Nyheter

Ungdomsrådet ble hørt: Inngangen til akuttpsykiatrisk for barn og ungdom skal skjermes

Ungdomsrådet ved sykehuset tok kampen for å skjerme inngangen til akuttpsykiatrisk avdeling for barn og unge, hvor pasientene opplever å være på utstilling mens de er på sitt mest sårbare.

Bilde 1 av 2

Barn og ungdom i en sinnstilstand og med en atferd hvor de føler seg ekstra sårbare blir eksponert for omverdenen når de er i ferd med å bli tvangsinnlagt på psykiatrisk ved Sykehuset Østfold.

Ungdomsrådet ved sykehuset tok tak i saken og fikk gjennomslag for sin bekymring da de kontaktet ledelsen ved sykehuset. Allerede i løpet av året skal det nye overbygget, som gir skjerming av inngangen, stå klart.

– Vi fikk rask respons av sykehusledelsen og har følt at vi blir hørt hele veien, forteller medlem i Ungdomsrådet, Pia Glomdal Hansen (bildet) til Demokraten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Arne Glomdal

Les også: Jordmorstreik avverget etter enighet i sykehusmeklingen

Ungdomsrådet ble kontaktet tidlig i fjor høst angående eksponeringen av inngangen til akuttpsykiatrisk avdeling for barn og ungdom. Det gjaldt bekymring for at besøkende og andre pasienter ved sykehuset lett kan bli stående og se på mens svært sårbare barn og ungdommer blir tvangsinnlagt.

– Inngangen ligger like bortenfor sykehusets hovedinngang og rett ved sykkelstativene, noe som gjør at mange passerer den og oppholder seg der. Når pasientene blir kjørt til denne inngangen, av ambulanse, politi eller andre, er de ofte i en sinnstilstand og har en atferd som de ikke ønsker at andre skal se. Det er ofte snakk om tvangsinnleggelser av veldig unge pasienter, hvor politiet gjerne er involvert og pasienten kanskje ligger i lenker på båra, forteller Hansen.

Hun har i to år vært medlem i Ungdomsrådet, som er et rådgivende organ for styret og administrerende direktør i saker som angår helsetilbudet til personer i aldersgruppen 12-23 år. Ungdomsrådet tar blant annet imot tilbakemeldinger fra brukere, pasienter og pårørende om deres erfaringer innenfor sykehusets ansvarsområde (se fakta).

Les også: Axel (22) snudde angst og depresjon til engasjement for andre (+)

– Kan få traumene forsterket

Etter henvendelsen Ungdomsrådet fikk, har de vært på befaring og forhørt seg med en rekke involverte. Ansatte ved avdelingen har delt sine erfaringer. Unge pasienter og pårørende har selv gitt uttrykk for ubehag ved at det er så åpent ved den aktuelle inngangen.

– Vi har fått høre fra unge pasienter at de synes det er veldig ubehagelig at forbipasserende kan se dem og at noen kan få traumene forsterket som følge av det. Dessuten bidrar det jo ikke til å opprettholde taushetsplikten, påpeker Pia Glomdal Hansen.

De fleste pasientene som skal til ungdomspsykiatrisk seksjon bruker hovedinngangen i sykehuset, ifølge avdelingssjef Ragnhild Tranøy i avdeling for barne- og ungdomspsykiatri og barnehabilitering. Akuttinngangen brukes i hovedsak til mottak av pasienter som fraktes med ambulanse eller politi.

Anslagsvis håndteres det årlig 200-250 mottak av unge akuttpsykiatriske pasienter ved denne inngangen, ifølge Tranøy.

Les også: Sykehuset varsler at timepasienter brått kan få utsettelse

– En formell beslutning

Også ungdomspsykiatrisk seksjon har fått noen tilbakemeldinger fra pasienter og pårørende om manglende skjerming.

– Det har også kommet tilbakemeldinger fra ambulansetjenesten og våre egne medarbeidere på vegne av pasienter, opplyser Tranøy.

