Nyheter

Ungdommer opprørt: Kommunen betaler halv million i året for stengt ungdomsklubb

En halv million kroner i året betaler kommunen for å leie dette fritidsklubb-lokalet midt i byen. Men det er snart et år siden sist barn og unge kunne treffes her.

– Det er på tide noen sier fra om hvordan fritidsklubbene i denne byen drives, sier Didrik Hansen (15), som sammen med Deja Berisha (16), Marthe Andersen (15), Benjamin Amundsen (14) og Ole Refsnes (14) møter Demokraten i gågata.

– Har mistet grepet

Tenåringene har med seg et møtereferat fra 15. februar som gir et utvetydig inntrykk av at de kommunale fritidsklubbene herjes av mye misnøye og uro.

– Vi har et styre som representerer klubbene på Gressvik, Ambjørnrød, Lisleby, Torsnes og sentrum, som nå er nedlagt. Poenget med vårt arbeid er å fylle klubbene med best mulig innhold. Men de siste par årene har vi fått en klar følelse av at den kommunale ledelsen som styrer fritidsklubbene har mistet grepet. Ungdomsklubben i gågata ble plutselig lagt ned i september i fjor, det er innført en masse strenge regler som går på nei til bruk av innesko, forbud mot løping inne i lokalene, forbud mot å lukke dører slik at den ene gruppa kan være i fred for den andre og så videre. Men det aller mest betenkelige er at klubben i byen plutselig ble stengt samtidig som at kommunen, etter hva vi har hørt, fortsetter å betale husleie. Det er jo penger rett ut av vinduet, poengterer Didrik Hansen til bekreftende nikk fra kameratene.

– Hva kan dere si om oppslutningen rundt kommunens fritidsklubber?

– Den er ihvertfall ikke som den var for noen år siden. Totalt sett er det mange, mange færre som bruker klubbene nå enn tidligere. På Østsiden kommer det ikke flere enn mellom to og fire mennesker på klubbkveldene mens det tidligere kunne være 20-30. Samtidig er det nye voksne ledere i ett sett. Vi kjenner liksom ingen av dem. Hva er det som skjer? Hvorfor all denne utskiftingen? spør Marthe Andersen, og peker på møtenotatet fra februar, hvor det blant annet heter:

Lite å finne på

«Ungdommene føler at de ansatte som er på jobb nå er vanskelig å få kontakt med. Det har vært vanskelig å tore å snakke med de. Det er nye regler hele tida. Ungdommene sliter med å forstå hvorfor reglene bli flere og flere. Det kan til tider være lite eller ingenting å finne på».

– Før jul i fjor skulle vi ha julebord på Østsiden-klubben. Plutselig kom det beskjed om at julebordet skulle være på Lisleby i stedet. Hvis du bor på Østsiden er det jo ikke så lett å komme seg til Lisleby som 13-14-åring, med mindre du tar flere busser eller blir kjørt, poengterer Deja Berisha.

Kommunens kultursjef Ole Henrik Holøs-Pettersen, som også har ansvaret for fritidsklubbene, ønsker ikke å kommentere misnøyen fra brukerne.

– I første omgang synes jeg det er naturlig at spørsmål om klubbene og miljøet der rettes til virksomhetslederen. Hva gjelder lokalene i gågata er det riktig at disse ble stengt i fjor høst. Men spørsmål rundt dette får du også ta med virksomhetslederen. Det jeg likevel kan si er at vi før sommeren eller like etter sommeren åpner et nytt klubblokale i Litteraturhuset. Og det ser vi fram til, sier Holøs-Pettersen til Demokraten.

Bekrefter husleie på 500.000

Voica D. Imrik, eiendomssjef i Fredrikstad kommune, bekrefter hva ungdommene har hørt: Kommunen betaler i dyre dommer for et lokale som har stått tomt i månedsvis.

– Husleia er på 500.000 kroner i året for 290 kvadratmeter, men avtalen er sagt opp. Vi skal leie ut juli, det vil si fram til den nye fritidsklubben åpner i Litteraturhuset 1. august, opplyser Imrik.

– Hvorfor betaler kommunen husleie i måned etter måned for et lokale ingen mennesker oppholder seg i?

– Jeg har kun forholdt med til kultursjefen, som har opplyst at det tryggeste er å leie lokalet inntil det nye i Litteraturhuset tas i bruk. Om lokalet i gågata brukes eller ikke brukes er ikke opp til meg å svare på, sier Imrik.

Mer fra Dagsavisen