Nyheter

Sykehjemmene i Fredrikstad: - Vi vil unngå smitte for alt i verden

Fredrikstad kommune er restriktive på å hente inn vikarhjelp fra Sverige til sykehjemmene. Etatsleder Birgitte Skauen Kopperud mener det er både etiske og medisinske grunner til det.

I forrige uke meldte NRK at en svensk lege som arbeidet ved et norsk sykehus både hadde blitt smittet, og smittet andre, med korona. Onsdag 01. juli meldte regjeringen at alle svenske helsearbeidere fra nå av skal bli testet to ganger før jobbstart.

Ved byens sykehjem har det lenge vært strenge rutiner rundt innhentingen av svenske vikarer, kan Birgitte Skauen Kopperud fortelle. Hun er etatsjef for omsorgssentrene i Fredrikstad kommune.

Per nå er det to vikarer med bostedsadresse i Sverige som jobber på sykehjemmene i kommunen.

– Og de går gjennom karantene. Vi har gjort mange vurderinger og er definitivt restriktive. Vi vil unngå smitte for alt i verden, sier hun.

Etatssjef for omsorgssentre i Fredrikstad kommune, Birgitte Skauen Kopperud.

Birgitte Skauen Kopperud er etatsjef for omsorgssentrene i Fredrikstad kommune. Foto: Fredrikstad kommune

Les også: De ansatte hadde rett hele tiden. Hvorfor lyttet man ikke?

Etisk problemstilling

Til Sykepleien den 30.06 sier Gjertrud Krokaa fra Norsk Sykepleierforbund at hun er skeptisk til bruken av svensk helsepersonell nå. Både fordi hun anser Sverige som et høyrisikoland for smitte, men også fordi hun mener det er umoralsk å hente inn sykepleiere fra et land som har bruk for dem selv.

– De trenger sine egne sykepleiere mye mer enn hva vi gjør, sier hun til fagbladet.

Det er Birgitte Skauen Kopperud enig i.

– Det er en etisk vurdering vi absolutt har gjort. Våre svenske vikarer har jobb i Norge fra før av. Vi tar ikke dem ut av en tjeneste i Sverige.

Etatsjefen forteller at ved sykehjemmene i Fredrikstad jobber personalet i team, som igjen har færre pasienter i sine pasientgrupper. Slik begrenser de kontakt, og dermed eventuell smitte.

– Vi har innført mange tiltak knytta til denne situasjonen. Vi har opplæring og bevisstgjøring av våre vikarer, og våre ansatte, og jeg må si de har vært veldig flinke.

Må ha vikarer

Sykehuset Kalnes i Østfold har vurdert det dithen at behovet for vikarer er for stort til å la vær å bruke svensk helsepersonell.

– I år er det et ekstra stort behov for at medarbeiderne i sykehuset skal kunne ta ferie etter å ha vært gjennom tøffe måneder i et sykehus i beredskap. For at medarbeiderne skal kunne avvikle ferie, er vi helt avhengig av å hente inn vikarer fra nabolandet. Vi har vurdert dette nøye sammen med de ulike avdelingene, og både medarbeidere og tillitsvalgte har vært enig i denne avgjørelsen.

Det sier Hege Gjessing, administrerende direktør ved sykehuset, til Demokraten.

Oslo  20120829. Hege Gjessing, president i Legeforeningen, var tilstede under presentasjonen av den nye fastlegeforskriften onsdag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Trenger vikarer: Hege Gjessing, adm. dir. ved Sykehuset Kalnes. Foto: Erlend Aas

Sykehuset har 66 svenske vikarer jobbende hos dem i sommer. Noen av dem bor i Norge i tiden de er vikarer, mens andre pendler mellom Sverige og Norge. Men også her skal rutinene være på plass.

– Svenske vikarer får ikke ta vakter hos oss før de har avgitt den første negative PCR-testen, sier Jon Birger Haug, smittevernoverlege ved Kalnes.

Les også: Slik skal Sykehuset Østfold få pasientene bort fra gangen (+)

Videre blir vikarene det gjelder testet på nytt 2-3 dager etter første test, for å verifisere det første resultatet og som en ekstra sikkerhet dersom personen har vært tidlig i inkubasjonsfasen, forteller han. Dersom de svenske vikarene har oppholdt seg i Sverige i mer enn ti dager, må de igjen i karantene.

smittevernoverlege Jon Birger Haug
østfold sentralsykehus

Smittevernoverlege ved Kalnes, Jon Birger Haug. Foto: Erik Wiggo Larsen

Mer fra Dagsavisen