Nyheter

Tilstanden rammer slanke kvinner og overvektige menn

Delte magemuskler rammer minst 30 prosent av alle gravide kvinner. Og et ukjent antall overvektige menn. Nå skal Sandra Bjordal Gluppe (31) ta doktorgrad på tilstanden.

Sandra Bjordal Gluppe fra Fredrikstad er fysioterapeut ved Norges idrettshøgskole og tar doktorgrad på temaet delte magemuskler (rectus diastase) og trening etter fødsel.

Hun mener tilstanden er underdokumentert og at vi vet alt for lite om hvordan delte magemuskler påvirker kvinnene i etterkant av fødsel.

– Det er ennå tidlig i studien, men vi har allerede gjort et interessant funn, forteller hun.

Les også: – Folk må få lov til å tro på hva man vil. Krenking er vondt. (Demokraten+)

Minst 30 prosent rammes

Delte magemuskler, eller rectus diastase, er først og fremst en tilstand som oppstår under graviditet og som for mange vedvarer etter fødsel.

Hos de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen måneder etter fødselen, men noen opplever å gå med seperasjonen livet ut.

– Det er for tiden stor oppmerksomhet på denne tilstanden, og særlig i sosiale medier gis det råd om hvordan man kan trene det bort. Men det er alt for lite forsket på, det er ikke standard å få sjekket etter fødsel, og mange er usikre på om de har det, eller ikke har det. På grunn av lite forskning vet vi ikke nok om forekomst, årsak, risikofaktorer, mulige følger og behandling, sier Bjordal Gluppe.

Derfor ønsket hun å forske på nettopp diastase.

– Det er anslått at omkring 30 prosent av alle kvinner har diastase ett år etter fødsel, sier hun.

– Kan man ha det lenger enn ett år?

– Ja, enkelte går med dette livet ut. Men det er usikkert om det påvirker helse, styrke i mage eller bekkenbunn. Fra tidligere er det noen studier som ser sammenheng, og andre ikke.

Les også: Først ble seksårsevalueringen avlyst, så stoppet all kommunikasjon om saken (Demokraten+)

Usikkerhet er problematisk

Selv om delte magemuskler hos noen kan ses som en forhøyning som buler ut nedover langs midten av magen - altså mellom de rette magemusklene på hver side av midtlinjen, er det mange som har diastase uten å vite om det.

– Det er også mange som tror de har det, som ikke har det, sier Bjordal Gluppe.

Hun benytter ultralyd i forskningsprosjektet for å undersøke nøyaktig avstand mellom de rette magemusklene.

– I klinisk praksis er det vanlig å kjenne på magen med fingrene, og et mye benyttet mål på diastase er et mellomrom på mer enn to fingerbredder. Det ser imidlertid ut til at det er viktigere å fokusere på funksjon, livskvalitet og plager enn akkurat hvor stor diastasen er i behandling av kvinner etter fødsel.

– Hva kan konsekvensen være av at man tror man har diastase?

– Min erfaring er at mange blir redde for å gjøre noe feil, og som følge av dette unngår å bruke kroppen sin på grunn av mye usikkerhet i rådene rundt denne tilstanden.

Slanke kvinner og overvektige menn

Ifølge NHI er en av "risikogruppene" for å oppleve en slik muskeldeling er slanke, veltrente kvinner som har båret et stort barn eller tvillinger til termin. I svangerskapet strekkes magemusklene for å sørge for mer plass til det voksende fosteret.

Det er det økte presset på bukveggen, av den voksende livmoren, som fører til at magemusklene sklir ut til sidene og deler seg på midten. Flere fødsler, eller svangerskap med mer enn ett barn, øker risikoen for denne tilstanden.

Middelaldrende, overvektige personer er en annen gruppe som oftere enn andre kan oppleve å få delte magemuskler. Vektøkning kan strekke magemusklene og huden, slik at magemusklene i økende grad deles over navlen.

– Det stemmer at menn med såkalt ølmage også kan få dette, men jeg studerer kun dette i sammenheng med svangerskap, så hvordan det påvirker menn, kan jeg ikke uttale meg om, sier Bjordal Gluppe.

Meninger: «Hvaler – en kommune helt ute av vater»

Store mørketall

Det er usikkert om diastase kan trenes bort og noen velger å operere seg for å bli kvitt "mammamagen".

– Vi har ikke tall på hvor mange som opererer seg, fordi det gjøres ofte på private klinikker. I vårt forskningsprosjekt ser vi på om trening kan redusere diastasen. Dersom vil skulle finne at treningen har effekt vil dette være å foretrekke fremfor operasjon, sier fysioterapeuten.

Doktorgradsprosjektet er delt inn i fire forskningsspørsmål / understudier:
1. Hvordan oppleves helse, utseende og funksjon av kropp og mage hos kvinner seks måneder etter fødsel?
2. Hva er den akutte effekten av ulike type mage- og bekkenbunnsøvelser på inter-recti avstand hos kvinner med rectus diastase?
3. Er det forskjell mellom kvinner med og uten rectus diastase med tanke på funksjon og plager etter fødsel?
4. Hva er effekten av et styrketreningsprogram på rectus diastase etter fødsel?

I delstudie nummer to fant forskerne blant annet ut at sit-up/crunch fører til en akutt reduksjon av diastasen, mens øvelsen inndragning/trekke navlen inn fører til en akutt økning i diastasen.

– Det vi ønsker nå, i studie fire, er å undersøke den varige effekten av å gjøre øvelser hvor vi har funnet en akutt reduksjon i diastasen.

Onsdag 21. oktober kan du som har vært gjennom en fødsel for mellom 6 og 12 måneder siden, delta i studien og få en gratis undersøkelse av magemusklene dine hos Fredrikstad Idrettsmedisin. Les mer på Facebook-siden Doktorgradsprosjekt om delte magemuskler etter fødsel.

Les også: – Årets TV-aksjon har et tema alle kan relatere seg til (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen