Nyheter

Varamann Bjørnar (Frp) klar for rikspolitikken

Han har vært statssekretær i et år og har sittet på Stortinget i tilsammen 130 dager. Nå vil varamann Bjørnar Laabak (Frp) ha fast plass i nasjonalforsamlingen.

Av: Arne Børresen

– Jeg kan bekrefte at jeg har meldt at jeg vil stå til tjeneste for partiet. En andre plass på lista vil være fint, sier 59-åringen som har frontet Frp i Fredrikstad siden 2011.

Les også: Lokalpolitikere betyr mye, men politikken betyr mest, insisterer Jon-Ivar Nygård (+)

Bred erfaring

Sjansen for at Laabak kan få en fast plass i landets øverste politiske organ, er definitivt tilstede. Den tidligere SAS-økonomen har siden tidlig på 1990-tallet gått gradene i partiet og er i dag vararepresentant til Stortinget. I 2017-2018 var han også statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet med statsråd Jan Tore Sanner som sjef.

– Erlend Wiborg (Moss) vil nok helt sikkert bli Østfolds førstemann når lista skal settes opp om få måneder. Men etter at Ulf Leirstein dummet seg ut og forlot partiet i metoo-stormen i fjor, er Bjørnar nå en «up-and-coming» mann. Han har den nødvendige bakgrunnen som skal til og kommer dessuten fra Østfolds største by. Dét har også betydning for plasseringen på lista, sier en sentral Frp-kilde til Demokraten.

Les også: Bjørnar Laabak (Frp) inn på Stortinget som pappaperm-vikar

Laabak selv har både ambisjonene og målsettingene klare for sitt mulige kandidatur.

– Dette er noe jeg vil. Jeg føler dessuten at jeg har mye å bidra med og håper å kunne være en sterk røst i kampen for at Østfold skal få sin del av «kaka» i framtida. Til tross for at vi ligger så nær Oslo, har vi falt utenfor så vanvittig mange ganger. Får jeg en fast plass, vil jeg jobbe for at Østfold-benken – for det er jo det den heter inntil en eventuell grunnlovsendring kommer – blir flinkere til å stå sammen. Skal vi få mer til helse, samferdsel og alle de andre viktige tingene, er det en nødvendighet å jobbe tverrpolitisk, sier Laabak engasjert.

– Vil du be om permisjon fra lokalpolitikken om du får plass på Tinget?

– Mange mener jo at det er feil å være politiker lokalt og sentralt samtidig. Tida strekker ikke til, man gaper over for mye og så videre, er argumenter vi kjenner. Men jeg mener motsatt. Sitter du i bystyret i hjemkommunen, får du en svært god oversikt over hva som rører seg der ute. Altså erfaringer du kan ta med deg inn til Stortinget. Så jeg kommer ikke til å be om permisjon dersom jeg får fast plass, konkluderer Laabak.

Les også: Aps mektigste lokalpolitiker vil ikke bli ordfører i 2023

Velgaard uaktuell

For kort tid siden kunngjorde også ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) at han melder seg på i kampen om en stortingsplass.

Truls Velgaard

Men den siste av Fredrikstads tre mest aktuelle lokalpolitikere for Stortinget, Høyres gruppeleder Truls Velgaard (bildet), har –overraskende for mange –  ingen planer om å bli stortingspolitiker. Velgaard har siden 2015 gjort lynrask karriere i Fredrikstad Høyre hvor han ble partileder, gruppeleder og ordførerkandidat på løpende bånd.

– Nei, jeg er ikke motivert for en politisk karriere på Stortinget. Jeg trives veldig godt i rollen jeg har nå, sier Velgaard som fylte 60 år tidligere denne uka.

Les også: Kritisk til mangelfull involvering av innbyggerne

– Hvorfor ikke motivert?

– Å være gruppeleder i Fredrikstad og politiker på Stortinget er to veldig forskjellige jobber. Som stortingsrepresentant må du jobbe mye mer individuelt, du har ikke den samme sjansen til å gå rundt å snakke med folk som en lokalpolitiker har på sin hjemmebane. Dessuten har jeg reist veldig mye gjennom livet. Det er ikke noe jeg har lyst til å gjøre igjen, sier Truls Velgaard og poengterer avslutningsvis:

– Som leder av nominasjonskomiteen i Østfold Høyre passer det også dårlig å velge seg selv. Men; vi har mange andre gode kandidater, forsikrer Velgaard som i likhet med lederen i Fredrikstad Høyre, Eivind Leister, ikke vil ut med navn foreløpig.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen