ADVARER: Leder for overgrepsmottaket i Østfold og Fredrikstad, Ann Helen Lomsdalen.

– Stadig flere blir voldtatt på Tinder-date

Voksne menn lurer selv mindreårige jenter til det som viser seg å være en sexdate. Stadig flere «Tinder-voldtektsofre» dukker opp på overgrepsmottaket i Østfold.

 

(Saken fortsetter under videoen, som lederen ved overgrepsmottaket i Østfold ber alle gutter om å se)

 

Leder for overgrepsmottaket i Fredrikstad og Østfold, Ann Helen Lomsdalen, mener det igjen er grunn til å advare unge jenter og kvinner mot å gå på privat date med gutter og menn man treffer på datingappen Tinder. For stadig flere forteller ved voldtektsmottaket at de er blitt utsatt for seksuelle overgrep etter slike møter.

En date, gjerne etter å ha reist til andre deler av landet, endte med voldtekt gjennom fysisk tvang, en såkalt sovevoldtekt på sofaen eller at mindre ressurssterke jenter langt hjemmefra ble presset til seksuelle handlinger. Det forteller Lomsdalen til Fredrikstad24.

– Vi har ganske nylig hatt en mindreårig jente inne, som fortalte at mannen hun traff viste seg å være langt eldre enn han utga seg for å være. Andre eksempler er jenter som av en grunn har endt med å sove over på sofaen til vedkommende, og våknet av at gutten forgrep seg på henne.

– Velg offentlig møtested

NTB fortalte denne uka at flere politidistrikter har mottatt anmeldelser av voldtekter etter Tinder-møter. Lomsdalen har tidligere i år vært ute og advart om samme sak. Oppfordringen om å være forsiktig i forbindelse med Tinder-møter kan aldri komme for ofte, mener hun, og påpeker blant annet at stadig nye, uerfarne jenter vokser opp.

– Jeg advarer sterkt mot å møtes første gang hjemme hos vedkommende eller på annen privat arena. Jeg kan forstå spenningen i å treffe noen fra et annet sted og nye mennesker, men dessverre utgir mange seg for å være en helt annen enn de faktisk er. Flere ukers kontakt trenger ikke å bety at du kjenner ham, så møt vedkommende på offentlige steder den første gangen eller to, sier Lomsdalen, som også advarer mot å avtale sex på forhånd, slik mange gjør.

Tvinges til å ligge over

Hun mener noen gutter og menn er så kyniske at de bruker Tinder som en arena å nå potensielle voldtektsofre på. Og erfaringen er at mange av jentene som drar på Tinder-date presses til helt andre ting enn de hadde tenkt å bli med på.

– Noen ombestemmer seg når de har truffet gutten, som for eksempel har brukt bilder som lyver. Det er en situasjon mange unge jenter synes det er vanskelig å komme seg ut av. Ofte var den man traff fra en annen by eller et stykke unna, slik at hun måtte reise for å treffe denne gutten/mannen eller han kom til henne. Dette gjorde at det ble vanskelig for noen å komme seg hjem, så noen ganger måtte de ligge over.

Måtte ligge over?

– Ja, noen har reist så langt at de ikke har tid til å komme seg hjem igjen før natten og kanskje ikke råd til å sove andre steder. Da har noen opplevd at de ble utsatt for overgrep på natten eller at de ble truet med at guttene ikke ville hjelpe dem hjem hvis de ikke ble med på å ha sex. For en jente på 15-16 år blir dette en veldig vanskelig og truende situasjon, hvor de kanskje også er redde for at foreldre skal få vite hva de har gjort, forteller Lomsdalen.

Alle slags jenter blir lurt

Det er ikke bare naive og eventyrlystne jenter som opplever å bli voldtatt eller utsatt for seksuelle overgrep på Tinder-date.

– Vi vet at jenter med lite ressurser og et kanskje smalt nettverk er utsatte. De kan være naive og bli blendet av oppmerksomheten de får. Det triste er jo at disse jentene ofte har en del i «sekken» fra før, som gjør at livet blir meget vanskelig for dem. Men også ressurssterke jenter blir lurt av gutter på Tinder, forteller hun.

Kripos fører ikke egen statistikk over voldtektssaker knyttet til apper som Tinder, men pressesjef Ida Dahl Nilssen i Kripos sier det er en økning i anmeldelser av voldtekter som skjer på det første fysiske møtet etter at man har kommet i kontakt med noen på internett, ifølge NTB. Heller ikke i Fredrikstad finnes egne «Tinder-tall» på antall overgrep.

– Men vi erfarer stadig nye tilfeller, sier Lomsdalen, som understreker:

– Selv om man har avtalt sex på forhånd må det være lov å trekke seg. Ingen har lov til å forgripe seg på deg uansett. Det er noe både gutter og jenter bør tenke på.