Nyheter

Venstre kan ryke ut av bystyret etter 126 år

For første gang siden 1893 kan Venstre ryke ut av Fredrikstad bystyre. Men heller ikke for Bymiljølista, Pp, SV, KrF og MDG er det noen selvfølge å få sete i kommunens øverste politiske organ.

En måned før valget kvesses knivene mellom de politiske partiene. For mange av småpartiene, som ved dette valget også utfordres av nykommeren Rødt, ligger det an til vinn eller forsvinn fra selveste bystyret.

Over og ut etter 126 år?

– Jeg tror alle småpartiene må erkjenne at de må slåss for representasjon i bystyret. I hvertfall gjør jeg og Venstre det, selv om vi den siste tida har hatt økende oppslutning på meningsmålingene sentralt, sier Venstres gruppeleder Trond Svandal til Demokraten.

Mye tyder på at Rødt, som hvis det var stortingsvalg i år ville fått inn nærmere ti representanter i nasjonalforsamlingen, vil kraftig påvirke de andre småpartienes muligheter ved lokalvalget 9. september.

– Det går mot et spennende valg, ikke minst for oss i småpartiene. Rødt kommer, og spørsmålet blir hva det betyr, sier Svandal.

Les også: Klar, ferdig, stem!

Dør til dør

– Venstre har ofte vært å se under sperregrensen de siste åra – hva tenker du om det?

– Selv om Venstre i perioder har ligget under sperregrensen så har dette ingenting med lokalvalget å gjøre. Utregningsmetodene er annerledes sentralt. Likefullt må vi jobbe knallhardt til siste dag med besøk på dørene og sånt, medgir Svandal om partiet som nå har to mandater.

– Det vil være forferdelig trist hvis vi ryker ut. Partiet lokalt ble etablert i 1893 og tar jeg ikke feil har vi vært representert i bystyret i alle år siden den tid. Men jeg tror nok ikke det vil skje, påpeker Svandal – også kjent som en av Fredrikstads fremste lokalhistorikere.

– Hvorfor stemme Venstre?

– Fordi vi er et parti som er sterkt opptatt av klima og miljø. Vi ønsker et godt og trivelig bymiljø. Å ansette en egen byarkitekt vil vi også, parerer førstekandidaten, som ikke vil bli den siste i den 126 år gamle tradisjonen.

Les også: Hvilket parti skal vi stemme på?

Mot bomringen

Marianne Kristiansen, Pensjonistpartiets nye gruppeleder, er talskvinne for det nest minste partiet i Fredrikstad, som har ett mandat i bystyret nå.

– Selvsagt er det velgerne som avgjør. Vi i Pp har ingen garantier. Men vi har da noen saker som vi vet velgerne er veldig opptatt av, nemlig bomringen og sykehjemsplassene. Vi sier nei til bomringen og ja til flere sykehjemsplasser, som det nesten ikke er skapt noen nye av på mange år, sier hun.

– Du føler deg rimelig sikker på å få plass i bystyret?

– Ja, jeg gjør egentlig det. Det er mange i denne byen som liker programmet vårt, mener Kristiansen, som før har representert både Frp og Høyre.

Lino Lubiana KrF Fredrikstad

KrFs førstekandidat, Lino Lubiana. FOTO: Ida Drønen

Slapp unna «De Kristne»

KrF, som i dag har to mandater i bystyret, har i likhet med Venstre fått redusert oppslutningen merkbart de senere åra.

– Jeg tror at vi får inn minst to representanter denne gangen også. Jeg velger å være optimist. I Fredrikstad har vi jo en fordel ved at «De Kristne» ikke stiller til valg, resonnerer gruppeleder Lino Lubiana.

– Vil partiets retningsvalg 2. desember i fjor få negative konsekvenser ved dette kommunevalget?

– Det tror jeg ikke. Jeg mener snarere det har vært positivt for oss at vi fikk en avklaring om hvorvidt vi skulle tilhøre den blå eller den røde siden i norsk politikk.

Les også: Fredrikstad kommunes demokratiguider er på plass (Demokraten+)

SV i vinden

Også SVs gruppeleder Camilla S. Eidsvold har «trua» foran valget, selv om partiet i den siste perioden bare har hatt én av i alt 53 bystyrerepresentanter.

– Vi må kalle en spade for en spade. Det må jobbes hardt. At vi skal klare én føler vi oss nokså sikre på. Men vi jobber for å få inn tre. SV har som kjent lenge hatt meget gode resultater på meningsmålingene, sier hun.

– Du er demokratiutvikler av yrke – hva kan du si om småpartienes betydning for lokaldemokratiet?

– Med et stort mangfold av partier blir demokratiet sterkere. Mindre partier som bidrar til å korrigere de store er viktig både for demokratiet og for samfunnsutviklingen, sier Eidsvold.

Les også: Disse partiene vil kjempe om Fredrikstad-velgernes gunst

– Gjelder å bli sett

I 2015 kom MDG inn i bystyret for første gang. Den nye listetoppen Erik Skauen regner med at partiet også blir med i perioden 2019-2023:

– Jeg legger ikke skjul på at vi må slåss for å komme inn. Men vi har jevnt over en oppslutning på målingene som sier rundt tre kandidater. Da får vi håpe det også blir slik, sier Skauen og legger til:

– For en som er helt ny gjelder det også å bli sett. Avisene er liksom fulle av bilder av Nygård (Ap) og Laabak (Frp) mens vi som representerer småpartiene har tilsvarende liten eksponering. Foran valgene bør media stile alle på likefot, små som store, tilrår Skauen.

Det lyktes ikke Demokraten mandag å komme i kontakt med Jonas Qvale (Bymiljølista), talsmann for det aller minste partiet i bystyret.

Mer fra Dagsavisen