Velkommen til minimånefestival!

Ja, så ble det ikke Bryan Ferry på Månen i år. Men pandemi til tross: Torill Frydenlund, daglig leder i Månefestivalen, kan invitere til konsertopplevelser i Gamlebyen resten av sommeren.

Hvem: Torill Frydenlund

Hva: Daglig leder for Månefestivalen

Hvorfor: Har måttet tenke nytt etter at årets Månefestival ble avlyst grunnet korona

Får vi en slags Månefestival likevel? Fortell, hva skjer?

– Vi driver jo Gamlebyen Kulturhus som helårig musikkscene i tillegg til festivalen. Vanligvis har vi ikke konserter der på sommeren på grunn av Månefestivalen, men nå bestemte vi oss da for å ha mest mulig musikk og konserter her. Nå er det et ferdig booka program som går ut august.

Det blir kanskje en liten forskjell i antall tilskuere enn vanlig?

– Ja, nå har vi vært så heldig at vi har fått dobla utearealet vårt, og vi har en uteservering utenfor Gamlebyen Kulturhus. Det har medført at vi har plass til å sette opp en liten scene, og har god plass til folk. Men vi klarer ikke de 200 som det er lov å samle, vi har en kapasitet på maks 150.

Hvordan har billettsalget gått?

– Bra! Vi har lagt ut eventene og fått ut alle billettene, så det har tatt seg opp skikkelig den siste uka. Noen av konsertene nærmer seg utsolgt. Det blir en liten minimånefestival, også er det et veldig hyggelig område i gamlebyen. Publikum er fornøyde. I tillegg til de konsertene vi booker, så har vi et samarbeid med torsdagsjazzen, de har flytta bort til oss. Der er de hver torsdag resten av sommeren. Veldig trivelig!

Les også: – Kastrering, kastrering, kastrering! (+)

For oss som gleda oss til Bryan Ferry, hva kan vi høre isteden?

– På lørdag har vi Sweden, som er et godt gammalt band som har spilt her på Månen tidligere. Neste uke har vi Valkyrien Allstars på fredag, og Claudia Scott på lørdag, og så blir det en del lokale artister utover på sommeren. Det er en bredde i programmet, men det er jo begrensa hvor store artister vi kan booke.

Det kan nesten virke som at Idyll har blitt byens kulturflaggskip, men alle vet jo at det egentlig er Månen som styrer skuta. Hvor viktig er festivalen for byen vår?

– Hehe! Jeg tror den er kjempeviktig.Vi er en av landets eldste musikkfestivaler, og jeg opplever at vi er en festival med godt omdømme. Hos oss er det høyt under taket, og det er ikke minst en festival som er viktig for kulturfrivilligheten. Folk er involvert i kreative oppgaver og de mer rent praktiske. Det er en dimensjon man ikke skal kimse av. Opp igjennom åra er det mange unge mennesker som har funnet sin levevei vei å starte sin frivillighet på månen. Det har ringvirkninger både sosialt, menneskelig, og økonomisk, ikke minst. Både fordi vi sysselsetter mange, men også for næringslivet i Gamlebyen og Fredrikstad generelt. Vi er en festival som ikke har noe økonomisk formål, ingen eiere som har som intensjon å tjene penger. Vi har mange gratis tilbud også, og det er veldig viktig. Man skal komme uansett lommebok! Jeg tror vel verdigrunnlaget vårt er vår sterkeste side.

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Det er jo mange, ikke lett å velge! Jeg vil jo si at det som virkelig har gjort størst inntryk var når jeg som sekstenåring leste "Bestialitetens historie" av Jens Bjørneboe. Det var heavy stoff. Ellers leste jeg som barn "Tusen og en natt". Det gjorde også inntrykk, men på en helt annen måte.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være kreativ og skape noe, sammen med andre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Hehehe. Tar det helt med ro, og gjør ikke noenting. Er ikke så ofte jeg får til det, så det er utskeielsen jeg ønsker meg mest

Er det noe du angrer på?

– Nei, jeg er ganske flink til å leve i nuet. Ser ikke så mye bakover, det har jeg ikke tid til. 

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?

– Hmm.. Jeg er jo veldig opptatt av miljø og demokrati og rettferdighet, så det å kunne være med å påvirke fremtida i en positiv retning. Vet ikke helt hva den superkraften heter, men? En kraft man kan bruke til felles beste, og ikke for noe egen nytte.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg ble ganske tidlig politisk interessert. Der finnes det en dame som heter Rosa Luxemburg. Ho har inspirert meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for? 

– Det er jo for klima, og mot urettferdighet og sosiale ulikheter.

Hvilke tre personligheter ville du invitert til middag? 

– Gert Nygårdshaug, forfatteren. Dette måtte jo være for å ha en interessant samtale, og samtidig en anledning til å hilse på spennende mennesker. PJ Harvey! Og den siste, hvem skal det være? Jo. Jacque Fresco. Han døde for et par år siden, i en alder av rundt 100år. En interessant tenker og vitenskapsmann.

Vil du lese flere navn i nyhetene? 

Rødt kort til pølsekiosken (+)

– Jeg har vært både sjøgutt, sjømann og styrmann

Boklansering, Ninjago og poesi