Sport

Vant til å være eneste jente blant hockey-gutta

– Jeg tenker egentlig ikke så mye over det lenger, men det hadde vært gøy om flere jenter spilte, så jeg håper det kan bli litt bedre i årene som kommer, sier Stjernen- og landslagsspilleren Iben Tillman (15).

Hvem: Iben Tillman (15)

Hva: Hockeyspiller for Stjernens U15-lag.

Hvorfor: Er tatt ut på samling med U18-landslaget for kvinner fra 24. til 27. september.

Først og fremst, gratulerer så mye med uttaket, hvordan føles det å være en del av landslaget?

– Jo, takk for det! Det er veldig kult og stort.

I våres var du med i U18-VM, som endte med norsk opprykk fra B- til A-puljen (høyeste nivå, journ.anm.), hvordan vil du beskrive den opplevelsen?

– Det var veldig spennende og moro å få være med på, og ikke minst i og med at det gikk så bra som det gjorde. I et mesterskap er det en del forventninger og press, men det er bare gøy og en del av sporten.

Og nå vil jeg tro du satser på å få med deg et nytt VM denne sesongen, i Ungarn i januar 2021. Hva tenker du om å skulle spille mot landslag på et enda høyere nivå enn du har vært med på tidligere?

– Det blir noe helt nytt, og det å få muligheten til å spille mot bedre lag ser jeg på som spennende. Jeg håper selvfølgelig jeg får mulighet til å være med på det også.

Les også: Landslagsspiller klar for Stjernen

Hockey er jo, i alle fall tradisjonelt sett, en veldig mannsdominert idrett. Hvorfor valgte du å begynne med akkurat dette?

– Valgte og valgte … Da jeg var 3,5 år ble jeg med på hockeyskole. Jeg startet samtidig som storebroren min, og på den tida skulle jeg gjøre det samme som han. Det var sånn det begynte, og siden har jeg fortsatt.

På klubbnivå spiller du sammen med gutta, hvor lenge ser du for deg å fortsette med det?

– Det spørs litt hvor jeg ender opp med å gå på skole etter hvert, men i alle fall ut den sesongen her. Jeg kommer til å søke på skoler i Sverige, og så får vi se om jeg kommer inn.

Du er den eneste jenta på klubblaget ditt, merker du noe til det?

– Ja, selvfølgelig. Samtidig føler jeg at jeg glir bra inn, og jeg har vært den eneste jenta på laget hele livet, så jeg tenker egentlig ikke så mye over det lenger. Men det hadde vært gøy om flere jenter spilte, så jeg håper det kan bli litt bedre i årene som kommer.

Les også: Vil unngå at toppidrettsutøvere står på bar bakke etter karrieren (+)

Hva mener du skal til for å få flere jenter til å begynne å spille hockey?

– At det blir bedre tilrettelagt, og da tenker jeg blant annet på at hver klubb burde ha egne jentelag. Kanskje ikke for hvert årskull, men opptil fem kull samlet. Jeg tror mange jenter kan bli litt skremt hvis de må spille med bare gutter, så hvis de har et eget lag kan terskelen bli lavere for å tørre å prøve seg.

Hvilke ambisjoner har du selv på isen?

– Jeg har lyst til å komme opp på et så høyt nivå som mulig. Hvis jeg skal få til det må jeg til utlandet, enten Sverige eller en av de andre store hockeynasjonene. Det er det som er drømmen.

Les også: Bronse til Fredrikstad-jentene

Så får vi bevege oss over til noen faste spørsmål, hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Oi da! Bøker, ja … Jeg har ikke tid til å lese så mye, så jeg vet ikke helt om jeg kommer på noen.

Da kan vi prøve med hva som gjør deg lykkelig?

– Det er vel å være med nærmeste familie og venner. Ja, og så sporten!

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?

– At jeg kunne lese tankene til andre.

Kjekt! Og hva skulle du brukt det til?

– For eksempel å vite hva andre tenker om meg.

Les også: FBKs sponsorstunt ga over 300.000 kroner i klubbkassa (+)

Hvem var barndomshelten din?

– Jeg må faktisk si at det står mellom Spider-Man og Harry Potter. Men hvis jeg må velge bare en av dem, går jeg for Harry Potter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Mot rasisme. Jeg støtter veldig opp om Black Lives Matter.

Hvilke tre kjendiser ville du invitert til middag?

– Mats Zuccarello, Marit Bjørgen og Maria Rooth. Hun er en kjent svensk tidligere hockeyspiller, i tilfelle du ikke vet hvem hun er.

Det må jeg ærlig innrømme at jeg ikke visste, så det er bra du lærer meg opp litt! Hva skulle dere snakket om i dette middagsselskapet?

– Åh, da skulle jeg spurt dem om hva de har gjort for å komme så langt som de har gjort og hva de har opplevd. Og så skulle jeg gjerne hørt om hvordan de har taklet nedturer underveis, og hvordan de har klart å kombinere sporten med familielivet. Det er sånt som er greit å vite til seinere.

Mer fra Dagsavisen