Nyheter

Stjernen-legende: – Opplever større optimisme enn på lenge

Det bygges aksjeselskap, unge talenter fra egne rekker har kortere vei til A-laget og to nøkkelposisjoner er besatt av ekte Stjernen-gutter. Det gjør at Terje Pedersen (65) og Jan Georg Lund (75) ser lyst på fremtiden.

Mannen som nesten kunne byttet mellomnavn til Stjernen uten å søke, lener seg på stokken mens han øser av sin hockeylidenskap i den 49 år gamle ishallen. Foran seg på kafébordet har han en stolt historiefortelling mellom to permer og en bunke papirer med navn og tall. Jan Georg Lund, ikke lenger verken utespiller, keeper, trener, klubbleder eller dommer, snakker på inn- og utpust om lagets siste skøyteimporter. Statistikken de utenlandske spillerne kunne vise til før de dro Stjernen-drakta over hodet, bygde forventninger hos Lund og mange andre. Med pekefingeren på arket, konstaterer han at matematikken ikke går helt opp etter ni kamper og en 8. plass på tabellen.

– Han burde hatt flere poeng og spesielt mål per nå, slår "Mr. Stjernen" fast om en av de nye spillerne.

(Saken fortsetter under bildet)

OPTIMISTER OG KRITIKERE: Stjernen-legendene Terje Pedersen (65) og Jan Georg Lund (75).

OPTIMISTER OG KRITIKERE: Stjernen-legendene Terje Pedersen (65) og Jan Georg Lund (75). FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Nye tanker

Han legger på ingen måte ansvaret på enkeltspillere, men er så hockeylidenskapelig at samtlige må finne seg i å bli analysert på statistikk. Målpoeng vinner kamper, og hockey er ferskvare for en som elsker å vinne – og sårt lengter etter Stjernens første trofé på 32 år.

Men Jan Georg Lund evner også å se lengre frem, sammen med Terje Pedersen, som han faktisk rakk å spille noen treningskamper med før Lund ble Stjernen-trener og de sammen sørget for opprykk. Å kaste blikket et stykke, er det bedre grunn til enn på lenge for dem som er glad i Stjernen, mener de to.

– Ja, det årsmøtet i mars, da Truls Navestad som ny styreleder presenterte tankene og ideene for hvordan det skal bygges en sunn og bærekraftig klubbøkonomi – attpåtil med en femårsplan – gjorde inntrykk. Og det ser ut til at det aksjeselskapet bygges stein for stein og er på vei dit man har intensjon om. Forskjellen nå fra andre ganger det er blitt tatt grep, er at vi har fått inn mer midler til å styrke stallen. Det er avgjørende å ha et lag som kan konkurrere, påpeker Lund.

– Aksjeselskapet er nøkkelen og har endret organisasjonen. Det er helt nødvendig, tror Pedersen, som flere ganger under intervjuet nevner Arenda Fredrikstad, som blir byens nye storstue og Stjernens arena om få år.

LES OGSÅ: Stjernen har fått på plass flere aksjonærer

Ekte Stjernen-gutter

Med den tidligere publikumsfavoritten Navestad ved roret, og senere René Hansen, mannen med nest flest kamper for A-laget og som både Pedersen og Lund skryter av, inn som ny hovedtrener, er det klubbkjærlighet og nøkternhet som skal drive Stjernen fremover. Det blir viktig, mener mannen med sjuende flest A-kamper gjennom tidene, Terje Pedersen.

– Det er ekte Stjernen-gutter med lokal forankring, som sammen med forhåpentligvis stadig flere lokale spillere blant de etablerte, vil bidra til å øke interessen for Stjernen og ishockey her i byen igjen. Nå er det seks "læregutter" i A-stallen for øyeblikket, og vi opplever vel begge at det er kortere vei til A-laget nå enn det var for en del år siden, sier Pedersen, selv bare 15 år da han ble tatt opp i sin tid, til et samtykkende nikk fra sidemannen.

– Emil Buskoven, bare 18 år, er vel den største overraskelsen så langt. Han fikk sjansen på grunn av skade i troppen, og grep den godt nok til å ha fått fast plass i laget. Han er et bevis på at det er riktig å gi unge gutter muligheten, mener Lund, som både var med på å starte Stjernen Hockey i 1960 og satt i byggekomiteen for Stjernehallen ti år senere.

Optimisme

Pekefingeren beveger seg over arket igjen, og Jan Georg Lund slår fast at det neppe er grunn til å håpe på noe mer enn i beste fall en 6. plass denne sesongen. Pedersen er enig, men med fremtidstro.

LES OGSÅ: Dagsavisens tabelltips (Demokraten+)

– Det er over 30 år siden vi har vunnet noe, selv om vi har prøvd mange ganger og med mange gode lag. Vi har også tilhørt eliten sammenhengende i 45 år, som er enestående. Jeg opplever at optimismen rundt Stjernen er større enn på lenge, forteller han.

– Til sjuende og sist er det alltid de på isen som må skape resultatene, krever Jan Georg Lund.

LES OGSÅ: Viktige prispenger til barnelek på isen (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen