Nyheter

Varsler fikk 250.000 i oppreisning

En av de tre sentrale varslerne i Fredrikstad kommune er tilkjent en oppreisning på 250.000 kroner etter mange års mobbing, trakassering og gjengjeldelse på arbeidsplassen.

Bilde 1 av 4

Varsleren er selv fornøyd med beløpet, forteller hun til Demokraten.

– Jeg synes dette er greit nok. Det viktigste for meg er å få satt strek. Jeg ønsker å få lagt den vonde tida bak meg, sier kvinnen, som i mange år jobbet i Teknisk Drifts base på Nøkleby, men som på grunn av hendelsene hun var utsatt for i flere år etter 2012 i dag jobber i en annen Østfold-kommune.

– Fikk det vi ba om

Det var 4. mai i fjor at advokatselskapene Simonsen, Vogt & Wiig og Pricewaters Coopers (PwC) la fram hver sin rapport basert på to granskningsdokumenter på til sammen 26.000 sider for formannskapet.

Rapportene – som kostet nesten tre millioner kroner å få utarbeidet – var knusende for kommunen: Uten at toppledelsen i rådhuset grep inn ble spesielt tre varslere utsatt for hevnakt, mobbing og trakassering i år etter år.

Nå – snart ett år etter de nedslående rapportene – har setterådmann i Fredrikstad kommune, Nils Holm og NITO-advokat Marianne Kjellsen, som representerer den ene varsleren, kommet til enighet om et oppreisningsbeløp.

– Vi krevde 250.000 kroner. Dette ble akseptert med en gang av kommunen, opplyser varsleren til Demokraten.

– Er dette en oppreisningssum som reflekterer ubehagelighetene du ble påført?

– Det har jeg egentlig ingen kommentarer til. Dette beløpet ble nok fastsatt mest ut fra erfaringer og rettspraksis fra andre kommuner i landet.

– Vil din sak legge føringer for de to andre varslernes oppreisningssaker?

– Det vil jeg tro. Men i hvert fall en av de to andre sakene dreier seg om et erstatningsoppgjør. I mitt tilfelle snakker vi kun om oppreisning, sier den tidligere kommuneansatte.

– Helt hinsides

En av de to andre sentrale varslerne mener oppreisningssummen på 250.000 kroner til den tidligere kollegaen er skuffende lav.

– Dette er helt hinsides. Skuffende lavt. Jeg kan knapt forstå det.

– Er føringene nå lagt for deg og den andre varsleren?

– Jeg frykter jo det, ja, svarer varsleren oppgitt.

LES OGSÅ: - Varslerne må møtes med raushet (Demokraten+)

Advokat Arild Karlsen, som representerer de to varslerne som etter all sannsynlighet vil få avsluttet sine oppreisnings- og erstatningssaker før sommerferien, ønsker ikke å kommentere utfallet for den tredje varsleren.

– Ikke under en million

14. mars uttalte Frps gruppeleder Bjørnar Laabak dette:

– Hvis utfallet av varslernes oppreisningssak ender med for eksempel 100-150.000 kroner, synes jeg det er smålig. Varslerne, som åpenbart har lidd, kan ikke føle seg som tapere en gang til. Det viktige nå er at vi kan få avsluttet denne saken en gang for alltid. Og da må det vises raushet.

Når resultatet for den ene av de tre ble 250.000 kroner, sier Laabak i dag:

– Det blir vanskelig for meg å kritisere noe varsleren selv er tilfreds med. Kanskje har det viktigste vært å få en anerkjennelse og/eller få lagt saken bak seg. En kan isolert sett si at 250.000 kroner er mange penger. Spørsmålet er om denne summen gjenspeiler ulempene varsleren ble utsatt for, påpeker Laabak.

Henning Aall, MDG-gruppelederen som i mange år har markert seg som en varslerens talsmann i bystyret, mener 250.000 kroner «var tynne greier»:

– Dette er åpenbart et plaster som ikke kan dekke såret. Skuffende å høre, vil jeg si. Det jeg frykter mest nå er at denne avtalen blir førende for de to andre varslerne. Her burde det nok vært en samkjøring.

– Hva mener du ville vært et riktig oppreisningsbeløp?

– Ikke under en million vil jeg si. Om jeg ikke kan detaljene i hver av sakene så er det hevet over en hver tvil at belastningene har vært veldig store.

– Eksrådmann Finess valgte selv å trekke seg etter varslerrapportene fordi han ikke opplevde nok tillit fra bystyret. Sluttavtalen kostet kommunen 3.284.000 kroner. Kan den saken sammenlignes med varslernes?

– Om hans avtale og oppreisningssakene juridisk sett er to forskjellige problemstillinger, er det menneskelig sett relevant å sammenligne hva de skal sitte igjen med. I dét bildet mener jeg 250.000 kroner blir veldig puslete. Årsaksforholdet var det samme; varslerkomplekset i Fredrikstad kommune, bemerker MDG-talsmannen.

– Kan ikke sammenlignes

Høyres gruppeleder Truls Velgaard mente i midten av mars at rådmannsavtalen ikke kan sammenlignes med varslernes oppreisning:

– Sakene kan ikke sammenlignes. Rådmannens sak, som var en forhandling om frivillig fratreden etter AMLs bestemmelser, og varslernes krav om oppreisning, er to helt forskjellige ting. Det viktige må uansett være å komme fram til en løsning som varslerne kan akseptere, uttalte Velgaard, som var blant politikerne som framforhandlet avtalen med eksrådmannen.

Mer fra Dagsavisen