Fredrikstad

– Valgfrihet bør innføres i Fredrikstad, både i valg av sykehjem og hvem som kommer inn i hjemmet!

Det sier Frps gruppeleder i Fredrikstad Bjørnar Laabak. Årlig oversikt viser at 90 prosent får sykehjemsplass i Fredrikstad 15 dager etter vedtak. Oslo kommune offentliggjør ledige plasser hver måned.

Tallene fra Helsedirektoratet viser at Fredrikstad kommune følger landsgjennomsnittet - selv om det er store variasjoner mellom fylkene. Vest-Agder har tronet på topp og Telemark i bunn.

Ikke hundre prosent

Fredrikstad havner på 13 plass av 18 østfoldkommuner - dårligst ut i kvalitetsindikatorene er Aremark og Skiptvet. Hele seks østfoldkommuner innfrir 100 prosent når det gjelder andel vedtak om langtidsopphold i institusjon med iverksettingstid på 0-15 dager.

– Vi har ikke nedfelt at vi skal ha hundre prosent. Vi tenker heller at dersom noen fyller vilkårene for plass og vi ikke kan gi forsvarlige tjenester hjemme, innvilger vi langtidsopphold i korttidsopphold. Det gjøres fortløpende. I løpet av dette året blir det flere sykehjemsplasser ved at trinn to på Østsiden sykehjem åpner, sier ordfører Jon-Ivar Nygaard (Ap).

– Disse tallene svinger i løpet av et år. Det dør ca. 25 brukere på sykehjem i Fredrikstad kommune hver måned. I 2018 var sirkulasjon på langtidsplasser lavere enn tidligere.

Oslo viser ledige plasser

Oslo kommune har siden 2017 hver måned offentliggjort oppdaterte tall på ledige sykehjemsplasser.

I oversikten publiseres plassene som ingen bydeler har reservert og som ingen brukere har på ønskelista. Lista er også brutt ned til hver enkelt behandlingsinstitusjon hvor ledige langtidsplasser på sykehjem, korttidsplasser, aldershjem og dagsenterplasser vises.

På spørsmål om Fredrikstad også burde ha innført en løpende og oppdatert oversikt over ledige sykehjemsplasser svarer Nygaard følgende:

– I Fredrikstad kommune har vi ikke ledige sykehjemsplasser. Ledig plass blir tildelt og belagt fra en til tre dager etter at en plass blir ledig.

Synliggjøring

Denne oversikten burde også Fredrikstad kommune tatt i bruk, mener Frps gruppeleder Bjørnar Laabak.

– Ap har ikke prioritert sykehjem siden 2011. Nedleggelse og riving av onsøyheimen og vedtatt nedleggelse av Emil Mørch vitner om nedprioriteringer.

– Er Fredrikstad kommunes tildeling og prosess for lukket?

– Her vil jeg svare et ubetinget ja, sier Laabak.

– Dette er politikernes ansvar, med en slik oversikt ser man status hver måned og blir ansvarliggjort. Valgfrihet bør innføres i Fredrikstad – både i valg av sykehjem og hvem som kommer inn i hjemmet. Kommunen bør gjøre avtaler med alternativ omsorgsleverandør, både for at den enkelte skal ha mulighet å velge, men også fordi det vil gjøre kommunen bedre.

Mer fra Dagsavisen