Nyheter

Søndagens uvær tok begge kunstgressbanene på Kråkerøy

Nærmere 50 barne- og ungdomsfotballag i Kråkerøy IL har mistet trenings- og kamparenaen sin på ubestemt tid.

Bilde 1 av 3

– På hovedbanen er skadene så store at den ikke kan repareres. Kunstgresset skulle byttes uansett, men ikke før over nyttår, så den skulle vært brukt hele høstsesongen og vinteren, forteller leder Tom Hermansen i anleggskomiteen i Kråkerøy IL.

Tidlig søndag morgen bøttet regnet ned over Fredrikstad, og skapte store problemer og skader på både veier og i hjem.

Les også: Minst 35 kommunale bygg og anlegg fikk vannskader

Håper på rask reparasjon

Heller ikke idrettsanleggene rundt om i kommunen slapp unna vannmassenes herjinger, og kunstgressbanene på Kråkerøy fikk begge hard medfart.

– Vi har opplevd ekstremt regnvær tidligere også, både før og etter hovedbanen ble lagt om til kunsgress i 2009. Flere ganger har vi lurt på hvordan det skal gå, men det har gått bra hver gang helt til nå. At hele banedekket har flyttet seg 30 centimeter sydover er helt utrolig. Det er voldsomme krefter som har vært i sving, fastslår Hermansen.

– Den nye kunstgressbanen har også fått en omgang, så akkurat nå er vi i den situasjonen at vi ikke har noen baner, i en klubb med nesten 50 fotballag. Det sier seg selv at det ikke er enkelt, sukker han.

Begge kunstgressbanene er kommunalt bygget og eid, og det er også kommunen som tar seg av den videre prosessen.

– Nå skal det være en befaring nede på den nyeste banen torsdag, med kommunen og leverandøren, så får vi se. Vi håper at den skal kunne repareres forholdsvis kjapt, slik at vi i alle fall kan bruke den resten av sesongen, sier Hermansen.

Også den nyeste av de to kunstgressbanene på Kråkerøy har fått juling av vannmengdene som strømmet på tidlig søndag morgen.

Også den nyeste av de to kunstgressbanene på Kråkerøy har fått juling av vannmengdene som strømmet på tidlig søndag morgen.

– Alternativ trening

Nøyaktig når den ene av de to banene er klar til å tas i bruk igjen er imidlertid foreløpig uvisst.

– Det er mildt sagt en fortvilet situasjon å komme opp i noe sånt som det her. Akkurat nå er det unntakstilstand, konstaterer Hermansen.

– Lagene våre har fått beskjed om at de må drive alternativ trening enn så lenge, og det må de nok gjøre mye framover uansett. Selv om vi får én bane opp og gå, får man ikke like mye treningstid som før. Seriekampene må vi prøve å få flyttet til motstanderne i stedet, legger daglig leder Thomas Murud i Kråkerøy IL til.

Les også: Årets sommer var varmere og våtere enn normalt

Kommunen rundt

Han forteller at situasjonen først og fremst går ut over klubbens yngste spillere.

– A-laget er på Fredrikstad stadion, så det er alle barne- og ungdomslagene som først og fremst er rammet. Seniorfotballen er en liten del av klubben, de aller fleste av lagene er aldersbestemte, sier Murud.

De første dagene etter uværet har Kråkerøy ILs lag måttet ty til omreisende virksomhet for å få mulighet til å trene fotball, og Tom Hermansen roser både andre klubber i byen og kommunen for all bistand så langt.

– Vi har fått litt hjelp med noen treningstimer her og der, men det er veldig få klubber som har noe å låne bort. Nå har vi fått høre at kommunen jobber med å lande en avtale om bruk av Østfoldhallen, og da har vi fått løfte om at de vil prioritere Kråkerøy. Det er ingen andre klubber som er rammet på denne måten, sier Hermansen.

TOTALSKADD: Daglig leder i Kråkerøy IL, Thomas Murud (t.v.) og leder Tom Hermansen i klubbens anleggskomité fastslår at hovedbanen ikke kan repareres, men håper nytt dekke som er planlagt over nyttår, ikke blir forsinket.

Daglig leder i Kråkerøy IL, Thomas Murud (t.v.) og leder Tom Hermansen i klubbens anleggskomité fastslår at hovedbanen ikke kan repareres, men håper nytt dekke som er planlagt over nyttår, ikke blir forsinket.

Tenker forebygging

Stian Eriksrud ved idrettsavdelingen i Fredrikstad kommune opplyser at de per nå ikke ønsker å utalle seg om muligheten for å bruke Østfoldhallen. Angående Kråkerøybanene sier han at de vet veldig lite foreløpig, men at de kan ha flere svar på fredag, etter befaringen.

Tom Hermansen og Kråkerøy IL håper nå at fremdriftsplanen for dekkeskifte på hovedbanen ikke blir altfor mye forsinket av uværets herjinger, slik at klubben har begge banene i drift til 2020-sesongen.

– Vi har ikke hørt noe annet så langt, men da må det gjøres en del grunnarbeid her. Grunnen under kunstgresset er vasket vekk flere steder. Da den ble bygget om fra naturgressbane til kunstgress, ble det gjort store tiltak for at grunnforholdene skulle bli bedre, men vi ser jo nå at når man møter denne typen regnvær må det enda mer til.

– Man tenker nå hele tida på hva som kan gjøres for å forebygge. Det er klart at det er umulig å garantere seg 100 prosent, det ser man nå at ikke går, men i alle fall så langt det er mulig, sier Hermansen.

Les også: Lavere stormflo-fare på Hvaler enn i andre kystkommuner

Mer fra Dagsavisen