Nyheter

Storstilt galleri-satsing i Gamlebyen

I slutten av mars åpner Galleri 1845 dørene ved Artillerigården. Her skal ti lokale kunstnere med mangfoldige uttrykk ha hver sin arbeidsplass, og enda flere stille ut sine kunstverk.

– Vi har vært veldig heldige med å få mange forskjellige kunstnere hit. Selv om mange av de andre maler abstrakt, er det ingenting som er likt. De har veldig sin egen stil, sier Kjersti Korneliussen og Siri B. Aronsen, to av de fire initiativtakerne til det nye galleriet og atelieret som åpner i Gamlebyen lørdag 28. mars.

Selv driver de med henholdsvis tusjtegning og glassfusing – skjæring og sammensmelting av kunstglass – mens de øvrige åtte kunstnerne hovedsakelig driver med ulike former for kunstmaling. Korneliussen og Aronsen står sammen med ektemennene Pål Berthelsen og Øivind Aronsen som eiere av selskapet som skal drifte Galleri 1845.

– Mannen til Siri er vaktmesteren og alt-mulig-mannen vår. Han driver ikke med sånn kunst som oss andre, men kan veldig mye annet, og er en kjempepraktiker, smiler Korneliussen.

Les også: Antikkforhandler løste mysteriet rundt Herman Heblers stjålne «Kvinne»

Lidenskapelig hobby

I det romslige og tradisjonsrike trebygget ved Artillerigården, som også tidligere har blitt brukt til ulike kunstrelaterte arrangementer, vil altså de ti kunstnerne få fast arbeids- og utstillingsplass.

– Det er meningen at dette skal være et åpent atelier, der publikum skal kunne se litt på hva vi jobber med når de er innom galleriet. Nederst i lokalet skal det være en butikkdel, og der har vi fått inn flere på videreformidling, forteller Korneliussen og Aronsen.

De to har allerede testet ut å jobbe sammen om kunstverk, og håper det nye kunstnerkollektivet deres skal gi nye inspirasjonskilder. Felles for dem som skal holde til i Galleri 1845, er at de stort sett har kunsten som en lidenskapelig hobby.

– Av de ti som skal være her, er det vel bare en som har hatt galleriplass tidligere. For mange av oss er dette noe vi gjør ved siden av full jobb. Noen er også veldig skolerte, men har fortsatt drevet hjemmefra.

– Dette er litt sånn «klyp meg i armen». Vi har drømt lenge om dette – tegnet, fortalt, tenkt, vurdert og tegnet om igjen, fortsetter de.

Les også: «Forest art» på Glommastien ved Nabbetorp

Korneliussen lager tusjtegninger i svart-hvitt, men har også begynt å buke glass som elementer i kunsten sin. – Jeg lager bare originaler, og det er litt viktig for meg at hvert verk som skal selges er unikt, forteller hun.
Korneliussen lager tusjtegninger i svart-hvitt, men har også begynt å buke glass som elementer i kunsten sin. – Jeg lager bare originaler, og det er litt viktig for meg at hvert verk som skal selges er unikt, forteller hun. Foto: Hermund L. Kjernli.

Inviterer til samspill

De har allerede inngått flere avtaler om gjesteutstillinger, blant annet skal anerkjente Sarpsborg-kunstneren Helge Skånlund ha flere av sine bilder hengende oppe fra dag én og ut året.

– Vi har stor pågang fra kunstnere som ønsker å leie seg inn her, og vi har ikke åpnet enda en gang, så det lover veldig godt, sier initiativtakerne.

De driftige damene håper også å få til et godt samspill med andre aktører både innen kunst og andre bransjer i og rundt Gamlebyen. De tror også dette er noe av grunnen til at de fikk på plass en avtale med Forsvarsbygg, som eier lokalene, om langtidsleie for tre år.

– Vi kjenner mange av de andre som holder til rundt her, og at vi kan samarbeide med andre butikker, kafeer eller hva det måtte være. Gamlebyen har blitt et litt sånt kunst- og kultursted, så det er veldig mange som drar hit bare for å gå rundt og se på gallerier. Jeg håper vi kan løfte fram hverandre, og at hvis vi for eksempel har åpent her, og en kunde kommer og sier at de ikke fant noe interessant, så kan vi fortelle litt om de andre galleriene. At vi alle kan hjelpe hverandre litt med formidling, og gjøre hverandre kjent, sier Korneliussen.

– Så er vi heldige med at også Husflidslaget flytter inn i lokalene tvers overfor oss, og har åpning samme dag. De har aktiviteter for barn den siste lørdagen hver måned, så jeg tror vi kan ha mye samarbeid tett på oss, som kan skape en del liv i denne delen av Gamlebyen. Sånn sett tror jeg vi har vært kjempeheldige med området vi har kommet til, legger Aronsen til.

Les også: Har samlet Fredrikstads mange skulpturer mellom to permer (Demokraten+)

Det er mye som skal på plass før galleriåpningen om drøyt to uker. Her setter Siri B. Aronsen ut noen av sine glassarbeider i det som skal bli butikkdelen av galleriet.

Det er mye som skal på plass før galleriåpningen om drøyt to uker. Her setter Siri B. Aronsen ut noen av sine glassarbeider i det som skal bli butikkdelen av galleriet. Foto: Hermund L. Kjernli

Rask prosess

Med under tre uker til åpning har ikke de nyslåtte galleristene mer enn tida og veien for å komme i mål. De innrømmer også at det har gått fort i svingene.

– Det er ikke mer enn en måned siden vi fikk beskjed om at det så ut til å gå i orden. Vi registrerte selskapet i starten av februar, og nå sitter vi med siste underskriften, så det er mye som har gått fort, sier Aronsen.

– Det som har vært litt vanskelig er at vi bare har kunnet sende ut teasere til de vi har fått inn på framleie, for vi har ikke hatt kontraktene klare. Da de var her og så, solgte vi inn en tegning og en idé, så jeg syns de har vært kjempetøffe som stoler på oss og har lyst til å være med på dette, supplerer Korneliussen.

Fakta om Galleri 1845

* Åpner lørdag 28. mars, og vil være åpent lørdager og søndager. I påsken er galleriet åpent alle dager.

* Disse ti kunstnerne får fast atelier- og galleriplass i lokalene:

  • Siri B. Aronsen
  • Kjersti Korneliussen
  • Pål Berthelsen
  • Britt Gundersen
  • Lise Paulsen
  • Helene W. Gjerløw
  • Sigrun B. Jonsdottir
  • Hanne Grasto
  • Anne-Grete Halmrast
  • Barbro Skjønsholt

* I tillegg har eierne av Galleri 1845 AS inngått avtaler om videreformidling av kunst og gjesteutstillinger med Helge Skånlund, Grete Johannessen fra Galleri Vang på Ise, Lisbeth Vågøy fra Bistels brenneri Keramikk, Inger Brandstorp fra Det Lille Dreieri, Helene Skuterud fra Lysrommet og Lone Leere fra Lole Jewellery, samt fast utsalg av romaner fra forfatterne Lena Roer og Tove Viratha Bråthen.

Mer fra Dagsavisen