Velgaard om valgresultatet: – Et helt annet politisk landskap

Mellomfornøyd Truls Velgaard skal snu alle steiner i den fortsatte jakten på ordførervervet.

– Vi ligger an til å tape ett mandat, men vi håper at de 11 prosentene som gjenstår vil løfte oss. Det er ikke veldig mye som skal til før vi tar det niende mandatet, sier Høyres ordførerkandidat i Fredrikstad til Demokraten rundt midnatt.

Med en oppslutning på 15 prosent når nesten 90 prosent av stemmene er talt opp, erkjenner han likevel at partiet er et stykke unna det som var målet deres foran kommunevalget.

– Alt i alt er det ikke et håpløst dårlig resultat, men vi hadde en ambisjon om å løfte oss fra det nivået vi var på, så sånn sett er vi ikke fornøyd, fastslår Velgaard.

Les også: Mot et rødere Fredrikstad

Langt unna stortingsresultatet

Gjennom hele valgkampen har han vært ute i sosiale medier for å mobilisere alle de som stemte Høyre i Fredrikstad ved stortingsvalget i 2017. Da fikk de 23,7 prosent av stemmene.

– Vi er langt unna det, og det er noe av utfordringen vår. Vi klarer ikke å mobilisere det samme antallet velgere ved lokalvalg som stortingsvalg, så der har vi fortsat en stor jobb å gjøre, sier Velgaard.

I løpet av valgkampen har Frps gruppeleder og førstekandidat Bjørnar Laabak utfordret Høyre, gjennom å si at de kun vil samarbeide med partier som sier nei til bomringen. Velgaard mener dette ikke har skadet koallisjonen på blå side i Fredrikstad-politikken.

– Foreløpig har det ikke betydd veldig mye fra eller til, men vi får se når stemmene er talt opp og frontene er klare etter valget hvordan Frp vil velge å forholde seg. Vi ønsker å ha et godt samarbeid med alle ikke-sosialistisk partier, og ikke minst Frp. Jeg håper de også vil legge opp til samarbeid, sier han.

Les også: 80 prosent av Viken-stemmene sier: Dødt løp mellom Høyre og Ap

Frir til Sp og MDG

Selv om Arbeiderpartiet fremdeles er det soleklart største partiet i Fredrikstad, vil ikke Høyres ordførerkandidat gi opp kampen om ordførerkjedet med det første.

– Fortsatt vil jeg ønske å se på alle muligheter. Det er et helt annet politisk landskap som avtegner seg nå, enn i forrige eriode. Sp og MDG er på vippen mellom rød og blå side, og hva de til sjuende og sist bestemmer seg for, vil avgjøre hva som skjer med den politiske ledelsen.

– Nygård har et forsprang, det er det ikke tvil om. Sp har tradisjon for å samarbeide den veien, MDG har sagt at det er deres preferanse, men samtidig oppfatter jeg at begge partiene ønsker å se hvilke politiske løsninger de kan få til. Sånn sett får vi se hva det endelige resultatet blir, og om det kan bli et grunnlag for forhandlinger for oss med MDG og Sp, sier Velgaard.

Han mener det uansett blir en helt annen situasjon og maktbalanse i bystyret den kommende perioden enn det har vært i den foregående.

– Enten det blir Nygård eller jeg som blir ordfører, vil det være mer utfordrende enn det var i forrige periode, da Arbeiderpartiet satt med nesten rent flertall alene. Nå vil ikke de ha den posisjonen, og uansett hvem som styrer vil man være avhengig av å samarbeide med en rekke partier, avslutter Velgaard.

Les også: Over 12.000 stemte på forhånd i Fredrikstad (Demokraten+)