Tre aktører fikk tilsammen 150.000 kroner

Glemmen Akropark (Foreningen Rå), Dansekunst i Østfold og Østfold Scene fikk mandag hvert sitt stipend på 50.000 kroner.

Kulturnattstipendet ble opprettet etter Byjubileet Fredrikstad 450 år. I 2019, 2020 og 2021 vil arrangører som melder seg på, og gjennomfører prosjekt under Kulturnatt Fredrikstad, være med i vurderingen av Kulturnattstipend, skriver Fredrikstad kommune.

Høy kunstnerisk verdi

Glemmen Akropark (foreningen Rå) deltok som aktører på arrangementet «Den umulige reisen», hvor aktørene brukte sitt bidrag til å overraske og vekke undring i byrommene på en spennende måte.

Bidraget holdt høy kunstnerisk kvalitet, og juryen er spent på hva aktøren vil gjøre i samarbeid med andre, eller på egen hånd, under Kulturnatt i 2020 skriver juryen i sin begrunnelse.

Se fotograf Tommy Skauens bilder fra den femte utgaven av Kulturnatt Fredrikstad

Nytt publikum

Dansekunst i Østfold var under Kulturnatt Fredrikstad 2019 arrangører av to danseforestillinger i Gamlebyen kulturhus: «Les meg – en forestilling om ord» og «The Painting».

Juryen har vektlagt at Dansekunst i Østfold satte sammen to profesjonelle forestillinger med en visning av koreografier utført av utvalgte dansere fra Dansefabrikken. I den sammensatte forestillingen komplementerte uttrykkene hverandre godt, og bidro til å bygge nytt publikum til Kulturnatt og til dansekunst.

Stort potensial

Østfold Scene arrangerte Østfold Scene Slam-night med Østfoldmesterskap i slampoesi på Litteraturhuset. Juryen trekker fram at det var god stemning i salen under arrangementet og at tiltaket har potensial til å løfte Fredrikstad som kulturby.

Arrangementet bidro også til at alle innbyggere har mulighet til å delta i kulturaktivitet og at kunst og kultur kan brukes som utgangspunkt til å skape debatt. Det ble vektet positivt at arrangøren har stort potensial til å satse videre på dette feltet, og ta en posisjon på landsbasis.

Les også: Lanserer transporteringsdans under Kulturnatt Fredrikstad (Demokraten+)

Kriteriene for tildeling av stipend er følgende:

– Prosjekter/arrangementer som svarer til Fredrikstad kommunes kulturstrategier og planer, herunder kommunens kommuneplan, kommunens arealplan og kommunens kulturplan.

– Arrangører som bruker kunst og kultur i byrommet til å overraske, vekke undring og debatt

– Prosjekter av høy kunstnerisk kvalitet som løfter Fredrikstad som kulturby

– Prosjekter som bidrar til at alle innbyggere har mulighet til å delta i kulturaktivitet