Nyheter

Starter eget forlag for å gi ut «Tata» sin bok

Da forlagene sa nei, tok Signe Prøis (44) saken i egne hender. I mai kommer den tredje boken om Pablo Escobars familie, denne gangen er det hans kone «Tata» som forteller om sitt liv i skyggen av tidenes mest omtalte mafiaboss.

Bilde 1 av 2

Frilansoversetter, journalist og nå forlagsgründer av Camino forlag, Signe Prøis, mener memoarene «Tata: Mitt liv med Pablo Escobar» skrevet av Victoria Eugenia Henao er så viktig, at hun nå satser alt på å få boken utgitt.

Boken med originaltittel «Mi Vida Y Mi Carcel Con Pablo Escobar» er på 523 sider. Det må den nesten være, for å romme livet til «Tata», som hun kalles.

LES OGSÅ: Fredrikstad kommune faller på kulturindeksen

Startet forlag

– Hun er veldig åpen i boken. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det har vært for henne å leve i et tvangsforhold, fullstendig isolert fra omverden, sier Prøis, som som opprinnelig er fra Oslo.

Da hun flyttet til Fredrikstad for to år siden hadde hun allerede oversatt bøkene til Pablo Escobars sønn, Juan Pablo Escobar - «Min far Pablo Escobar» og «Det faren min aldri fortalte».

– Hvordan fikk du oppdraget med å oversette dem?

– Nei, det var helt tilfeldig på oppdrag fra Cappelen Damm. Og så møtte jeg han jo da han var her, og senere møttes vi i Buenos Aires. Det var da han sa at moren også hadde skrevet bok, og at jeg måtte møte henne.

Derfra rullet ballen raskt frem til den stoppet i en overraskende grøft.

– Forlagene ville ikke gi ut oversettelsen av Tatas bok. Jeg vet ikke om det var størrelsen, men vil tro det, fordi det ville kostet mye å oversette...kanskje på grunn av størrelsen? Men akkurat oversettelsen kunne jeg jo gjøre selv, og jeg hadde lenge gått med en tanke om å starte eget forlag. Dette ga meg den dytten jeg trengte for faktisk å gjøre det, sier Prøis.

LES OGSÅ: Pablo Escobars kone kommer til Fredrikstad i mai

– Jeg synes dette bildet er så sterkt. Se hvordan han holder hånden sin, sier Prøis. Cover: Camino forlag

Det lille verdensforlaget

Prøis har bodd i mange ulike land, og har lyst til å være en formidler av verdenslitteraturen inn til Norge. Forlaget hun har startet, har fått navnet Camino.

– Camino betyr jo «vei» på spansk. Ved å finne og oversette sterke forfattere som skriver om tema av global betydning, ønsker jeg å bringe mer av verden til Norge. Vise at folk baler med de samme temaene andre steder, og at andre tenkemåter også kan være relevante for oss her hjemme i Norge. Litteratur kan være en ganske aktivistisk måte å formidle på, sier hun.

Ved å utgi det hun kaller «verdensbøker» vil hun utfordre den norske måten å se verden på.

– Vi skal utgi også de bøkene som ikke fanges opp av de hotte agentene, for å skape flere nyanser og perspektiver i opplevelsen av virkeligheter utenfor vår egen norske boble.

Kreativ kontrollfrik

– Hvordan er arbeidsdagene dine nå?

– Det er utrolig hektisk! Men jeg liker det! Jeg er jo «kontorsjef i sjela». Og kontrollfrik. Det vankeligste har egentlig vært å forstå forlagsbransjen fra innsiden, sier Prøis.

– Også må du få med at biblioteket er verdens beste utekontor.

Prøis mener «Tata: Mitt liv med Pablo Escobar» er relevant også for dem som ikke synes mafia og narko er spennende. Det er en sterk historie om kvinneundertrykkelse, arkaisk kjønnsrollekultur og kvinnehat osatt i systsem av en brutal, hensynsløs morder – som også var en kjær far og en omsorgsfull sjarmør.

– Sønnens bøker er viktige i fortellingen om hvem Pablo Escobar var og har betydd for Colombias historie. Men Tatas bok handler også om å være kjæreste og mor og ha ansvaret for livene deres

Victoria Eugenia Henao var bare 12 år da Pablo Escobar la sin elsk på henne, og 15 år da de giftet seg. Selv om Pablo Escobar ble skutt og drept i 1993, er han fortsatt en stor del av de etterlattes hverdag.

– Selv sier hun at hun tiet i 25 år, men at nå har hun funnet igjen stemmen sin og har valgt å bruke posisjonen sin til å hjelpe kvinner som lever med tvang og overgrep.

LES OGSÅ: 50 år siden øksedrapene: – Julen ble aldri den samme (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen