Nyheter

Teglverksmonumentet fortsatt i skuffen

510.000 kroner, hvorav 450.000 fra kommunen, ble fram til 2016 samlet inn til realiseringen av monumentet over teglverksarbeiderne i Fredrikstad. Nå etterlyser initiativtaker Odd Løkkevik handling.

Bilde 1 av 2

Av Arne Børresen

– Med såpass mye innsamlede midler lurer vel både kommunen og de andre som ga penger på hva som skjer. Kunstverket skulle jo vært reist for lenge siden, sier en lettere oppgitt Løkkevik til Demokraten.

Komitéleder for teglverksmonumentet, Lino Lubiana, mest kjent som KrFs gruppeleder i bystyret, har ikke mye nytt å fortelle om framdriften:

– Det har vært vanskelig å drive fram arbeidet med teglverksmonumentet på grunn av koronasituasjonen. Det er ikke så lett å få til noe når verden er som den er. Det vet vi jo alle.

– Men kan du bare skylde på koronaen som kom i 2020 når det var i 2016 du påtok deg jobben med å få dette monumentet realisert?

– Nei, men det har vært ekstra vanskelig det siste året. Det ene komitémedlemmet (Morten Hagen, journ.anm) er ofte på jobb i Nord-Norge, mens den andre (Rolf Stordahl, journ.anm) var gjennom et hjerteinfarkt for en stund siden. Så det har ikke vært så lett, forklarer Lubiana.

Les også: Fredrikstad blir en friby for forfulgte (+)

(Saken fortsetter under bildet)

Modellen som billedhugger X har laget av monumentet over teglverksarbeiderne i Fredrikstad. Monumentet lar vente på seg.

Modellen som billedhugger Svein Tore Kleppan har laget av monumentet over teglverksarbeiderne i Fredrikstad. Monumentet lar vente på seg.

– Veldig skuffende

Cirka 1,1 millioner kroner vil det koste å få bygget monumentet, som billedhuggeren Svein Tore Kleppan i sin tid forberedte på oppdrag fra Odd Løkkevik. Kleppan har blant annet støpt en modell av skulpturen, som viser teglverksarbeideren og hans trillebår.

Om prosjektets framdrift sier initiativtaker Løkkevik:

– Jeg synes det er veldig skuffende å se hvor lite innsats Lubiana legger ned for å få dette ferdig. Skal du komme i mål med en slik satsing må du stå på hele tida. Jeg var selv opp og ned til både Gudbrandsdalen og Hamar flere ganger for å diskutere forskjellige løsninger med Kleppan. Før jeg ble syk jobbet jeg målrettet natt og dag for at vi skulle komme i mål til byjubileet i 2017. I tillegg til pengene kommunen kom med, samlet jeg også inn en god del kroner fra venner og bekjente og fra aktører i næringslivet. 510.000 kroner fikk jeg inn totalt, forteller Løkkevik til Demokraten.

Les også: NRK-profil bytter beite: Savner Østfold i statskanalen (+)

Om økonomien sier Lino Lubiana dette:

– Jeg vet i hvertfall at det står 485.000 kroner på kontoen. Men vi trenger ennå dobbelt så mye. Imidlertid har både Arca Nova, som driver en omfattende boligutbygging ved Narnte, hvor skulpturen skal stå, og eiendomsaktøren Arild Aaserud, som også eier en masse eiendom i dette området, sagt at de vil bidra til monumentet, opplyser Lubiana.

Les også: Oppretter «ringevenn»-ordning for ensomme eldre i Fredrikstad (+)

– Andre må gjerne overta

8. februar 2017 fikk Lino Lubiana dette spørsmålet fra Demokraten:

– Kan du forsikre om at monumentet, som kommunen har støttet med nærmere en halv million kroner, noen gang blir realisert?

Han svarte slik:

– Vi har absolutt en klar målsetting om å få dette til, ja. Men vi trenger mer tid.

På det samme spørsmålet fire år etter, svarer Lubiana følgende:

– Jeg har fortsatt tro på at vi skal få dette til. Men jeg har heller ikke noe imot å overlate arbeidet til andre som er interessert. Andre må gjerne overta. Noen ganger er det slik med oss mennesker at vi kan ha litt for mye på blokka, medgir han.

Les også: Inger Christine Apenes: – Jeg vil vise hvordan det var å leve med drapet (+)

– Et viktig monument

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) var selv en pådriver ved å støtte tidligere teglverksarbeider Odd Løkkeviks (82) innsats for å få reist et fysisk monument over de mange tusen menneskene som jobbet på teglverkene i Fredrikstad og omegn fra tidlig på 1860-tallet og fram til den siste bedriften – Narnte Teglverk – ble avviklet i 1979.

Derfor gikk Nygård selv i bresjen i 2015 for at formannskapet skulle bevilge 400.000 kroner til prosjektet. Kort tid etter hostet også kulturutvalget opp 50.000 kroner.

– Hva synes du om at offentlige midler blir liggende på vent som dette i en årrekke?

– Kommunen bør kanskje sende en henvendelse til komiteen for å vite hva som er status. Her har det jo gått en del år, sier Nygård til Demokraten.

Les også: Denne Østfold-fabrikken var blant de første som innførte fri på lørdager

Han er likevel fortsatt opptatt av at monumentet kommer.

– Jeg vil si at det er et viktig monument vi snakker om. Med etableringen av teglverkene fra 1860-tallet og utover kom det massevis av folk, fra blant annet landbruket utenbys fra, som ville satse på teglindustrien. Dette var mennesker som flyttet til Fredrikstad og som dermed var med på å forme nærings- og industribyen vår slik vi kjenner den i dag. Så tegl var ved siden av plank det som kjennetegnet datidas Fredrikstad, påpeker Nygård.

Les også: – Folk må forstå at vi har et kaffebrenneri av høyeste kvalitet på brohodet (+)

Mer fra Dagsavisen