Nyheter

Stiftet i 2019 – strøket fra budsjettet i 2020

– Det er skuffende at vi ikke får midler til å drive prosjekter som kan fremme aktivitetene, sier leder Marianne Storm i Fredrikstad Aktivitetsråd.

Bilde 1 av 4

I september i fjor ble Fredrikstad Aktivitetsråd stiftet som et pilotprosjekt der Fredrikstad kommune, Tverga og Norsk Friluftsliv samarbeider. I følge prosjektleder Marianne Storm skulle de få 250 000 kr i driftsmidler for 2020.

– Disse driftsmidlene er strøket fra rådmannens budsjettforslag, sier hun.

– Det er skuffende. Jeg tolker det som at satsingsområdene de snakker om ikke blir prioritert gjennom midler. Jeg oppfordrer politikerne til å se langsiktig på helheten. Vi kommer til å få en befolkning med økte helseplager i fremtiden, og det kan bli dyrt om vi ikke setter inn støtet nå. Vi kommer ikke til å få flere aktive neste år hvis vi ikke får midler til å drive prosjekter som kan fremme aktivitetene. Og målet med Aktivitetsrådet er jo å få flere i aktivitet utenom det organiserte, sier hun.

Aktivitetsrådet jobber for å få uorganiserte, fysiske aktiviteter frem i lyset, og for å skape nettverk og bedre rammevilkår slik at større del av befolkningen kan være aktive.

KOMMENTAR: «Hvorfor vil Fredrikstad kommune bruke 800 millioner kroner på Arena Fredrikstad? Fordi den skal ligge på Værste?»

Rammer de unge, aktive hardest

– De som ikke driver organisert idrett trenger også hjelp til å realisere anlegg, skape aktivitet og arrangementer, mener Storm.

I Fredrikstad har kommunen jobbet for å få en mer aktiv befolkning gjennom kommunedelplan for idrett, fysisk aktivitet, friluftsliv og marka, kalt «Aktive liv i Fredrikstad». Der skriver de «Fredrikstad har et idrettsråd som arbeider for best mulig rammevilkår for organisert idrett. Det finnes pr. i dag ingen tilsvarende interesseorganisasjon for organisering av friluftsliv og annen egenorganisert fysisk aktivitet i Fredrikstad.» Under strategidelen er et av tiltakene å «ivareta og utvikle samarbeidet mellom offentlig, frivillig og privat sektor ved å styrke samarbeidet med Fredrikstad idrettsråd og etablere aktivitetsråd for egenorganisert aktivitet og friluftsliv.»

– Jeg synes det er veldig teit hvis Aktivitetsrådet holdes utenfor budsjettet. Det er dårlig av kommunen å starte et aktivitetsråd uten å følge opp. Friaktiviteten vi driver med her er veldig viktig for oss som bruker det regelmessig. Her i Glemmen Akropark er det folk flere ganger i uka, som driver med det de liker å gjøre. Det er også veldig sosialt. For meg og mange andre er håndball, fotball og organisert idrett ikke et alternativ, pole fitness-utøver Sunniva Lein-Killi.

Egenorganisert aktivitet er den aktiviteten du gjør selv, fordi du har lyst. Det skilles mellom moderne og tradisjonell egenorganisert aktivitet:

Den tradisjonell egenorganisert idretten utøves ofte i tradisjonelle anlegg for idrett og fysisk aktivitet. Eksempler på tradisjonell egenorganisert idrett og fysisk aktivitet er: skitur i marka, svømming i svømmehall, løkkefotball.

Moderne er selvregulert fysisk aktivitet som drives frem hovedsakelig av individet eller en gruppes nysgjerrighet, kreativ utforskning, mestring, frihet og lek, for eksempel tricking, streetbasket, bølgepadling, skate, paintball, slackline, parkour, nysirkus, polefitness, sparkesykkel, vindsurf, kite, og dødsing.

– Her i Glemmen Akropark er det folk flere ganger i uka, som driver med det de liker å gjøre. Det er også veldig sosialt. For meg og mange andre er håndball, fotball og organisert idrett ikke et alternativ, sier pole fitness-utøver Sunniva Lein-Killi (til venstre). Sofia Pereverza rammes også.

– Her i Glemmen Akropark er det folk flere ganger i uka, som driver med det de liker å gjøre. Det er også veldig sosialt. For meg og mange andre er håndball, fotball og organisert idrett ikke et alternativ, sier pole fitness-utøver Sunniva Lein-Killi (til venstre). Sofia Pereverza rammes også. Foto: Martin Næss Kristiansen

Forebyggende tiltak

– Det var folkemøte tirsdag i Aktivitetsrådet, hvor generalsekretæren for norsk friluftsliv fortalte om behovet for å holde befolkningen i aktivitet. Ett av poengene var at Norge i fjor, ifølge SSBs helseregnskap, brukte cirka 360 milliarder kroner i helseutgifter. Folk kommer til å leve lenger veldig snart, og da får vi to-tre ganger så store helseutgifter hvis vi ikke gjør noe med livsstilen vår – og får folk i aktivitet. Mer uorganisert aktivitet vil være forebyggende. Hvis ikke politikerne gir midler til et så bra tiltak nå, kommer det til å straffe seg i fremtiden, skater mener Martin Ranang.

