Til himmels med FFK

Frode Rekve setter ord på det alle føler denne uka.

En brusende følelse sildrer gjennom kroppen. Bartenderen på fotballpuben skjenker opp rader av stettglass breddfulle med sprudlende champagne og brøler ut i lokalet: "Bara å forsyne seg guttær! Gratulerer med opprykket!" FFK er tilbake i det gode selskap. Jubelen står i taket og smittevernreglene holder nesten på å bli glemt en stakket stund. Alle får lyst til omfavne hverandre. Det vidunderlige har skjedd.

Rød-hvite FFK-tilhengere over hele landet feiret fotballklubbens opprykk til 1.divisjon søndag ettermiddag. Og hvilket opprykk! Motstanderlaget Brattvåg ble feid av banen med hele 6-0. Her var det ingen tvil. Fredrikstad Fotballklubb demonstrerte på alle vis og for enhver at klubben hører hjemme blant de beste lagene i landet.

«FFK i 1.divisjon er like naturlig som at Glomma renner gjennom byen.» Dette sa en ivrig, levende bankfunksjonær bak skranken til meg noen få dager etter at vi hadde flyttet til Fredrikstad for 40 år siden. Søndag kveld ble naturens orden gjenopprettet. En lise for både kropp og sjel. Det manglet bare at landets statsminister kunne velsigne det hele.

Og tro det eller ei – men der, på nettsidene til Fredriksstad Blad, dukket fordundre meg selveste Erna opp i egen person og sendte en høytidelig statsminister-gratulasjon til FFK, Gatelaget og alle som elsker og holder med de rød-hvite. Det var ikke noen hverdagslig hjemme fra kjøkkenet-hilsen. Nei, fru Solberg stilte opp til videoopptak i de ordinære høytidelige statsminister-omgivelser med Den norske løve preget på tapeten i bakgrunnen.

Les også: FFK tvunget til å sette sportssjef-ansettelse på vent (Demokraten+)

Det var Aristokraten i norsk fotball som skulle ønskes velkommen tilbake til det gode selskap. Og hvem var journalistrøveren som fikk til dette? Ha,ha – jeg hadde nær sagt selvsagt tidligere Demokraten-journalist Vidar Henriksen. Den karen lar lite være uprøvd for å bringe de beste og mest originale sportsnyhetene ut til lesere og seere. Og søndagens stunt med Erna Solberg var utvilsomt dagens scoop.

Men det var en annen kar som uten tvil vant både spiller- og publikumsprisen søndag ettermiddag. Assistenttrener Joakim Klæboe framførte et totalt ubetalelig og fengende pole dance-show bare med et langt kosteskaft i FFK-gareroben etter kampen. Innslaget er å finne på FFKs egne hjemmesider, og det må være noe av det morsomste og mest intense gledesuttrykk som noensinne er framført i en garderobe etter en fotballkamp. Bare vær så god å gå inn og se. Du glemmer det aldri!

Fullt så moro var det ikke å være vitne til nedrykket til 2. divisjon på Notodden en kald novemberdag for tre år siden. Kontrastene er overveldende. Da ble FFK kastet brutalt ut av det gode fotballselskap akkompagnert av rasende og ubehøvlede rød-hvite supportere. Yndlingsspilleren Ludvig Begby ble hjulpet gråtende av banen, og absolutt alt var svart, kaldt og trist.

Siden den gang har det skjedd mye bra i fotballklubben. Nye koster har kommet og gått, men en uskyldig trener har holdt ut. Bjørn Johansen har virkelig greid å finne tilbake til FFKs gode gamle varemerke: Framoverrettet hurtig angrepsfotball. Godt hjulpet av Joakim Klæboe har han også skapt spilleglede og samhold i garderoben og på banen. En sunn, moderne og åpen lederstil fra klubbens direktør og styreformann har selvsagt også betydd svært mye. FFK har blitt en åpnere klubb med Joacim Heier og Jostein Lunde til rors.

Og det som kanskje gleder oss supportere aller mest i tillegg til at FFK nå vinner og vinner fotballkamper, er at de unge guttene i Fredrikstad får slippe til. Da kan vi nemlig stolt synge «Fredrikstadgutter våre veier» om igjen og om igjen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.