Winter Classic en fulltreffer

Stor suksess for skøytefesten Winter Classic, som fylte nesten hver eneste kvadratmeter på den største vollgraven ved Gamlebyen lørdag.

Folk flest i Fredrikstad har åpenbart et eget forhold til skøyting; med og uten køller. Det sitter i blodet, tross mange grønne vintre de siste 2-3 ti-årene.

Langt over tusen mennesker - mest familier med barn - var innom lørdagens Winter Classic på Vollane rett utenfor Gamlebyens murer. Litt surt, grått vær og 2-3 kalde grader la ingen demper på entusiasmen og innsatsen fra utallige barn og ungdom. Tvert imot.

Winter Classic-festen ble arrangert for fjerde gang og er åpenbart kommet for å bli. Mange holdt ut i timesvis med et ulike aktiviteter og idretter. Som kortbaneløp på skøyter, 'løkkehockey', iskarusell, curling og hoved-forestillingen: guttehockeykampen mellom 11-12-åringene fra Stjernen og Frisk fra Asker.

Masse mål - men feil vei

Dessverre gikk det med de unge Stjerne-talentene på Gamlebyens naturis som med deres eldre forbilder i Eliteserien: Målene rant inn, men den gale veien. Frisk-gutta fra Asker var betydelig friskere, både på skøytene og frekkere med køllene foran mål. Etter 2 x 15 minutter sto det 9-4 til gjestene.
Stjernens målscorere ble Erlend Løkkeberg og Axel Eker Christiansen; begge med to pucker hver.
 
- Og isen er helt sikker idag etter en lengre kuldeperiode - ja, mellom 25 og 30 cm tykk. Nok til å bære en tanks, forsikret arrangørene. Forøvrig en gruppe idealister som kaller seg "Vollgravene Skøyteglede" med Sverre Jarild i spissen. Gruppen er formelt sett en del av Kongsten Idrettsforening.

Vintersportsbyen Fredrikstad

Winter Classic-festen er gratis for alle, ingen inngangspenger kreves. Finansieringen ordnes fremst gjennom bidrag fra flere ideelle stiftelser. 

Fredrikstad-distriktet har for tiden spedt med berømte lokale skøyte-ess. Få om noen verdensberømte stjerner verken i kunstløp, hurtigløp eller ishockey. Men helgens Winter Classic er et av flere levende bevis på at tusenvis av Plankebyens barn og voksne har skøytene liggende klare til bruk hjemme.

Denne helgen viser at den falmende 'fotballbyen' også har et enormt latent potensiale som vintersportsby. Med skøytefesten Winter Classic lørdag, Barnas isdag i Rolvsøy Skøytepark søndag - og Fredrikstadmarka full av skiløpere i alle fasonger og aldre begge dager. Med kunstsnø og ikke minst den siste snøen fra oven, er det nå fint føre og prima løyper fra Stjernehallen til Skihytta, og mere enn det.