Fredrikstad

Sykepleierne går tøffe år i møte

Det er tre hovedgrunner til at årets avgangselever ved sykepleierstudiet på Høgskolen i Østfold feirer med en viss forsiktighet.

Bilde 1 av 3

– Det blir noen tøffe år framover, konkluderer studentene Vitalia Lykke Karlsberg og medlem i studentrådet Linda Tanutra Johannessen etter tre år på Høgskolen i Østfold (HiØ).

Likevel gleder de seg over uteksamineringen og markeringen av denne, som fant sted ved høgskolen og på Hotell City fredag.

LES DEBATTINNLEGG: Det er en grunn til at vi leser om eldre som sendes hjem fra sykehus i slåbrok og tøfler

Få pleiere, mange søkere

Ifølge Norsk Sykepleierforbund mangler vi i dag nesten 6.000 sykepleiere. Sykepleierstudiet er det mest populære studiet på høgskolen.

– Det lave antallet studieplasser er den største begrensningen for å få utdannet flere sykepleiere, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold.

Skolen har i år 624 søkere med studiet som førstevalg. Men det er bare 200 studieplasser.

Jelsness-Jørgensen sier det ikke er mulig å opprette flere studieplasser, slik studieløpet er lagt opp i dag.

LES OGSÅ: Vi streiker til arbeidsgiver tar til fornuft

VELKLEDD AVSKJED: Fra venstre Mathilde Andrea Heier, Eilen Kristiansen, Vitalia Lykke Karlsberg, Linda Tanutra Jonassen og rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen.

Utdatert praksisordning

Fra 2019 har det blitt innført høyere kompetansekrav i enkelte fag.

– Det var nødvendig å heve kompetansekravet i spesielt norsk og matematikk, fordi god kommunikasjon og tallforståelse er en absolutt nødvendighet med tanke på pasientsikkerheten, mener Jelsness-Jørgensen, som trekker fram praksisordningen som et større problem med tanke på utdanningsløpet.

Studentene Vitalia Lykke Karlsberg og Linda Tanutra Jonassen tror heller ikke kompetansekravet er noe negativt.

– Selv om man ikke har behov for den mest avanserte matematikken, er det viktig å kunne gjøre gode utregninger, sier Karlsberg.

– Kravet er 3. Det er en gjennomsnittlig karakter, sier Jonassen, som ville kommet inn på studiet med dagens ordning. Karlsberg er usikker, og tror hun kanskje måtte ha forbedret mattekarakteren sin.

– Men det hadde jeg gjort. Det hadde jeg bare sett på som en utfordring.

LES OGSÅ: Færre vil bli lærer og sykepleier

50-50 teori og praksis

Nå som studiene er ferdige, skal sykepleierstudentene ut i praksis. Praksisen er halve utdanningen, og essensiell for at sykepleierne skal bli kompetente.

– Når vi er ferdige på skolen, er vi ikke kompetente sykepleiere. Vi må ha praksis, sier Karlsberg.

Praksisordningen er ifølge rektoren og studentene ett av de områdene som bidrar til at sykepleierne får det vanskelig framover - ved siden av sykepleiermangelen.

– Det er ingen flytende overgang mellom teori og praksis. Det ene følger ikke det andre, det er tette skott mellom de to, og det fungerer dårlig. Vi må i større grad ansette lærere som har en fot i klinikken, og vi må se på løsninger for å få dette til å gli bedre, sier rektor Jelsness-Jørgensen.

LES OGSÅ: Fredrikstad kommune jakter 16 demokrati-guider

Mer krevende pasienter

I tillegg til at det utdannes altfor få sykepleiere, vil hverdagen preges av eldre og sykere pasienter. Ved siden av sykepleiermangel og praksisutfordringer, er dette den tredje utfordringen pleierne står overfor de kommende årene: Bølgen av eldre og kronisk syke som kommer med økt levealder, og dermed også økningen i antall kronikere.

– Med eldrebølgen kommer det sykere pasienter, som krever flere kompetente sykepleiere. Nyutdannede sykepleiere har ikke kompetanse til å håndtere de pasientene, og det gir større fare for reinnleggelse av pasienten, sier Karlsberg.

Jonassen deler Karlsbergs bekymring.

– Når vi er færre sykepleiere, og vi møter eldrebølgen, blir det vanskelig å møte målsettingen om å drive helsefremmende, forebyggende arbeid som har vært et stort fokus på utdanningen vår her på høgskolen.

FIKK DU MED DEG DENNE KRONIKKEN? Pensjonistene må med, minstepensjon på 13.000 kroner holder ikke

Nasjonal nedgang

Etter åtte år med oppgang er det i 2019 færre i Norge totalt som søker seg til sykepleierstudiet. Nedgangen er på over 18 prosent og skyldes ifølge venstres Iselin Nybø mener nedgangen innføringen av karakterkrav i matematikk og norsk for å komme inn på studiet.

– Erfaringene er at søkertallene ganske raskt øker igjen, har Nybø uttalt tidligere.

Sykepleierstudentene fikk utdelt sine vitnemål under en høytidelig seremoni på Hotell City i Fredrikstad, og på kvelden ble det holdt fest for avgangselevene på studentkroa Kranen.

Følg Demokraten på Facebook

SISTE SKOLEFOTO: For mange er dette siste gang de blir tatt bilde av i skolesammenheng. Her er klassen til Linda Tanutra Jonassen.

SISTE SKOLEFOTO: For mange er dette siste gang de blir tatt bilde av i skolesammenheng. Her er klassen til Linda Tanutra Jonassen.

Mer fra Dagsavisen