Konklusjonen etter at Ungdomsrådet tok tak i saken er altså at det i løpet av året vil bli bygget en slags carport rundt inngangspartiet.

– Skjermingen blir med tak og skal ramme inn inngangen på tre sider. Det foreligger en formell beslutning om å sette opp denne skjermingen, noe som gjør at vi er trygge på at det blir en realitet i inneværende år, bekrefter Tranøy.

(Saken fortsetter under bildet)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medlem i Ungdomsrådet ved Sykehuset Østfold, Pia Glomdal Hansen sier hun og de andre i rådet er glad for at inngangen til akuttpsykistrisk for barn og unge ved Sykehuset Østfold vil bli skjermet. Foto: Arne Glomdal

Det er Hansen og Ungdomsrådet godt fornøyd med.

– Det blir på samme måte som ved innngangspartiet til akuttpsykiatrisk for voksne, som også kom som et tilbygg etter at sykehuset først sto ferdig. Da kan man kjøre innenfor skjermingen, slik at andre ikke ser hva som skjer eller hvem som er på vei inn, forklarer Hansen.

Les også: Renholder ved sykehuset vant kåring: – Hun er visjonær når det kommer til å framsnakke yrket

Hekk skulle skjerme

Men hvorfor har ikke de yngste på akuttpsykiatrisk også fått skjerming før nå, spurte vi avdelingssjef Tranøy.

– Det er et ønske at alle innleggelser kan gjennomføres med nødvendig diskresjon. Da vi tok i bruk sykehuset på Kalnes i 2015, ble det plantet en hekk ved denne inngangen, som skulle skjerme for innsyn. Etter hvert ble det klart at dette ikke var et tilstrekkelig tiltak, svarer hun.

Straks etter Ungdomsrådets befaring 2. september, sendte de sin bekymring til sykehusdirektør Hege Gjessing.

– Vi fikk rask respons og opplevde fra starten at dette var noe som ble tatt tak i. Nå er vi veldig glad for at det blir en snarlig løsning på problemet, slutter Hansen.

Les også: Sara (34) samlet inn gaver til helsearbeiderne: – Egentlig skulle de fått en klem hele gjengen

Avdelingssjef Tranøy roser Ungdomsrådets arbeid og påpeker viktigheten av at rådet finnes.

– Ungdomsrådet bidrar godt og konstruktivt til å bringe saker og problemstillinger fram på vegne av barn og ungdom i sykehuset. Det er viktig å lytte til Ungdomsrådet, da de er tett på sakene, tar tak og bringer fram temaer som er viktige å få avklart, sier hun.

Les også: Kalnes først i landet til å bruke narkosemiddel mot depresjon

FAKTA: Ungdomsrådets formål

* Arbeide for gode, likeverdige og brukerorienterte helsetjenester for ungdom – uavhengig av kjønn, bosted, etnisk opprinnelse, sosial status, sykdom/diagnose og funksjonshemning.
* Arbeide for at tjenestetilbudet i SØ for ungdom har høy kvalitet og gir gode pasientforløp.
* Bidra til god medvirkning fra brukere, pasienter og pårørende.
* Bidra til at brukerkompetansen blir benyttet som grunnlag for planlegging, gjennomføring og evaluering av helsetjenestene.
* Bidra til å følge opp SØs vedtatte strategi for brukermedvirkning – åpenhet og involvering.

FAKTA: Ungdomsrådets oppgaver

* Fremme saker av betydning for sykehustilbudet til ungdom.
* Utarbeide arbeidsplan for kommende år samt årsrapport for foregående år. Årsrapporten inngår i brukerutvalgets årsrapport.
* Avgi høringsuttalelser til planer og utredninger og gi innspill til SØs høringsuttalelser i saker som angår tjenestetilbudet til ungdom.
* Uttale seg i styresaker som Ungdomsrådet finner relevante.
* Bidra til utvikling og evaluering av pasient- og brukererfaringsundersøkelser.
* Bidra til å styrke arbeidet med bedring av pasientservicen til ungdom.

Mer fra Dagsavisen