– Skaterne ønsker en ny og bedre skatepark, som erstatning for Steffensjordet når byen får ny togstasjon. Det er en lang prosess, som vi regner med at må begynne allerede nå. I møter med kommune og mulige samarbeidspartnere har det vært kjempenyttig å ha med Aktivitetsrådet. Da har det blitt tydelig at vi representerer de 74 prosentene av alle aktive i Østfold som driver egenorganisert aktivitet.

– Voksne som driver med uorganisert klatring er en gruppe i økning. Det blir flere og flere på klatrefeltene utendørs, men også stadig flere på klatresenter innendørs. Jeg vil påstå at opptil 90 prosent av klatreaktiviteten er uorganisert, som vennegjenger som avtaler på sosiale medier å treffes og klatre, sier klatrer Anders Lindskog.

– Det viktige med et aktivitetsråd er å ha en link mellom kommunen og den uorganiserte aktiviteten.

KOMMENTAR: «Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd»

Marianne Storm (prosjektleder  for Aktivitetsrådet), Martin Ranang (skater), Dominik Cieszynski (parkour) og Anders Lindskog (klatrer) er oppgitt over kommunens manglende satsning på tiltaket, som bare er et drøyt år gammelt.

Marianne Storm (prosjektleder  for Aktivitetsrådet), Martin Ranang (skater), Dominik Cieszynski (parkour) og Anders Lindskog (klatrer) er oppgitt over kommunens manglende satsning på tiltaket, som bare er et drøyt år gammelt. Foto: Martin Næss Kristiansen

7 av 10 driver med egne aktiviteter

– 40 prosent av unge mellom 13 og 26 år velger å ikke delta i det organiserte idrettstilbudet og bare 25 prosent deltar i organisert idrett i 19-årsalderen, sier Marianne Storm.

– Å tilrettelegge for fysisk aktivitet er blant kommunenes viktigste tiltak i det forebyggende folkehelsearbeidet. Hovedvekten av investeringene i Fredrikstad har gått til idrettsanlegg de siste årene, samtidig som minimalt har gått til turveier og turstier, og andre enkle treningsanlegg som hovedvekten av den voksne befolkningen benytter ukentlig. Aktivitetsråd jobber for at flere aktiviteter skal synes og prioriteres slik at større del av befolkningen får vært fysisk aktive, mener hun.

– Har du oversikt over hvor mange som driver uorganisert aktivitet i Fredrikstad?

– Nei, de vi representerer vil ikke organiseres, det er jo hele poenget. Derfor har vi heller ikke slike tall.

Tall fra SSB viser at 74 % av den aktive befolkningen driver egenorganiserte aktiviteter. Hos den voksne befolkning er det turgåing, sykling, styrketrening og langrenn som er de største aktivitetene. Hos ungdommer og unge voksne er det jogging, styrketrening og fotturer de aktivitetene de gjør mest.

Fredrikstad Aktivitetsråd er heller ikke nevnt i flertallspartienes budsjettforslag for 2020-2023.

LES OGSÅ: Nav hadde ikke avklart Christer (54) før AAP-en gikk ut. – Jeg har ikke en krone

---

Fakta om Fredrikstad Aktivitetsråd

  • Stiftet 24.september 2019
  • Pilotprosjekt, første i Norge, startet av Norsk friluftsliv (paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner, med over 900 000 medlemskap) og Tverga (ressurssenter for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet).
  • Norsk friluftsliv og Tverga ønsker å sette friluftsliv og egenorganisert fysisk aktivitet på agendaen i kommunale planprosesser gjennom å oppdrette Fredrikstad Aktivitetsråd.
  • Fredrikstad Aktivitetsråd er en frivillig og politisk uavhengig organisasjon, med kommunen som geografisk hovedvirkeområde.
  • Formålet for Fredrikstad Aktivitetsråd er å bidra til et mangfoldig aktivitetstilbud og en mer aktiv befolkning.
  • Rådet skal ivareta lokale anleggs- og aktivitetsbehov til de egenorganiserte idrettsmiljøene og formidle disse inn i kommunale planprosesser for idrett, aktivitet og friluftsliv.
  • Rådet skal være en arena for samarbeid mellom kommuner og lokale miljøer som driver med egenorganisert aktivitet.

---

Mer fra Dagsavisen