Nyheter

– OL har vært drømmen min siden jeg var 14 år

I sommer kan drømmen bli virkelighet for Kristina Andersen Ness. Greåker-læreren er landets høyest graderte kvinnelige bryterdommer.

Bilde 1 av 3

Av: Tommy Skauen

Den tidligere bryteren Kristina Andersen Ness (27) har alltid hatt en OL-drøm. Men for fem år siden ga hun seg som bryter, hun mente det var altfor tøft å komme seg til De olympiske leker. I dag er hun brytedommer og har faktisk en stor sjanse til å bli tatt ut til OL i Tokyo. Ness er den første kvinne i Norge som har fått den høyeste dommergraden 1.

– Når jeg sluttet som bryter for fem år siden glemte jeg meg aldri min store OL–drøm som jeg har hatt helt siden jeg var 14 år. Jeg var vel en god bryter på den tida siden jeg tok 12 NM-gull i aldersbestemte klasser og fem senior NM-medaljer, mens jeg hele tida drømte om sommer OL, forteller hun.

Avslutningen ble en bronsemedalje i NM på Fauske.

– Jeg var ikke lenger villig til å legge ned den store bryte-innsatsen som skulle til for å prestere enda bedre. Jeg skjønte dessverre at dette ikke ble min store vei til OL lsom jeg hadde håpet og trodd, sier Kristina Andersen Ness til Demokraten.

Startet som perfeksjonering

– Hva er det beste du har oppnådd som bryter?

– Det var nok sjuendeplass i junior VM i 2011 og åttendeplass i senior EM samme år.

– Hva har du gjort etter at brytekarrieren ble lagt på hylla?

– Jeg har alltid satt meg høye mål. Men noen ganger må man justere målene underveis når det ikke går som planlagt. Allerede som 16-åring deltok jeg på mitt første brytekurs som dommer. Jeg hadde ikke tenkt å bli dommer, men ville bare bli en bedre bryter og lære reglene perfekt.

– Jeg dømte litt småstevner i Møre og Romsdal fram til jeg flyttet sørover i 2010.

– Du er egentlig Kristiansund-jente?

– Ja, kanskje tidligere, men nå er jeg selvfølgelig Fredrikstad-jente. Mamma er fra Fredrikstad og jeg har tilbrakt alle mine sommere her i byen, så litt Fredrikstad-jente har jeg alltid vært. For 10 år siden flyttet jeg endelig til byen, rett og slett på grunn av det gode brytemiljøet.

Les også: Bullen ble europamester for annen gang

KRISTINA ANDERSEN NESS
Bryting 
Dommer
bryterdommer
OL i Tokyo

Dommeren med den høyeste graden er nå klar for to store internasjonale OL-kvalifiseringsstevner, som kanskje ender med at hun blir tatt ut til OL i Tokyo. Foto: Tommy Skauen

Ut i verden som brytedommer

Kristina Ness tok steget som brytedommer i verdenstoppen etter bare fem år, og ble tatt ut av Norges Bryteforbund til et internasjonalt dommerkurs i Aten.

– Vi sendte Kristina Andersen Ness på kurs i Hellas, fordi vi tidlig så at hun var et stort dommertalent. Men, vi måtte nesten tvinge henne til å reise. Vi hadde stor tro på henne, selv om hun selv mente at dette kanskje var litt for skummelt, sier Norges Bryteforbunds dommersjef, Hans Marius Meland.

Dommer-kurset i Hellas gikk veldig bra. Senere har 27-åringen vært på flere kurs, nye dommer-graderinger og uttak til flere mesterskap. Norges Bryteforbund beskrivelse av brytedommer Kristina er; Kunnskapsrik og rettferdig på brytematta.

– Hun overgår veldig mange andre internasjonale dommere allerede, sier Meland.

Fikk høyeste grad i fjor

– Hvordan har du klart å komme så raskt opp på høyt dommernivå?

– Jeg ble som alle andre internasjonale dommere sendt rundt på stevner der landslaget hadde behov. I 2018 skulle det internasjonale bryteforbundet (UWW) ta ut dommere til ungdoms-OL i Argentina. Da fikk både jeg og Samy Adolfsen (OBK) muligheten til å kvalifisere oss gjennom å dømme EM for ungdommer i Makedonia. Etter dette stevnet ble sju dommere fra Europa valgt ut, og jeg var én av dem. Jeg fikk være med i ungdoms-OL i Argentina høsten 2019. Etter dette ble jeg oppkategorisert til internasjonal grad 1 (nest høyeste).

– I 2019 bestemte UWW at de ønsket å gi flere kvinnelige dommere muligheten i kvalifiseringer til VM og OL, og senket kravet til kun kategori 1 for kvinner (for menn var det 1S, altså høyeste kategori). Både jeg og Thomas Hammer (Bodø BK) ble sendt til senior-EM i Romania 2019. I august 2019 kom også uttaket til VM i Kasakhstan, hvor jeg var én av 70 dommere som fikk dra til VM i Asia, sier Ness.

KRISTINA ANDERSEN NESS
Bryting 
Dommer
bryterdommer
OL i Tokyo

Ness er en myndig dommer, som følger godt med på hva bryterne foretar seg.

Klar for Canada og Bulgaria

Nå har det internasjonale bryteforbundet i første omgang plukket ut de 70 beste dommerne i verden, de fleste av dem menn. Deretter skal disse først delta på en eller to av de store OL-kvalifiseringene rundt i verden mellom mars og mai.

– Jeg er tatt ut til Pan-Amerian Continental-kvalifiseringen i Ottawa i Canada om bare en uke, og deretter på det siste verdensomspennende OL-kvalifiseringsstevnet i Sofia i Bulgaria den første uka i mai, sier Ness.

– Hvordan tror du det går med deg på vei til OL?

– Det er vel like tøft for dommerne som for de beste bryterne, som gjør alt for å komme seg til Tokyo.

– Hvordan har du hittil gjort det som dommer fram til OL?

– Jeg har vel gjort det ganske bra? Ellers hadde jeg vel ikke vært med blant de 70 beste i verden. I år har det vært mange internasjonale turneringer, og det siste store stevnet var senior-EM i Roma for 14 dager siden.

– Elsker sporten!

Det er for øvrig 28 år siden sist gang Norges Bryteforbund hadde en dommer i OL. Den gang var det Hans Erik Dalen som dømte i Barcelona i 1992, og Jon Rønningen ble olympisk mester.

Hvorvidt Kristina Andersen Ness blir den neste, avgjøres etter kvalifiseringsstevnet i Sofia i mai.

– Hva tror du?

– Jeg tør ikke å juble ennå, sier Kristina.

– Jeg har egentlig lyst til å vise at det er mange muligheter i idretten, selv om man ikke er utøver. Jeg har så lyst til at flere skal oppleve idrettsgleden. Derfor engasjerer jeg meg, og jeg elsker all den gleden brytesporten gir, avslutter hun.

Kristina Andersen Ness

* Født: 1. mai 1991

* Klubb: IL Braatt

* Kommer fra Kristiansund, men flyttet til Fredrikstad i2010

* Sivilstand: Samboer

* Yrke: Realfagslærer på Greåker VGS

* Har tidligere vært landslagsbryter i åtte år, 12 NM-gull i aldersbestemte klasser og fem senior-NM-medaljer.og sitter i dag i styret i Norges Bryteforbund

* Er første kvinne i Norge som fikk dommergraden 1S, den høyeste i graden i bryting. Det er kun fire Nordiske dommere som har denne graden.

Mer fra Dagsavisen