Nyheter

Uavgjort «ordførersjakk» – sjakkentusiast inviterte ordfører Nygård til hurtigsjakk

Pensjonert psykolog og sjakkentusiast Thorbjørn Skaug har lansert seg selv som kandidat til vervet som sjakkpresident. Nylig utfordret han Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård i hurtigsjakk.

Bilde 1 av 3

Nygård tok utfordringen på strak arm og ryddet bokstavelig talt ordførerbordet for å møte sjakkentusiasten Skaug.

– Når det er sagt kan jeg ikke påberope meg å være sjakkspiller, selv om vi spilte litt sjakk når jeg var elev på Kjølberg skole. Men den som intet våger, intet vinner, smiler ordføreren.

– Det er blitt sagt at en viktig forskjell mellom sjakk og politikk er at sjarm ikke spiller noen rolle i sjakk. Hva tenker du om det, som distriktets mest populære ordfører?

– He-he, uten tvil en sannhet, her er det hodet som teller og ikke smilet, parerer Nygård.

«NO MAN, NO MADNESS»: – Det var en lettelse når Skaug tilbød remis (uavgjort), smiler Nygård og innrømmer at det var det beste han også kunne ha kommet på.

Foto: Erik Wiggo Larsen

Sjakk og politikk

Nygård følger nøye med når sjakkspiller Skaug plasserer svarte og hvite brikker på brettet. Snart skal tankefulle blikk granske 64 felt og analysere motstanderens trekk.

– Nå legger vi den politiske kabalen i Fredrikstad, det ligner jo egentlig litt på sjakk, reflekterer ordføreren.

Ordføreren trekker hvit brikke og skal åpne spillet.

– Hvilken åpning velger du? spør Thorbjørn Skaug. – Har du noe spesielt forhold til Spania, Italia, Frankrike eller England?

– Åpninger i sjakkspillet kan jeg ikke noe om – men jeg er glad i britisk kultur og historie, så da velger jeg engelsk åpning.

– Engelsk ja. Hvis du er vant til å bruke koordinatene på brettet blir det C4. Nå har du flyttet en bonde og jeg har flyttet en bonde, hva slags forhold har du til bønder her i byen? Har det vært noe gøy på landet?

– Jeg har et godt forhold til bøndene i Fredrikstad, vi er jo Østfolds fjerde største landbrukskommune må vite. Vi er store på landbruk.

– I sjakk dreier det seg om å få kontroll over sentrum, det er vel sånn i politikken også?

– Ja, og det må være et sentrum sammensatt av sentrumspartier og venstre i det politiske landskapet.

Dronninga i spillet

Etter ti minutter inn i spillet myser Thorbjørn Skaug over brillene og kikker bort på ordfører Nygård.

– Foreløpig har det ikke vært noen tabber.

– Det er bra men jeg kan garantere at de kommer, det er bare spørsmål om tid.

– På tysk og norsk heter det springer. Flere og flere har begynt å snakke om hestene, men utgangspunktet er at det er en ridder til hest. Jeg har merket meg at det er flere losjer her i byen, burde det ikke ha sittet et par losjebrødre i bystyret?

– Det gjør det helt sikkert allerede uten at jeg vet det, gliser Nygård. – De hadde jo hemmelige medlemslister, men for noen år siden var det noen som avslørte disse listene.

– Jeg kunne tenkt meg å flytte dronninga, sier Nygård.

– Hvem er dronninga og den sterkeste dama i bystyret?

– Forhåpentligvis blir det varaordføreren, ho Siri Martinsen.

– Jeg foretrekker å betegne løperen som bishop. Biskopen er jo en fornuftig mann, burde ikke han hatt en plass i bystyret?

– Nei, det synes jeg ikke er noe godt forslag. Selv om han har politiske meninger. Biskopen er en kjernekar men gjør en mye bedre innsats på utsiden av bystyret enn på innsiden.

LES OGSÅ: – Jeg foretrekker å bruke engelske og rojalistiske navn på sjakkbrikkene, som knight og bishop

– Nå skal jeg vise deg et morsomt trekk. Rokade, eller two castle, er å flytte to brikker i ett trekk – et spesialtrekk i sjakk. Man rokerer ved å flytte kongen to felt mot et tårn, og deretter flytte tårnet til det feltet som kongen passerte. Opplever du ofte at det blir rokeringer i bystyret?

– Ja, det kan skje. Både folk som har andre verv eller folk som rett og slett gir seg.

– Synes du spiller bra, jeg.

Den store tårnjakten

– Nå skal jeg plage dama di, det er jo ufint ellers i livet, men ikke i sjakk. Sjakk er som kjent et krigsspill hvor kongen er selve generalen. Men i motsetning til fotball kan man når som helst bli enig med motstanderen om at spillet skal ende uavgjort – det skulle tatt seg ut på stadion. Pelé mente at fotballspillere burde lære seg å spille sjakk slik at de fikk en bedre forståelse av taktikk og strategi – det gjelder jo i politikken også.

– Flytt tårnet ditt a, Jon-Ivar! Forresten er ikke du ute nå og ønsker deg et tårn til Fredrikstad?

– På Isegran? Nei, du tenker på Røkketårnet. Tja, det er kanskje mest realistisk å innse at det er tårnet på Isegran som først kommer til å stå ferdig.

– Jeg skal ta vare på mine to tårn. Det er mitt pensjonistparti – får du forresten til noe samarbeid med dem?

– Nei, det tror jeg ikke – har ikke hørt noe fra Pensjonistpartiet. Men trengte jeg dem, kan jeg love at de hadde hørt fra meg.

– Du må huske på at vi ikke kan skravle slik vi gjør nå hvis du tar deg en tur innom sjakklubben – det skal være stille, også fra tilskuerne.

– Som tidligere AUF-er husker jeg at vi leide ut lokaler i Folkets Hus til Fredrikstad sjakklubb. Men selv om det var stille ved partiene var det liv i lokalet.

– Nei, skal vi gi oss Nygård? Jeg tilbyr remis, jeg.

– Puhh, det er greit, det er det beste jeg hadde klart å komme på også.

LYKKE TIL: – Det gjelder å se framover til neste runde, smiler sjakkspiller Thorbjørn Skaug.

Foto: Erik Wiggo Larsen

Sjakk matt på ferjene

– Kommer Fredriksstad Schakselskap til å få et nytt medlem nå Jon-Ivar Nygård?

– Dessverre, det har jeg nok ikke tid til. Men sjakk er «all right» det, altså. Det blir nok å finne fram sjakkbrettet og ta en runde med guttungen i kveld.

– Thorbjørn har lansert sitt eget kandidatur til vervet som sjakkpresident i Norge. Vi har registrert at andre kandidater har fått støtte av sin ordfører. Stiller du deg bak kandidaturet til Thorbjørn?

– Vi heier på alle som vil noe, men det viktigste er at han får støtte i egen organisasjon. Ellers blir det lite fart i hans kandidatur vil jeg tro.

– Det er tydelig at ordføreren har spilt sjakk tidligere, sier Skaug på vei ut av kontoret før han stikker hode inn igjen med en siste oppfordring og et spørsmål til byens fremste tillitsvalgte.

– Det skulle vært sjakkbrett på ferjene, og hvor har det forresten blitt av de store sjakkbrikkene som sto på torvet?

– God idé. Store sjakkbrikker, ja stemmer det, vi hadde jo det tidligere. Tror det ble for mye hærverk og jobb med å sette dem ut og inn.

LES OGSÅ: Innspurt i forhandlingene – rødgrønn løsning i sikte

Mer fra Dagsavisen