Turistkommuner ber folk dra hjem for å teste seg – men ikke Hvaler

Flere sørlandskommuner vil ikke bruke egen kapasitet til å koronateste sommergjester.

Kragerø og andre kommuner langs kysten i Sør-Norge ber turister som kommer langveisfra om å dra hjem og teste seg dersom de føler koronasymptomer.

Det skjer av hensyn til kapasiteten på laboratoriet og legevakta, skriver NRK.

Til vanlig bor det rundt 10.000 innbyggere i kystbyen, men i sommer ventes det opptil 50.000 besøkende.

– Er du tydelig syk, blir du testet og fulgt opp, men har du litt snue, bør du dra hjem, sier ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) i Kragerø.

LES OGSÅ: Nordmann med hytte i Sverige tror flere vil trosse reiserådene

Han sier kommunen kun har kapasitet til å teste egne innbyggere, og ikke vil kunne håndtere smittesporing ved et større utbrudd.

Hvaler, Vågan, Tønsberg, Færder og Risør er imidlertid blant dem som åpner for testing av sommergjestene.

Nakstad støtter ikke praksisen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad støtter derimot ikke Kragerøs praksis.

– Kommunene kan ikke nekte å teste turister når det foreligger grunn til å mistenke smittsom sykdom. Det gjelder også utenlandske statsborgere. For allmennfarlige smittsomme sykdommer som covid-19 er dette gratis for pasienten, også for utenlandske statsborgere, sier han til Aftenposten.

Også andre turistkommuner begrenser adgangen på testing for sommergjestene. Vinje ber folk ta kontakt med fastlegen i hjemkommunen. I Lillesand må man ha avtale for å teste seg, og kan bli sendt til legevakta i Kristiansand.

Kristiansand, som er opptatt av å kunne teste alle, åpner for å isolere smittede hyttegjester, og har leid hotellrom for å isolere folk i Kristiansand dersom det trengs.

LES OGSÅ: 18 hytter til salgs på Hvaler - én skiller seg spesielt ut

Kommuneoverlege holder pusten

Kommuneoverlege Vegard Vige i Grimstad ber sommerturistene teste seg hjemme, og er redd for at sørlandskommunene ikke vil klare å håndtere et koronautbrudd.

– Vi vil absolutt at folk skal teste seg hjemme. Vi holder pusten, og det er med gråten i halsen vi går sommeren i møte, sier Vegard Vige.

(©NTB)

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.