Nyheter

Tjener nest best blant de store bykommunene

Med sin nye årslønn på 1,6 millioner kroner har Fredrikstads kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold nå høyere gasje enn de best betalte lederne i både Oslo, Bergen og Trondheim.

Av Arne Børresen

Målt ut fra innbyggertall er det bare Drammen blant Norges ti største byer som lønner sin administrative toppsjef bedre enn Fredrikstad.

I lønnseliten

Dette kommer fram etter en ringerunde Demokraten har gjort til Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Sandnes, Drammen, Fredrikstad, Bergen, Oslo, Trondheim og Bærum kommune. Det vil si alle de ti såkalte ASSS-kommunene (red. anm. aggregerte styringsdata for samarbeidende storkommuner) Fredrikstad sammenligner seg med kontinuerlig innenfor helse, velferd, personalforbruk, tekniske tjenester og annet.

LES OGSÅ: Magne Lerø mener rådmannens lønnsøkning er uhørt i Ap-styrte Fredrikstad (Demokraten+)

Undersøkelsen avdekker at det kun er rådmennene (eller kommunedirektørene) i Stavanger og Drammen som har en høyere lønn – henholdsvis 1,729.000 og 1,754.000 – enn Fredrikstads toppleder Nina Tangnæs Grønvold.

Legges innbyggertallet til grunn er det bare Drammens øverste sjef som lønnes bedre.

Oversikten (se egen sak) viser også at de politiske og administrative lederne i landets to største byer, Oslo og Bergen tjener tildels betydelig mindre enn direktøren i Fredrikstad.

Vraket ASSS-alternativet

Men om Fredrikstad ellers benytter tall og innsikt fra det mye omtalte ASSS-systemet, har ikke kommunens øverste ledelse tatt fram dette barometeret for å fastsette kommunedirektørlønna. Ifølge ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) har man heller sett til Sandefjord, Lillestrøm og nye "Indre Østfold kommune" for å komme fram til en årslønn på 1,6 millioner kroner.

Dette har fått Rødts gruppeleder i bystyret, Hannah Berg, til å se nettopp rødt:

– Jeg legger, etter å ha sett oversikten, merke til at Norges mest folkerike kommuner ligger på et lønnsnivå godt under kommunedirektøren i Fredrikstad. Her burde ASSS-samarbeidet se til Oslo, Trondheim og Bergen. Hvis lønn til kommunedirektørene i Norges tre største byer ligger på 1,3 – 1,5, burde resten av oss holdt oss under dette nivået, sier Berg til Demokraten.

Og legger til:

– Rødt mener at politikere og ledere skal speile befolkningen. Derfor ønsker vi at også lønna skal følge dette. Noen hundre tusen er ikke mye i det store bildet, men det kan være det ekstra årsverket en ungdomsklubb trenger. I en tid med stramt budsjett vil det fremstå som solidarisk at vi står skulder ved skulder med Fredrikstads tjenestemottakere og ansatte. Ved å vise moderasjon i egen lønn setter vi oss ikke over befolkningen, men vi står sammen med dem. Tendenser til politisk og administrativ elite er vi ikke tjent med, sier hun til Demokraten.

"Betale minst mulig", men...

Også Høyres gruppeleder Truls Velgaard mener det ville vært naturlig å legge ASSS-verktøyet til grunn for utmålingen av kommunedirektørlønna, som gikk opp fra 1,419.000 til 1,600.000 kroner for få uker siden. Han synes likevel kommunedirektørens lønn er riktig fastsatt:

– Jo, ASSS bør være en del av vurderingsgrunnlaget. Men konkurranse om arbeidskraft har først og fremst en geografisk dimensjon. I det perspektivet må Fredrikstad sørge for å være konkurransedyktig med de kommunene som ligner mest på oss i vårt nedslagsfelt. Jeg mener at det er Sarpsborg, Moss og Drammen. Drammen ligger noe høyere enn Fredrikstad, Sarpsborg litt lavere og Moss omtrent likt. Jeg merker meg også at den nye Indre Østfold kommune nettopp har ansatt kommunedirektør på et visst lønnsnivå. I dette perspektivet har kommunedirektøren i Fredrikstad et godt avveiet lønnsnivå, etter min oppfatning. Vi skal betale våre ledere så lite som mulig, men tilstrekkelig til å sikre at vi kan rekruttere og beholde de beste kandidatene, anfører Velgaard.

– Er ikke lønnsledende

Selv understreker kommunedirektør Nina Tangnæs Grønvold at Fredrikstad ikke er lønnsledende sammenlignet med kommunene utenfor ASSS, som Fredrikstad har sammelignet seg med.

– Rådmannen i Fredrikstad i år 2000 hadde 580.000 i årslønn – i 2008 hadde den steget til 800.000. Har du en kommentar til lønnsutviklingen sett opp mot den generelle lønnsstigningen i samfunnet?

– Stillingen er høyt lønnet. Det avspeiler nok blant annet at Fredrikstad kommune er den største virksomheten i Østfold. Kommunedirektørlønna i Fredrikstad ligger nå på samme nivå som to av de andre Østfold-kommunene, og noe under de øvrige storkommunene i Viken. Fredrikstad kommune er altså ikke lønnsledende, men har denne høsten fastsatt lønnsnivåer for topplederne, som ligger i samme sjikt som sammenlignbare kommuner. Offentlige lederlønninger i Norge har økt mye gjennom de siste årene. Det er viktig med åpenhet og debatt om lønn og lederlønninger generelt, og om hva som skal være riktig lederlønnsnivå for offentlig sektor i Norge. I Fredrikstad kommune blir lederlønningene vanligvis justert på samme måte og med samme prosentsats som for øvrige medarbeidere, men denne høsten er lønnsnivået for flere ledere på overordnet nivå justert slik at de nærmer seg nivået i sammenlignbare kommuner, påpeker Grønvold i en epost til Demokraten.

Nærmer seg statsministeren

Oppjusteringen av rådmannslønna til 1,6 millioner har også gitt som resultat at statsrådene i Norge nå tjener mindre enn toppsjefen i Fredrikstad. Regjeringsmedlemmenes godtgjørelse fra 1. mai 2019 er 1,410.073 kroner, mens statsministerlønna for samme år er 1,735.000 kroner.

Mer fra Dagsavisen