Tusenvis på ski, skøyter og hockey

Årets første store vintersportshelg i Fredrikstad er et faktum. Lørdag og søndag var flere tusen mennesker - tross sur vind og sno fra nord, ute på ski og skøyter. Pluss over 1000 på Stjernen-Lillehammer - gratiskampen.

Offisielt var det 1900 mennesker i Stjernehallen - men i praksis betydelig færre. Arrangøren regnet nok inn alle gratis-bilettene som var utsendt og utdelt. Men vinterværet og VM-finalen i håndball på TV tok dessverre noe av luven fra Stjernehallen og halverte også¨tilskuerantallet i Kongstenhallen.  

Siden 2013 har "Dugnadsgjengen" i Rolvsøys Ve og Vel, Rolvsøy-speiderne, Hauge Lokalsamfunnsutvalg og andre ideelle ildsjeler arrangert "Is- og Skøytedagen" utenfor Østfoldhallen. Med god gammeldags, hjemmelaget naturis på en parkeringsplass. Drømmen er kunstisbane for barn på Rolvsøy.

Over 80 barn og unge kom søndag til "Rolvsøy Skøytepark" som er det nye navnet på isflaten. Lokket dit med fin skøyteis, gratis pølser og pepperkaker - og to bål hengende i gryter. 

Vann renner nedover

- Vi skal bli enda bedre neste år, vi har et forbedringspotensiale. Så vi noterer oss også at fremmøtet sikkert vil bli enda bedre med et "partytelt" til ly for nordavinden og sneføyka, særlig for foreldre og besteforeldre. Kaffe, gløgg og varm solbergtoddy i tillegg vil neppe dempe på stemningen det heller, sa primus motor og "isgründer" Jan Egil Johansen.
 

- Brannvesenet lo litt av oss da vi ville islegge denne parkeringsplassen. Plassen heller jo nedover - helt umulig med skøyteis her, siden vann også renner nedover. De lo litt av oss som ikke skjønte så mye av naturlovene. 

 - Så da sprøytet vi vann over plassen og laget isen selv, gliser Jan Egil og hans lojale kvintett av idealister.  Men is ble det - bortsett fra i fjor da den smeltet og regnet bort.

På Skihytta var det masse skientusiaster under søndagen. For første gang iår kan man gå på ski både fra Rolvsøyhallen og Stjernehallen til Skihytta på byens tak. Mange fant først ut at skiføret var langt bedre enn de trodde - og kom til hytta i gåstøver uten ski. 

Varme vafler, varmt i koppen med World Cup i skiskyting og alpint fra Kitzbühel på storskjerm var en populær meny - innedørs.

Surt selv for rådyrene

Minst 4-5 dager til holder vinterværet og kuldegradene seg i Nedre Glomma-regionen. På den nye kunstsnø-arenaen på Brønnerødskogen går snøkanonene for fullt, nesten døgnet rundt. Onsdag er det nytt s.k. Karusell-skirenn for alle skolebarn fra 6 til 14 år i Fredrikstad og omegn.

Lørdag tittet solen frem en stakket stund under "Winter Classic" på Vollane. Der over 1000 skøyte-entusiaster dukket opp. Resten av vintersportshelgen var været grått med 4-5 sure grader og gammeldags sno og vind fra nord og nordøst. 

Selv tre beitende rådyr på Veum-jordene trakk inn i lunere skog, med færre frosne centimeter ned til fôret.