Sport

Nå best MED ball

Han innførte begrepet «best uten ball». Nå oppfordrer Egil Olsen til mest mulig ballkontakt når man må trene med handikap.

Kun fem spillere sammen, ingen fysiske dueller eller hodespill. Fotballen har fått sine begrensninger gjennom de såkalte fotballvettreglene, som Norges Fotballforbund offentliggjorde før helgen.

– Da får man utnytte muligheten. Og ballkontakt er jo helt avgjørende for en fotballspiller, sier Egil «Drillo» Olsen til Dagsavisen.

Norges mest suksessrike landslagssjef fyller 78 år senere i denne måneden.

– Men det blir jo ganske begrensede treninger når man kan ikke ha aktivt spill. Da blir det mye teknikk og pasningsøvelser, sier han.

Var mye på løkka

Han følger interessert med på hvordan klubbene løser de nye utfordringene.

Da han selv ble formet som fotballspiller, var ballkontakten helt avgjørende. Han ble selv en av de største driblefantene av dem alle, derav oppnavnet som han fikk i Vålerenga da han spilte der i 1964.

– Det var på de organiserte treningene vi hadde litt kondisjonstrening. Resten av tida tilbragte jeg jo på løkka med lek med ball hele tida, sier Egil Olsen til Dagsavisen.

Da tenker han spesielt på tida på Østsiden i Fredrikstad da han var guttunge.

Hans planlagte påskeferie på fjellet er som for de fleste andre avlyst.

I helgen skulle det vært seriestart i fotballens to øverste divisjoner, 2. påskedag skulle også 2. divisjon rulle i gang.

På fjelltur med NIH

«Drillo» sjøl skulle forberedt seg til sommerens fotball-EM der han skulle vært med som ekspertkommentator. Nå er det eventyret utsatt til neste år.

Nå følger han koronadramaet og følgene det får for fotballen.

Men vi må tilbake til hans egen ungdomstid og hans lidenskap for fotballen. Da han var student på Norges Idrettshøgskole, og friluftsliv var en del av utdanningen, måtte han finne på en kriseløsning da klassen skulle på fjelltur.

Han tok med seg ball selvfølgelig, monterte et tau på sekken og delvis trikset seg gjennom ruta fra Finse til Geiterygghytta.

– De syntes det var litt rart, og læreren ble enda mer oppgitt da han så jeg hadde med meg pumpe også for å ha nok luft i ballen, forteller han.

Nå håper han de nye «fotballvett-reglene» som er utarbeidet, følges opp.

Men han synes jo det høres litt vrient ut med keepertrening når man helst ikke skal ta i ballen med hendene...

FAKTA

Dette er de ni fotballvett-reglene som er vedtatt som følge av korona-epidemien:

1. Det bør være en voksen person til stede per gruppe.

2. Ikke være flere enn fem per gruppe: Fire spillere og en trener/leder/voksen.

3. Alltid to meters avstand eller mer.

4. Det er ikke tillatt med aktiviteter hvor spillerne kjemper om ballen eller på annen måte er i fysisk nærkontakt med hverandre.

5. Husk at ballen er en potensiell smittekilde og må rengjøres med såpe før og etter bruk.

6. Ikke ta på ballen med hendene og unngå heading.

7. Kjegler og annet utstyr bør håndteres av en og samme person gjennom hele aktiviteten.

8. Felles garderober skal ikke benyttes.

9. Husk gode hygienerutiner i forbindelse med aktiviteten, god tilgang på Antibac og rutiner for grundig vask av hender før og etter aktiviteten.

Mer fra Dagsavisen