Nyheter

Tove Thøgersen tildelt Wilsemedaljen

Historiker og museumsdirektør drevet av ren lidenskap, Tove Marit Thøgersen (63) fra Onsøy ble nylig tildelt ærverdige Wilsemedaljen – bare kort tid før hun går av med pensjon.

Bilde 1 av 4

– Jeg er beæret over å havne i så godt selskap, og det kom helt overraskende. Det er også en måte å bli verdsatt på som er veldig, veldig hyggelig å ta med seg inn i pensjonisttilværelsen fra nyttår, sier Thøgersen til Demokraten.

«På en idealistisk måte, med stort engasjement og med tidvis svært lange arbeidsdager har Tove arbeidet for vernet av kulturarven til Nedre Glomma-regionen og fremmet interesse, kunnskap og forståelse for denne gjennom forskning og formidling. Hun har vært en meget synlig aktør i arbeidet med denne delen av Østfolds historie», konkluderer juryen om Tove Thøgersen som en av to mottakere av Wilsemedaljen for 2019.

– Har jo fått utrettet en del

– Det har ikke vært noen ni til fire-jobb, nei, det er sikkert. Det har vært en livsstil – sikkert til frustrasjon for de hjemme til tider. Man begynner jo å reflektere litt når en får en slik oppmerksomhet, og jeg har jo faktisk fått utrettet en del, ler hun beskjedent.

Medaljen er til minne om tidligere Spydeberg- og Eidsberg-prest Jacob Nicolai Wilse (1734-1801) og hans arbeid som vitenskapsmann, kulturforsker og forfatter.

Medaljen deles ut årlig til en person som på «en uegennyttig og idealistisk måte har arbeidet for vernet av den lokale kulturarv og fremmet interessen for denne, har drevet forskning innen Østfolds kulturhistorie, eller ydet det lokale kulturhistoriske arbeid særlig avgjørende støtte».

Les mer om Wilsemedaljen her (Demokraten+)

Skryteliste

Thøgersen har vært i museenes tjeneste siden 1981, med Fredrikstad bys historie som sitt hovedvirke. Også kulturminner og -anlegg i de tidligere kommunene Borge, Kråkerøy, Rolvsøy og Onsøy har hun vært sterkt engasjert i, og noe av dette har hun fortsatt som sine arbeidsoppgaver, nå som seniorrådgiver i Østfoldmuseene. Elingaard herregård i Onsøy er hennes nåværende ansvarsområde. Thøgersen var også redaktør for de 16 første årbøkene, det velkjente heftet Mindre Alv.

tove thøgersen utgivelse av mindre alv 2005

Tove Thøgersen avbildet i 2005, med en av de mange utgivelsene av årboka Mindre Alv, som hun har vært redaktør for. FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Fredrikstad museum, som Thøgersen først var daglig leder av fra 1981, senere arbeidet for som fagkonsulent fra 1985 til 1992 og deretter fikk jobben som museumsbestyrer for, vokste og utviklet seg betydelig under hennes tid, påpeker juryen for Wilsemedaljen. Juryen løfter frem noen av Thøgersens stolte bragder:

* Renovering av Båthuset på Isegran, med utstilling av museets maritime samling.
* Renovering av Minemagasinet på Isegran, med byhistorisk utstilling.
* Kafé Galeien, museumskafeen.
* Ansvaret for Fredrikstad kommunes kunstsamling fra 1994: Elingaard, Råstua, Kongsten fort, Ideal verksted, Torgauten fort, Kjøkøy fort, Arisholmen, Andersenslippen.
* Museets innflytting i Tøihuset i Gamlebyen.
* Fotballmuseet på Fredrikstad stadion.
* Viken kystkultursenter og utvidelse av museumshavna.
* Museets venneforening.

Inspirert av arkeologlegende

Overrekkelsen av Wilsemedaljen 2019 fant sted på Spydeberg prestegård i september. Avtroppende fylkesordfører Ole  Haabeth hadde oppgaven med å overrekke medaljen.

Tove Thøgersen ble i høst tildelt Wilsemedaljen, som ble overrakt av fylkesordfører Ole Haabeth.

Tove Thøgersen ble i høst tildelt Wilsemedaljen, som ble overrakt av fylkesordfører Ole Haabeth. FOTO: PRIVAT

– Det var ekstra hyggelig å få medaljen av fylkesordføreren, som jeg har jobbet mye med. Og det var en veldig fin seanse i Spydeberg, hvor det var fint å få se hva museets venneforening har gjort med prestegården, sier Thøgersen.

Hun passer på å bemerke at arbeidet hun har stått i bresjen for gjennom tiår har vært et lagarbeid, og at det ikke ville vært mulig å utrette alt sammen uten gode kolleger og positive kultursjefer.

Årboka var hun redaktør for i 16 år, men æren for den vil hun dele med arkeologlegenden Erling Johansen, som i år har vært feiret av hele Fredrikstad for 100-årsjubileet for pionerens fødsel.

LES OGSÅ: Spiller vandreteater om pionér som døde før de ble født (Demokraten+)

– Jeg ville en gang bli arkeolog, inspirert av nettopp Erling Johansen. Det var han som tok initiativet til at vi ikke bare kunne holde på med utstillinger, men at vi også måtte skrive historie. Vi måtte skrive årbøker, mente han. Og i det store og hele har jeg jo drevet masse med formidling.

– Drevet av?

– Jeg synes det er veldig morsomt med historie og har hatt et ønske om at andre skal få vite om blant annet hvor rikt Fredrikstad er på kulturminner.

Oslo-mann fikk også medalje

Thøgersen har også vært sentral i museets samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Østfold Teater. Og Elingaard har vært et av hennes hjertebarn – en av de mest kjente i «herregårdenes fylke». Fredrikstad er for øvrig i særklasse hva angår antallet herregårder innenfor kommunegrensa, ifølge juryen for Wilsemedaljen.

LES OGSÅ: Elingaard sommerstengt for første gang på 44 år (Demokraten+)

Jon Larsen fra Oslo ble også tildelt medaljen for 2019, etter et 2018 uten tildeling. Larsen har skrevet bok om Fredrikstad- og Sarpsborg-mannen Robert Normann, en anerkjent gitarist hvis verker forsvant inn i historien før Larsen sørget for å løfte frem historien om ham gjennom nevnte bok og en CD med Normanns musikk og noter.

Mer fra Dagsavisen