Sport

Ny boltreplass for 2.000 av Fredrikstads treningsglade

Ett av byens aller største idrettslag – Friskis & Svettis – markerte avslutningen på 30-årsjubileet sitt med brask og bram, da de innviet sitt splitter nye styrkerom rett før julefreden senker seg.

Bilde 1 av 3

– Vi har lagt mye krefter, tid og en god slump med penger inn i dette. Det er vanvittig mange timer med frivillig arbeid som er lagt ned, og dugnadsinnsats fra tidlig morgen til sen kveld, så idrettslagsånden vår lever absolutt i beste velgående, fastslår styreleder Mona Tøpfer i Friskis & Svettis Fredrikstad overfor Demokraten.

Fredag inviterte de til storstilt åpning av det nye styrkerommet sitt, den siste brikken i en omfattende ombygging av treningssenteret i Mosseveien – eller klubbhuset som de selv kaller det. Friskis & Svettis er nemlig organisert som et idrettslag, i motsetning til de andre store kommersielle treningskjedene.

– På tide

I løpet av de siste månedene har både spinningsalen og treningssalen for øvrige gruppetimer også fått en solid overhaling, før styrkerommet altså ble klart nå – akkurat i tide til å være en del av Friskis & Svettis Fredrikstads 30-årsjubileum i 2019.

– Vi kom inn i disse lokalene i 2003, og så var det en utbygging i 2008/09. Det er så lenge siden det har blitt gjort en stor oppussingsjobb, så nå var det på tide med en skikkelig jobb, og nå har vi rett og slett bygd helt om, sier Tøpfer.

Med rundt 2.000 medlemmer er treningstilbudet langs Mosseveien samtidig ett av de største idrettslagene i Fredrikstad, og har en mangfoldig medlemsmasse med stort aldersspenn – fra 15 til over 80 år.

– Jeg snakket med en kollega, som trakk fram det at det er så ujålete her. Det er alle aldre, alle typer former og fasonger, du kan komme som du er og du kan være med fra første takt på musikken. Fokuset vårt er på at man skulle kunne bevege seg hele livet, og folkehelse er et veldig viktig element for oss, forteller Tøpfer.

Les også: Viktig pengedryss til barne- og ungdomsidretten i Fredrikstad (Demokaten+)

Styreleder Mona Tøpfer og daglig leder Thomas Alsparr innviet styrkerommet med høytidelig snorklipp.

Styreleder Mona Tøpfer og daglig leder Thomas Alsparr innviet styrkerommet med høytidelig snorklipp.

Fullroser det sosiale miljøet

Blant dem som hadde møtt opp for å få med seg den høytidelige åpningen, som ble markert med kake og alkoholfrie bobler, var trofast medlem Vigdis Bratlie. Også hun er godt fornøyd med både resultatet og prosessen underveis.

– De har vært så flinke og stått på. Jeg trener her tre-fire ganger i uka, og de har vært utrolig hyggelige og imøtekomne hele veien, så det har vært helt topp. Dette er absolutt et bra sted å trene, og bedre blir det sikkert nå, sier Bratlie.

Hun har vært med i idrettslaget i rundt ti år, og mener de tilbyr noe ekstra sammenliknet med andre aktører i samme bransje.

– Det er hele miljøet her, rett og slett. Her er det hyggelige mennesker som både jobber, og som trener. Vi blir en gjeng som finner på andre ting sammen. Jeg har vært på andre treningssentre også, og syns Friskis & Svettis er toppen, konkluderer Bratlie.

Les også: Juletreet i Borgeland er pyntet (Demokraten+)

Vigdis Bratlie var blant de første som testet de nye fasilitetene.

Vigdis Bratlie var blant de første som testet de nye fasilitetene.

Ser nye muligheter

Det store oppussingsprosjektet har kostet litt over to millioner kroner av egne midler. I tillegg har Friskis & Svettis fått støtte fra både Norges Idrettsforbund og Sparebankstiftelsen til innkjøp av nytt utstyr.

Daglig leder Martin Alsparr berømmer medlemmene for forståelsen de har vist gjennom byggeperioden.

– Alle medlemmene våre har hatt en fantastisk tålmodighet, og akseptert at vi har hatt midlertidig trening i resepsjonsområdet – folk har nærmest måttet klatre over hverandre. Så får vi dette resultatet, og alle er like fornøyde og spente på framtida. Jeg syns vi har fått til mye, og fått hjelp av mange ulike folk med sine spesialkompetanser, smiler han.

Alsparr forteller videre at de gikk inn i prosjektet med tre målsetninger; økt kapasitet med tanke på styrkeløft og frie vekter, bedre soneinndeling og sist men ikke minst bedre muligheter til gruppetimer i styrkerommet. Nå håper han de har lagt til rette for at treningstilbudet deres kan videreutvikles.

– Vi ser mange muligheter, og jeg tror vi kan lokke flere til å prøve noe nytt. Nå har vi på den ene siden de som bare går i sal og spinning, som liker å være i grupper og blir veldig inspirerte av det. Og så har vi de som trener styrke, men som er litt mer individuelle.

– Innføring av gruppetimer i styrkerommet håper vi kan føre til at disse medlemmene møtes – og at de som er mest glad i styrke kan bli med på gruppetrening og motsatt. Vi har skikkelig tro på at dette kan bli bra for medlemmene våre, avslutter han.

Les også: Fredrikstad blir friby for forfulgte forfattere (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen