Ytterligere to kamper utsatt for koronarammede Fredrikstad

Koronasmitte hos Fredrikstads håndballkvinner gjør at kampene mot Sola i NM og Aker i eliteserien også må utsettes. – Ikke forsvarlig å spille kamp allerede på søndag, sier FBK-styrelederen.

Det kommer fram i en melding fra Norges Håndballforbund. Fra før er kampen mellom Fana og Fredrikstad, som skulle vært spilt søndag, blitt flyttet.

Lørdag ble det kjent at en av FBKs spillere har testet positivt for covid-19. I helgen kunne Fredriksstad Blad opplyse at spilleren deltok på fellestrening senest onsdag, og at resten av laget må i ti dagers karantene fra den datoen.

Les også: FBKs sponsorstunt ga over 300.000 kroner i klubbkassa (+)

– Ingen bombe

Styreleder Monique Blystad i Fredrikstad Ballklubb forteller til Demokraten at de derfor hadde regnet med at også cupsemifinalen mot Sola og seriekampen mot Aker førstkommende søndag også må omberammes.

– Det var ingen bombe at disse kampene også utsettes, men vi ville vente med å bekrefte det til etter vi hadde avklart det med Håndballforbundet. Alle spillerne våre er nå i karantene til og med fredag, og da ville det ikke vært forsvarlig å spille kamp allerede på søndag, uten skikkelig håndballtrening i forkant. Nå trener de alternativt på egenhånd, så det ville ikke blitt noen optimal oppladning. Helsa er viktigst, og vi vil jo ikke ha noen skader heller, sier Blystad mandag formiddag.

Tirsdag skal samtlige av FBK-spillerne testes for korona, men foreløpig er det ingen av de andre som har meldt om symptomer på sykdom.

– I og med at de allerede er inne i en ti dagers karantene uansett, så vi ingen grunn til å stresse med testing i helgen eller mandag. Spillerne må fylle inn et helseskjema hver morgen og kveld, og det er ingen andre som har meldt inn at de har noen symptomer på covid-19, så vi krysser fingrene for at ingen andre hos oss har blitt smittet, utdyper Blystad.

Les også: Vil unngå at toppidrettsutøvere står på bar bakke etter karrieren (+)

Flere kontaktpunkter

Også andre lag i topphåndballen har hatt koronasmitte innad i spillertroppen tidligere i høst, og FBK-styrelederen er ikke overrasket over at det nå var deres tur.

– Selv om vi er veldig flinke til å overholde retningslinjene, som også er ekstremt strenge for topphåndballen og – fotballen, er det noen forskjeller på de to idrettene. Mens fotballspillerne på øverste nivå kan konsentrere seg om trening en til to ganger om dagen, og ellers hvile hjemme, er spillerne våre på jobb eller skole ved siden av håndballen. Da får de automatisk flere kontaktpunkter, og det er noe vi ikke kan kontrollere, sier Blystad.

Ingen av de utsatte kampene har fått ny dato foreløpig, men NM-kampen mot Sola kan ifølge FBK bli spilt allerede onsdag neste uke, med mindre det oppdages nye smittetilfeller.

– Vi avventer fortsatt en bekreftelse fra forbundet, men hvis ingen andre tester positivt, vil cupkampen antakeligvis bli spilt i løpet av neste uke. De to utsatte seriekampene må man også bare finne en ny dato for, sier hun.

Fredrikstads eliteserielag i håndball, her representert ved trener Eirik Haugdal, er i karantene på grunn av koronasmitte.
Foto: Hermund L. Kjernli

– Det ble en brå omveltning fra å forberede seg til kamp mot Fana, til å gå i ti dagers karantene, sier FBK-trener Eirik Haugdal. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Kjempenedtur

FBKs hovedtrener, Eirik Haugdal, forteller at de allerede torsdag ble kjent med at en av spillerne deres var syk, men at de da ikke visste om det dreide seg om covid-19.

– Hun var i bedring tidlig på fredag, men utover dagen ble hun imidlertid raskt ganske mye dårligere, og det samme på lørdag. Da måtte vi sette i gang en prosess med tanke på at vi ikke kunne reise til Bergen med smitte i laget, så det ble en brå omveltning fra å forberede seg på å spille mot Fana til å gå i ti dagers karantene, sier Haugdal til Demokraten.

– Det er en kjempenedtur, for vi hadde alle gledet oss veldig til denne uka, og spesielt semifinalen mot Sola hjemme i Kongstenhallen. Den skulle sendes på TV2 også, og det vil seg liksom ikke med de TV-sendte hjemmekampene våre, for i fjor høst ble det stoppet av oversvømmelsen i hallen, fortsetter han.

Les også: Anette Hovind Johansen minnes seier i ungdomscup like varmt som EM-gullet (+)

Har mistenkt smitte

Heller ikke han er sjokkert over at det nå har blitt bekreftet koronasmitte i egen spillerstall.

– Spillerne i toppfotballen testes underveis, og det samme med håndballagene som er med i europacuper. For oss og andre lag som ikke er der, er det ikke noen testing, bare innrapportering av eventuelle symptomer. Slik jeg har forstått det kan man gå noen dager med smitte uten å føle seg syk, så jeg har hatt mistanker om at det har vært folk som spiller med smitte, sier Haugdal.

– Vi har aldri følt oss 100 prosent trygge på at ingen av våre skulle bli smittet, for mange av spillerne jobber i skoler, barnehager eller studerer – altså steder der man omgås mange forskjellige mennesker. Begge vi trenerne jobber også på videregående skole ved siden av, og har kontakt med mange. Sånn sett er jeg glad for at vi fikk oppdaget dette tilfellet tidlig, slik at vi ikke tok med oss smitten til et annet lag, men det er aldri moro at det skjer hos oss heller, utdyper han.

Ny tøff treningshverdag

Samtidig påpeker treneren at karantenesituasjonen har en stor påvirkning på treningshverdagen til laget hans, og kanskje mer enn da koronapandemien traff landet og slutten av fjorårssesongen måtte avlyses.

– En ting er at vi ikke får trent sammen, men i mars hadde vi i alle fall tilgang på fasilitetene fordi ingen andre brukte dem, og de ble nøye spritet mellom hver av spillerne. Nå kan vi ikke det heller, siden det er andre som også benytter treningsfasilitetene, så eneste mulighet er å trene utendørs, sier Haugdal.

– Det er ikke nødvendigvis negativt med en periode med mindre treningsbelastning, men når det skjer inn mot kamp fører det til forhøyet skaderisiko. Derfor fryktet vi at vi måtte spille kampen mot Aker bare to dager etter karanteneperioden er over, men har heldigvis fått forståelse fra forbundet for at den også må utsettes, legger han til.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.