Nyheter

Sesongstart for Borredalen Rundt utsatt på ubestemt tid – deltakerne bes tenke alternativt

– Kanskje kan man benytte seg av andre løperuter enn de vanlige og unngå de mest brukte turstiene. Det er skogområder nok til alle for å både gå og løpe seg en tur, mener primus motor Magne Svandal.

Som følge av situasjonen rundt koronaviruset, og myndighetenes påfølgende forbud mot organisert idrettsaktivitet fra og med 12. mars, har det tradisjonsrike mosjonsløpet rundt Borredalsvannet i Fredrikstadmarka sett seg nødt til å avvente gjennomføringen av årets første utgave.

– Vi hadde planlagt sesongstart kommende tirsdag, 31. mars, men vi så tidlig at det ikke ble aktuelt. Nå har vi foreløpig avlyst de to første løpene for sesongen, så får vi ta en ny vurdering 8. april, når regjeringen kommer med en oppdatering på videre tiltak og restriksjoner, sier Magne Svandal til Demokraten.

Les også: Stjernen forsterker – to nye spillere klare til neste sesong

– Kjedelig

Han er frontfiguren for den frivillige gjengen som drifter det populære løpet på 5,5 kilometer, som har blitt arrangert siden 1962, og som hvert år gjennomføres 30 ganger. I år spørs det om det blir like mange runder.

– Det er vel heller tvilsomt om de slipper opp allerede rett over påske, men vi får bare vente og se hvor mange av de 30 planlagte løpene fram til slutten av oktober som lar seg gjennomføre. Akkurat nå ligger alt på vent, og det samme gjelder andre tilsvarende mosjonsløp i Sarpsborg og Rygge, sier Svandal.

– Det er jo litt trist å måtte avlyse. Ved siden av å bidra på arrangørsiden, er jeg med og løper selv også, og det er en fin motivasjon for å trene og holde seg i aktivitet. Man konkurrerer mot andre, men også seg selv og egne tider, og ønsker hele tida å bli bedre enn året før, selv om det blir tyngre og tyngre etter hvert som man blir eldre. Da er det litt kjedelig å ikke kunne komme i gang med årets sesong som planlagt, innrømmer han.

Les også: Korona-permitterte FBK-spillere mobiliserer til egentreningsdugnad (Demokraten+)

Maner til fornuft

På løpets Facebook-sider har det blitt tatt til orde for å starte sesongen i uorganisert form, altså at deltakerne løper hver for seg, og melder inn resultatene i etterkant. Svandal har delte meninger om dette.

– Da er det i så fall lurt å gjøre det på tider det ikke er så mange andre der, sier han.

Borredalen Rundt-pådriveren er nemlig klar på at helsemyndighetenes anbefalinger må tas på største alvor, og at han derfor har mer sansen for å holde seg i form på andre måter i den rådende situasjonen.

– Marka er mye i bruk i disse dager, både til joggeturer og gåturer, og det er veldig mye mennesker ute, særlig i helgene. Det er lett for at det blir mye folk i de mest populære områdene, som ved Skihytta og rundt dammene. Vi må bare oppfordre folk til å ta hensyn til hverandre og følge rådene om å holde avstand her som alle andre steder. Kanskje kan man benytte seg av andre løperuter enn de vanlige, unngå de mest brukte turområdene og heller spre seg litt ut over, mener han.

Les også: Kvinnene glimrer med sitt fravær i Borredalen Rundt (Demokraten+)

– Plass nok til alle

Den siste tida har det flere steder i landet haglet med kritikk mot joggere og løpere flere steder i landet, som enkelte mener tar for lite hensyn til andres behov for å komme seg ut i frisk luft for et avbrekk fra påtvunget hjemmetilværelse.

– Det kan være greit å ha det i bakhodet, og det er vel kanskje også berettiget hvis det samles for mange på ett sted. Men det er skogområder nok til alle for å både gå og løpe seg en tur. Bare her i kommunen har vi for eksempel Fredrikstadmarka og fine områder på Østsiden, Torsnes og Gressvik. Så det står ikke på plassen, og det er viktig for både det fysiske og psykiske å holde seg i aktivitet i disse tider, sier Svandal.

– Det vil jo normalisere seg etter hvert, spørsmålet er bare om hvor lenge. Man kan ikke slippe opp tiltakene for tidlig heller, og for vår del pleier vi å ha fra noen og 20 til nærmere 50 deltakere. De første hundremetrene løper man ganske tett på hverandre, før det blir litt mer spredning i feltet, så akkurat nå hadde det ikke vært forsvarlig for oss å gjennomføre uansett, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen