Sport

Stortalentet Othelie Høie (18) sikter mot nye juniormedaljer og VM på hjemmebane

Den unge bryteren får med seg Fredrikstad kommunes idrettsstipend på veien mot å oppnå nye og høye mål på matta. Det trengte hun virkelig etter et år der koronaen har satt hele idretten hennes på vent, og henne selv midlertidig ut av spill.

– Jeg satser først og fremst på medalje i de internasjonale juniormesterskapene, og så har jeg store ambisjoner om å få være med i senior-EM, svarer Høie kontant på Demokratens spørsmål om hva som er målet for 2021-sesongen.

Ved utgangen av januar er det nesten ett år siden BK Atlas-bryteren tok sitt første NM-gull på seniornivå, men siden har det vært bråstopp på konkurransefronten, noe som har tæret på drivkraften.

– Motivasjonen blir bevart gjennom å reise rundt både her i Norge og andre land, konkurrere og møte folk. Det blir litt ensidig når man bare kan trener hjemme i Fredrikstad, erkjenner Høie.

Les også: Grace Bullen: – Jeg husker lyden av skudd. Det er noe jeg ikke kommer til å glemme (+)

Tilbake fra covid-19

– Det har vært tungt til tider, men samtidig må jeg si at jeg har fått god sparring her. Vi har vært flinke til å gjør det beste ut av situasjonen, legger hun til om det siste snaue året.

På toppen av det hele var hun en av mange som ble rammet av koronautbruddet i bryteklubben Atlas i november, og sykdommen har satt sitt preg på treningsvirksomheten i ettertid.

– Formen min har det gått ganske bra med, men jeg har slitt med kondisjonen. Det er synd, for det er det som har vært min største styrke på brytematta. Nå må jeg jobbe for å få den opp igjen, forteller Høie.

– Etter karantenen var det en uke jeg tok det helt med ro, før jeg startet så smått med styrkeøvelser og lett teknisk trening for å unngå at pulsen gikk for høyt. De siste ukene har vi trent som vanlig, og kroppen virker ganske bra, fortsetter hun.

Les også: Eirik Haugdal ferdig som FBK-trener etter sesongen (+)

Othelie Anette Høie (blår drakt, 17) fra Fredrikstad BK Atlas tok sitt første gull i senior-NM på Fauske i februar 2020.

Othelie Høie (blå drakt) brøt seg til NM-gull i Fauske i 2020, før koronaviruset satte en stopper for resten av sesongen. I år er medalje i junior-EM og -VM de største målene, ved siden av senior-VM i Oslo. FOTO: Tommy Skauen

Kommunal drahjelp

Onsdag ble hun tildelt Fredrikstad kommunes idrettsstipend for 2020, på 25.000 kroner, med følgende begrunnelse fra juryen:

«Othelie Annette Høie er 18 år, og går nå tredje året på Wang videregående der hun kombinerer skole og idrett på høyt nivå. Fra 2017-2019 deltok hun i Nordisk mesterskap og ble nordisk mester alle tre årene. Hun har også deltatt i EM tre år på rad med gode plasseringer, og i 2019 tok hun bronse. I tillegg tok hun gull i U17 på Klippan Lady Open 2019, et stort stevne med deltakere fra hele verden. Sommeren 2019 tok hun sølvmedalje i Baku, etter en tøff og jevn finale mot Hviterussland. Fra 2020 er hun junior (U20).  

Juryen legger til grunn at Othelie Annette Høie er en ung og lovende bryter fra bryteklubben Atlas som allerede har fremvist at hun holder høy internasjonal klasse. For å sikres en optimal oppkjøring fram mot VM på hjemmebane i oktober 2021, vil Fredrikstad kommunes idrettsstipend gi et viktig bidrag for relevant matching og kamptrening.»

Les også: - Det beste jeg har prestert! (+)

Othelie (foran t.v.) setter stor pris på annerkjennelsen fra Fredrikstad kommune. Her sammen med vinneren av kommunens kulturstipend for 2020 – også det på 25.000 kroner – danseren Live Skullerud (24), kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen (bak f.v.), kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen og Aktive Liv-etatsjef André Flatner.

Othelie (foran t.v.) setter stor pris på annerkjennelsen fra Fredrikstad kommune. Her sammen med vinneren av kommunens kulturstipend for 2020 – også det på 25.000 kroner – danseren Live Skullerud (24), kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen (bak f.v.), kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen og Aktive Liv-etatsjef André Flatner. FOTO: Fredrikstad kommune

– Betyr mye

Vanligvis deles stipendet ut som del av den høytidelige Frederikprisen-gallaen, men i år måtte dette arrangementet utsettes som følge av koronapandemien. Pengesummen og en blomsterbukett ble derfor i stedet overrakt av kommunens kultur- og miljøutvalgsleder Erik Skauen (MDG) i en enkel seanse utenfor rådhuset, uten at det la noen demper på gleden for 18-åringen.

– Dette betyr ganske mye for meg, og gir motivasjon og muligheter til å fortsette med det jeg driver med. Det er ikke så høyt nivå på brytesporten her i Norge, så for å få trent best mulig må man ut i verden, og da trenger man penger, fastslår Høie.

Tusenlappene har hun nemlig tenkt å investere i å bli en best mulig bryter.

– Nå spørs det jo litt hvordan samfunnet åpner seg, men jeg har lyst til å spare til oktober. Da har vi pleid å dra på treningsleir i Japan for å bryne oss mot de beste i verden, så får vi se om det blir mulig å få til det i år, men en eller annen form for treningsleir blir det uansett, utdyper Høie.

Les også: – Glemmen videregående skole har vaksinen mot høyreekstremisme (+)

Vil til VM

For nå er brytetalentet mest spent på om årets sesong blir mer av det normale slaget. Den første ordentlige testen på hvor hun ligger i løypa får hun forhåpentligvis om en måned, i et internasjonalt seniorstevne i Ukraina.

Og selv om hun altså allerede har gjort seg sterkt bemerket på seniornivå nasjonalt, er det fortsatt i juniorklassen de resultatmessige ambisjonene er høyest – med et EM i Tyskland og VM i Russland som etter planen skal gå av stabelen henholdsvis i mai/juni og august som de viktigste konkurransene.

VM i Oslo i oktober ser hun også på som et naturlig høydepunkt, dersom hun får muligheten og mesterskapet blir gjennomført, men mest for opplevelsen og læringens skyld.

– Jeg tenker at det er stor sannsynlighet for at jeg får bli med siden det er her i Norge, men jeg har ikke så store mål om resultater der, siden jeg er yngst. Det blir stort uansett, når det er et VM på hjemmebane, bare det å delta og få en ny opplevelse, sier Høie.

Othelie Høie og Grace Bullen i trening i lokalene til Fredrikstad BK Atlas på Mineberget, januar 2020.

18-åringen har tilbrakt mange treningstimer sammen med klubbvenninnen og europamesteren Grace Bullen. Her fra januar 2020. FOTO: Tommy Skauen

Mer fra Dagsavisen