Nyheter

Ulf Hjardar 40-årsjubilerer som forfatter

Han har nettopp rundet de 80, men har ingen planer om å legge bort pennen, lokalhistoriker Ulf Hjardar. I år er det 40 år siden han debuterte med boka «Hjembygda Hvaler».

– Jeg har vurdert i flere år å gi meg. Men så kommer høsten og dermed skrivekløen tilbake, humrer Hjardar, og presenterer et ferskt eksemplar av «Hvaler-arkiv III» – et 50 siders hefte som har et spesielt fokus på badegjestene og skjærgårdshotellene som en gang fantes på Hvaler.

Kan Hvaler ut og inn

Det var i 1979 folk på Hvaler og i Fredrikstad fikk stifte bekjentskap med Ulf Hjardars glødende interesse for lokalhistorie.

– Dette året ga jeg ut den første «Hjembygda Hvaler», som senere fikk tilleggsnavnet «Øyene». Her ble det totalt 50 utgivelser fram til 1997. Så fortsatte jeg med årboka «Dregg», som det så langt har blitt 22 utgivelser av fram til inneværende år, forklarer Hjardar, som mellom alt dette også har rukket å lage flere større bokverk, som for eksempel «Sten» fra 2005, som omhandler stenhogger-tida på Hvaler.

MENINGER: Hvorfor vil ikke Ap diskutere elven?

Få om noen kjenner øyriket Hvaler bedre enn Ulf Hjardar. Levende og engasjert snakker han om biskop Jens Nilssøns første skriftlige skildring av Hvaler i det herrens år 1595 – til byggingen av Skjelsbusund-brua i 1964. Hvaler kommune og Statens vegvesen hadde i planleggingsfasen fått tilbud om å kjøpe ei ferdigbygget elementbru, men takket nei.

– Opprinnelig ble Skjelsbusundet kalt Oslosundet. Det er det nok ikke så mange som vet. Men navnet Oslo hadde jo sin klare berettigelse for de sjøfarende som var underveis mellom Bohuslän-kysten og Oslo, påpeker Hjardar, mens han skuer ut over det vakre sundet mellom Spjærøy og Vesterøy.

Utfordres av digital verden

– Hvordan vil du sammenligne interessen for lokalhistorie i 2019 med 1980-tallet?

– Interessen for lokalhistorie vil jeg tro er minst like stor nå som før. Men vi som lager hefter og bøker utfordres jo av den digitale verdenen, slik også mange andre yrkesgrupper gjør. Alt skal gå så forbaska fort i dag, noe vi alle har merket ikke minst i de 10-15 siste åra. Å selge bøker i den fysiske formen, fra for eksempel en stand på Skjærhalden, må jeg nok innrømme er tyngre i dag enn før nettet og de sosiale mediene kom. Men jeg er alltid optimist, smiler Hjardar, som fremdeles har en stor kundekrets på Hvaler og ellers i Ytre Østfold.

40-års jubileet som forfatter vil bli markert i høst, på Hvaler Bygdetun.

Mer fra Dagsavisen