Tidenes største Pushwagner-utstilling holdes på Soli Brug i sommer

Terje Brofos, bedre kjent som Pushwagner, gikk bort i april i fjor. Lørdag 20. juli åpner den største utstillingen, hittil, på Soli Brug.

Terje Brofos, mest kjent som Hariton Pushwagner, døde i april 2018. Siden det har det blant annet vært en ustilling av hans verker i Bergen. I sommer åpner den, hittil, største Pushwagner-ustillingen noensinne. Utstillingen kalles "Fra Solli Plass til Soli Brug".

Soli Brug har tidligere hatt både utstilling og besøk av Pushwagner to ganger - i 2010 og 2015. 

– Det blir også skrevet en bok om Puswagner og Soli Brug, som lanseres samtidig med åpningen av utstillingen. Vi har veldig mange fine bilder og historier fra de gangene han har vært her. Det falt seg naturlig å ha en utstilling nå, sier daglig leder ved Soli Brug, Simen Dørje. 

Les også: Pushwagner – En av Norges viktigste samtidskunstnere

Over 70 verk

Siden Pushwagners død i fjor er det holdt tre utstillinger, blant annet hos Vault Studios i Bergen. Men ingen av de foregående utstillingene har kunne vise frem så mange verk som hos Soli Brug i sommer.

– Vi vet ikke helt antallet ennå, men vi får drøyt 70 verk. Vi har også et par andre verk vi kommer til å henge opp. Så vi er oppe i et sted mellom 70 og 80 verk, forklarer Simen Dørje. 

I tillegg til at de får så mange verk, er mange av bildene så store at de knapt får plass under taket. 

– Noen av bildene må vi sette på gulvet. Og vi hadde snekker her for et par dager siden for å fjerne panel i taket, sier Ole Dørje. 

Les også: 151 år gamle Pynten skole i fritt fall – lokalhistoriker krever vedlikehold (Demokraten+)

Enormt

Den forrige Pushwagner-utstillingen ble holdt hos Vault Studios i Bergen. Eier av galleriet, Eirik Nor Saghaug, sier utstillingen på Soli Brug blir enorm. 

– Det er helt fantastisk at de kan vise frem så mange verk. Da vi hadde utstillingen viste vi frem i overkant av 40 bilder. Det er kult at det flotte stedet som Soli Brug er, får vise frem så mange verk, sier Nor Sagehaug. 

Foto: Luca Kleve-Ruud

Pushwagner i 2010. FOTO: Luca Kleve-Ruud

Tilkaller hyttefolket

Det er mange kunstinteresserte på plass i Østfold om sommeren. Ole Dørje håper de besøker utstillingen når den åpner 20. juli. 

– Vi får mange henvendelser fra folk som reiser langt for å komme innom Soli Brug og som opplever at det er stengt. De er hjertelig velkommen hit i sommer, sier Ole Dørje. 

Les også: Rekordmange flyktninger gikk rett over i jobb eller utdanning i 2018 (Demokraten+)

Godt samarbeid

Det har blitt holdt to utstillinger tidligere på Soli Brug. Både Ole og Simen Dørje tror suksessen på de tidligere utstillingene har båret gode frukter for en ny utstilling. 

– Det har vært et bra bekjentskap for oss. Utstillingen solgte bra og så har det vært veldig morsomt. Det skjedde alltid noe da han var her. Jeg tror også at Soli Brug har vært bra for Pushwagner, konstaterer Simen Dørje.