Nyheter

Tilbakeblikk på datidens Borge og Torsnes

Hvordan artet livet seg på en bondegård på 1920-tallet? Og hvordan opplevde folk i Borge og Torsnes tyskernes invasjon i 1940?

Bilde 1 av 4

Dette er to blant mange temaer de utrettelige Åbygge-forfatterne tar for seg i den 41. utgaven av lokalhistorieboka som nå foreligger.

– Vi holder som vanlig fast ved at det er viktig at den oppvoksende slekt og bygdenes etterkommere får et innblikk i hvordan det var å leve på Torsnes og i Borge før det moderne samfunnet kom til. Historielagets årbok setter vi derfor mye ressurser inn på å få realisert, slik vi har gjort hvert år siden den første boka ble gitt ut i 1980, forteller bidragsyteren og den tidligere læreren Svein Åstrøm (75) til Demokraten.

Les også: Funn ved Seut-elva forteller en grusom historie

Selvberging

Selv har Åstrøm intervjuet en rekke eldre mennesker fra spesielt Torsnes om hvordan man opprettholdt livet i de harde 30-åra og i den påfølgende okkupasjonstida.

– Det var en del fattigdom blant folk, naturligvis. Men noe direkte sult var det nok lite av. Våre sambygdinger på den tida var flinke til å få til livets opphold ved å bedrive jakt og fiske som et mer eller mindre nødvendig supplement for flere av husholdningene. Om det er lite fisk å få i Torsnes-skjærgården i vår tid, så var tilfellet det motsatte for 60-, 70-, 80-år siden. Den gangen stod torsken langt inn i både Ødegårds- og Thorsøkilen, humrer Åstrøm om sitt kapitel «Matauk mellom holmer og skjær».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fangstene fra jakt og fiske var til langt opp i etterkrigsårene et vanlig og ofte nødvendig supplement til husholdningene – også i Borge og Torsnes. På dette bildet står Christoffer og Ellen Arntzen med en torsk på hele 19 kilo tatt i et garn ved Maltskjær. Foto: Tore Arntzen hentet fra «Åbygge 2020».

Internert i Sverige

Åbygge tar leserne også med til Sverige hvor den ikke ukjente klarinettisten og «Mr. Borge Musikkorps», Kåre Fjeld, var internert under krigen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Kåre Fjeld (i midten) drømte om å bli profesjonell musiker. Krigen slo opp-ned på tilværelsen og unge Fjeld fra Kjølbergskogen gikk i stedet inn i Milorg. Foto: Hentet fra «Åbygge 2020»​

Et større kapittel har også blitt Erling Larsen til del – den profilerte lektoren ved Kalnes Jordbruksskole som hadde sin oppvekst i Torsnes.

– Jeg synes vi har fått et fantastisk bra produkt. Mye takket være vår redaktør Tom Hagen som igjen har tatt jobben med å organisere og tilrettelegge artiklene i boka, understreker Åstrøm om den potensielle julegaven som kan kjøpes på Coop-en i Torsnes, hos Bokmiljø på Torp og hos Norli i Torvbyen og i Gågata.

###

Erling Larsen, Torsnes-gutten som ble lektor på Kalnes Jordbruksskole, vies mye oppmerksomhet i den årlige historie-boka «Åbygge» som gis ut av Borge og Torsnes Historielag. Foto: «Åbygge 2020».

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen