To par tiltalt: – Krevde forsikringspenger for ferieturer som ikke fantes

Et Fredrikstad-par i 50-årene skal ha diktet opp ferieturer og krevd forsikringspenger med falske reisedokumenter, mener politiet. Deres datter i 20-årene og hennes ektemann er anklaget for det samme.

Det unge Fredrikstad-paret er anklaget for å ha svindlet til seg over 90.000 kroner ved å forfalske reisedokumenter for fiktive reiser. Kvinnens foreldre er anklaget for forsøk på forsikringsbedrageri, og skal ha krevd over 130.000 kroner fra samme forsikringsselskap.

Sakene er berammet i Fredrikstad tingrett henholdsvis 18. og 22. september. De behandles som to separate saker. De fire advokatene som er oppnevnt som forsvarere var foreløpig ikke kjent med hvordan de tiltalte stiller seg til anklagene, da Demokraten tok kontakt i mai.

Samme forsikringsselskap

Det eldste paret meldte inn den første av de totalt fem feriereisene som et forsikringskrav. En tur sørover i Europa, til en kostnad av 30.000 kroner for fly og hotellopphold, måtte angivelig avlyses på grunn av sykdom, oppga paret i forbindelse med forsikringskravet, som ble framsatt 21. oktober i 2018.

LES OGSÅ: Delte meninger om blokker foran den gamle bebyggelsen på Gressvik (Demokraten+)

Framgangsmåten var den samme da paret krevde forsikringsselskapet for 52.000 kroner for en avlyst tur til Amsterdam bare ti dager senere og 18. desember for en Dubai-tur. Også her var kravet på 52.000 kroner. Begge disse avlysningene var også oppgitt å være sykdomsrelaterte.

Ett og samme forsikringsselskap mottok alle tre kravene, og det var også dette selskapet parets datter og hennes ektemann fremmet sine to krav mot.

LES OGSÅ: Skal ha innført hunder til Norge uten gyldig vaksine mot rabies

Fikk pengene utbetalt

Det yngre paret ville ha igjen 61.000 kroner for en reise til Dubai, en forsikringssak de meldte inn snaue tre uker før hennes foreldre meldte inn avlyst ferietur til samme sted.

8. januar i fjor meldte kvinnen inn et krav om 34.000 kroner utbetalt på reiseforsikringen for en Paris-tur hun hevdet å måtte avlyse – også denne gang på grunn av sykdom. Tiltalen for Paris-kravet er rettet bare mot kvinnen.

Det yngre paret er tiltalt for forsikringsbedrageri, da de lyktes i å få utbetalt pengene – til sammen over 90.000 kroner.

Foreldreparet rakk aldri å få pengene utbetalt, og er derfor tiltalt for forsøk på forsikringsbedrageri.

LES OGSÅ: Mann tiltalt for drapsforsøk etter å ha lagt skylden på en annen

– Ikke reelle reiser

Som dokumentasjon til alle de fem kravene leverte de legeerklæringer, kopi av flybilletter og utskrifter av banktransaksjoner, som viste betaling av billettene. Problemet var bare at dokumentene var falske, mener statsadvokaten, som har utferdiget begge tiltalebeslutningene.

Det yngre paret la også ved det statsadvokaten mener var fiktive skriftlige erklæringer på at utleggene deres ikke kunne refunderes.

– Informasjonen vi har tyder ikke på at det var snakk om reelle reiser, men at reisene var diktet opp og dokumentene forfalsket. De ulike kravene er utført på samme måte og sakene bygger på anmeldelser fra forsikringsselskapet, opplyser statsadvokat Per Egil Volledal til Demokraten.

Politiadvokat Hege Finsveen skal føre begge sakene for Fredrikstad tingrett. Hun har ingenting å tilføye, men understreker at sakene behandles som to separate saker av politiet og rettsapparatet.

LES OGSÅ: – Fredrikstad-mann truet gardister med narkosprøyte

– Får varselklokkene til å ringe

Gjensidige Forsikring, selskapet som har anmeldt sakene som snart skal opp for retten, vil ikke kommentere enkeltsaker, men opplyser at metoden som her er belyst er en metode de er kjent med fra før.

– Det skjer fra tid til annen og det er en metode vi er oppmerksomme på og som får varselklokkene til å ringe, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen.

De fire tiltalte blir representert av hver sin forsvarer i retten, av advokatene Torgeir Røinås Pedersen, Hans Thomas Revhaug, Vigdis Brandstorp og Johannes Bakkevig.

LES OGSÅ: Puttet medisin i kompisens drikk for å eksperimentere