Sterk konkurranse under Region Østmessen

– Nå er vi 40 ansatte, fordi stadig flere vil jobbe hos oss. Vi jobber mye med trivsel og tilrettelegging for at hver enkelt ansatt skal trives på jobb, sier Julie Eriksen Altenborn.

Gjennom året har 13 000 elever over hele landet drevet elevbedrift med bærekraft og innovative løsninger i fokus. Onsdag dag var 29 elevbedrifter fra hele landet samlet under Region Østmessen i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold. Sandbakken kantine EB ble kåret til den beste elevbedriften av dem alle. 

Elevbedriftene har kvalifisert seg under sine lokale fylkesmesser, og det var duket for sterk konkurranse under Region Østmessen. Elevbedriftskantinen fra Sandbakken barne- og ungdomsskole i Sarpsborg ble også beste elevbedrift under Østfoldmessen i mars.  

LES OGSÅ: Mener politikerne sover i timen, mens barna blir skadelidende

Lærer av å ta ansvar
– Det er utrolig lærerikt å drive elevbedrift, forklarer Bjørn Kristoffer Holt.

– Vi ser hvor mye jobb som kreves for å lykkes i arbeidslivet. Ikke minst er det lærerikt å gjøre ting i praksis, mener Elida Ebeltoft.

– Vi bruker alle fagene i elevbedriften. Gjennom det praktiske vi gjør, ser vi hva skoleteorien faktisk kan brukes til. Dessuten er det morsomt å ha ansvar, fortsetter Sarah Eriksen.

Den populære elevbedriften har nylig utvidet arbeidsstokken.

– Nå er vi 40 ansatte, fordi stadig flere vil jobbe hos oss. Vi jobber mye med trivsel og tilrettelegging for at hver enkelt ansatt skal trives på jobb, sier Julie Eriksen Altenborn.

LES OGSÅ: Flere bør gjøre som Glemmenn videregående skole

Til tross for positiv oppmerksomhet utenfra, står kantinen i fare for nedleggelse neste skoleår.

– Vi jobber hardt for å få fortsette, avslutter de engasjerte bedriftslederne.

Lærer Øyvind Utne er tydelig stolt av de dyktige elevene sine.

– Jeg bruker elevbedrift som metode, fordi det engasjerer elevene. Jeg tilrettelegger, men det fine er at elevene tar ansvaret, ikke læreren. På den måten får vi gjort, og lært, mye mer. Det ikke ville vært en kantine hvis det ikke var elevene som selv styrte den, sier Utne.

LES OGSÅ:

Lærer verdifull verdiskaping

Gjennom å drive elevbedrift lærer elevene å drive verdiskaping.

– Det er jo det samfunnet vårt lever av, sier Thor Edquist. Til daglig er han ordfører i Halden, i dag sitter han i juryen for Ungt Entreprenørskap

– Det er moro å se at elevene har kreative forretningsideer som faktisk selger, allerede på dette stadiet. Flere av bedriftene, som vinnerne Sandbakken kantine EB, driver dessuten forbilledlig IA- arbeid, som mange voksne bedrifter kan lære av. Jeg er mektig imponert, slår ordføreren fast.

Stadig større fokus på bærekraft

Blant de 29 deltagende elevbedriftene, var det tydelig at elevene har satset på bærekraft i sine forretningsideer. Bærekraftig utvikling er definert som et av tre tverrfaglige temaer i læreplanverkets overordnet del.

Gjennom praktisk arbeid i elevbedriften, utvikler ungdom en grunnleggende forståelse for bærekraftig utvikling. De utfordres til å utvikle ideer, gjøre valg og gjennomføre bærekraftige tiltak i egne bedrifter.

 – Vi møter ungdommer som bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden. De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening, som skaper verdier for andre. Erfaringene de gjør seg i elevbedriften er svært relevant for fremtidens arbeidsliv, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.

– Et godt eksempel på dette, er vinnerbedriften Sandbakken Kantine EB. Denne gjengen er i dialog med politisk ledelse i Sarpsborg kommune, blant annet for å få til bedre kildesortering av plast på skolene i kommunen.

LES OGSÅ: Studentprosjekt skal stoppe plastens ferd mot havet (Demokraten +)