja-planen. Istedet for riving er
ambisjonen å manøvrere hele huset noen meter østover.

Det er sterke meninger og følelser i sving rundt trehusbebyggelsen på Holmen. Foto: Erik Wiggo Larsen / arkiv

Les også: – Det er dypt tragisk om trehusene rives (+)

– Sykebilenes utrykningsvei

Marianne Kristiansen (Pensjonistpartiet) bragte til torgs en ny utfordring ved den spektakulære kanalplanen som har hatt tidligere prislapper på både 250 og 350 millioner kroner men som trolig likevel vil tvinge seg fram når den gamle og tildels utslitte kulverte i bakken må byttes før 2023.

– Hvor skal sykebilene kjøre dersom Holmegata blir en vannvei? Vi snakker om ei gate som er ambulansenes utrykningsvei når de skal kjøre fra Helsehuset til Kalnes? Dette må utredes, hevdet Kristiansen hvorpå Venstres Trond Svandal repliserte:

– Det er ikke sikkert at folk som bor i Teglverksveien eller i Oslogata blir særlig fornøyde når de får trafikken fra Holmegata flyttet over til seg. Dette må de som ønsker seg dette prosjektet tenke over.

Les også: Bystyret satte foten ned for et fullskala Marnet Park (+)

Mer fra Dagsavisen