Storm og tropevarme Østafjells torsdag

Lokalt svært kraftige regnbyger.

For første gang i sin 20-årige karriere har senior meteorolog Olav Krogsæther i StormGeo utstedt tornadovarsel, skriver TV2.

Torsdagen vil ifølge Krogsæther starte med lite skyer i nord og varierende skydekke i sør. Etter hvert skal det bli regnbyger, særlig i sør og utover ettermiddagen.

Kraftig regn og hagl

– Da er det fare for svært kraftige regn- og haglbyger med kraftig tordenvær, og lokalt store nedbørmengder på kort tid.

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel på oransje nivå om store nedbørsmengder Østafjells. Fra torsdag ettermiddag ventes det lokalt svært kraftige byger med torden. Enkelte steder kan det komme opp mot 30 millimeter nedbør på tre timer.

Det kan fort komme 20-40 mm på 2-3 timer der bygene blir kraftigst, sier Krogsæther.

Berørte områder vil kunne oppleve overvann i tettbebygde strøk. I tillegg kan det forekomme lokalt kraftige vindkast i forbindelse med bygene, heter det.

Fare for jordskred

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut farevarsel på gult nivå for flom og jordskred på Østlandet og Sørlandet for torsdag og fredag.

Det er sendt ut et farevarsel om svært kraftige regnbyger med inntil 25 millimeter Østafjells fra torsdag ettermiddag. På Sørlandet kan det oppstå tornadoer.

Meteorologisk institutt sendte ut varselet, som er på oransje nivå, onsdag ettermiddag.

– Varm og fuktig luft kommer inn over Sør-Norge. Det gir opphav til lokalt svært kraftige regn- og tordenbyger Østafjells fra torsdag ettermiddag. Det vil være store lokale variasjoner i intensitet og mengde. Intensiteten vil kunne overstige 25 millimeter per time, lyder varselet.

Fare for vannplaning

På veiene kan de store vannmengdene by på problemer, i hvert fall i starten.

– Den største umiddelbare faren er vannplaning. Slukene klarer ikke alltid å ta unna i starten, sier Andreas Larsen i Vegtrafikksentralen sør.

Larsen forteller at slukene kan slite med å holde unna i starten når det kommer store byger.

Og kommer man ut for overvann, er det ifølge Larsen viktig å holde fatning, og ikke akselerere, skriver NRK.no.

Ikke som i USA

StormGeo har sendt ut tornadovarsel for Sørlandet, skriver .

– Det er ikke snakk om tornadoer som i USA, som jevner alt med jorden. Men i morgen blir det veldig varmt først på dagen. Så kommer det fuktig og ustabil luft inn, med kraftige tordenbyger. Der kan det dannes skypumper eller tornadoer, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter til Fædrelandsvennen.

Det er første gang et slikt varsel sendes ut i Norge.

– Det er vel egentlig ingen som har turt å sende ut et tornadovarsel i Norge før, det blir så mye styr. Jeg gjorde det nå, men innser at jeg har skapt mye ekstra jobb for meg selv, sier meteorologen.